Bloedend hart taart. Met pindakaas, nectarinecrème en aardbeienjam

Hoi! Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. En zet 150 gram ongezouten cashewnoten onder water in de week. Dan heb je dat maar vast gedaan.

Gisteravond bedacht ik opeens dat ik vandaag mijn collega’s wilde trakteren in het kader van mijn verjaardag. Nou koop je niet zo makkelijk of goedkoop veganistisch gebak in de buurt waar ik woon dus dan maak je het zelf. Bij de Ekoplaza kun je bijvoorbeeld plantaardige appelpunten per stuk kopen. Die zijn lekker. Maar die koop ik niet als ik meer dan één persoon (mezelf bijvoorbeeld) wil trakteren op iets lekkers waar geen dierenbloed aan kleeft. Dan maak ik zelf iets.

Ik had ergens een Amerikaans recept* gelezen over een peanutbutter & jelly taart. Nou hou ik wel van pindakaas en jam. Van dat Amerikaanse recept is de bodem die ik gemaakt heb een tussenlaag van de taart. De werkelijke bodem in het recept had ik niet in huis dus verzon ik iets anders. Maar eerst dus mijn bodem, hun laag:

Ingrediënten voor de bodem:
– 250 gram pindakaas (De Amerikanen zeiden “met stukjes noot” maar ik had alleen maar pindakaas zonder nootjes. Waarschijnlijk zeiden ze ook niet “met stukjes noot” maar “with nuts” maar het recept was naar het Nederlands vertaald dus ik las “met nootjes”.)
– 180 gram sojayoghurt
– 150 gram rietsuiker (De Amerikanen gebruikten 200 gram oersuiker trouwens)
– 2 theelepels natuurlijk vanillearoma
– 180 gram bloem (De Amerikanen deden het met 120 gram speltmeel of 140 gram volkorenspeltmeel, dat heb ik niet, en ik deed wat meer omdat het een bodem werd in plaats van een tussenlaag)
– 1 theelepel xanthaangom
– 1 eetlepel bakpoeder
– 1 theelepel gemalen kaneel

Pindakaas, sojayoghurt, rietsuiker en vanillearoma, mix ze met de handmixer tot een mooi beslag. Meng bloem, xanthaangom, bakpoeder en kaneel in een andere kom. Overigens heb ik de xanthaangom er zelf bij verzonnen, dit ingrediënt is hoogstwaarschijnlijk niet nodig, maar hé, ik heb het nu in huis dus dan zal ik het gebruiken. Schep het beslag door de droge ingrediënten.

In het oorspronkelijke recept deed men het andersom, dus de droge ingrediënten werden door het beslag gemengd. Ik las dat te laat. Maakte geen dondertje uit dus kies zelf maar. Maar nu heb je dus de bodem in wording in handen.

Ik bekleedde de bodem van een hartvormige springvorm met bakpapier. De randen van de vorm bestreek ik voor de zekerheid met kokosolie. Achteraf denk ik dat dat niet per se nodig was. Maar olie me er niet tegenaan en pin me er niet op vast. Het bodembeslag ging in de springvorm en verbleef een periode van een half uur in de oven. Neem de tijd om het beslag mooi in de vorm te krijgen, ik heb daar met liefde, geduld, beleid en de bolle kant van een lepel nog best even een precisiewerkje van gemaakt.

Ondertussen maakte ik de tussenlaag van mijn taart, een cashewnotennectarinecrème.
Ingrediënten voor de tussenlaag:
– 150 gram ongezouten cashewnoten
– 5 eetlepels gesmolten kokosolie
– 1 eetlepel citroensap
– 1 eetlepel agavesiroop
– 2 geschilde nectarines

De inmiddels geweekte cashewnoten staafmixer je met 5 eetlepels gesmolten kokosolie, 1 eetlepel citroensap, 1 eetlepel agavesiroop en twee van hun schilletjes en pitten ontdane nectarines. En daar heb je je tussenlaag al. De kokosolie kun je au-bain-marie of in de magnetron heel even snel smelten. Kokosolie heeft zo’n lage smelttemperatuur dat die olie van mij al helemaal gesmolten was omdat de pot zich op een plank boven de zich voorverwarmende oven bevond.

Weet je wat leuk is aan veganistisch bakken? Je kunt het beslag altijd proeven zonder bang te hoeven zijn voor voedselvergiftiging door rauwe eieren! Sommige mensen worden daar heel blij van. Kijk maar wie er bijvoorbeeld bij ons thuis de deeghaken en beslagkommen schoon smikkelt!

Is de bodem afgebakken, uit de oven gehaald en helemaal afgekoeld? Het werd inderdaad nog laat gisteravond, voor je collega’s moet je dat over hebben.

Maar als die bodem er klaar voor is dan smeer je dus die crème over de bodem. Vervolgens gaat de taart in de koelkast. Om de kokosolie weer hard te krijgen. Ik heb de taart er zo de hele nacht in laten staan.

Ingrediënt voor de topping:
– zes a zeven eetlepels aardbeienjam zonder gelatine (want gelatine wordt van slachtafval gemaakt)

De volgende ochtend was de tussenlaag van de taart stijf genoeg om helemaal te besmeuren met flink wat plantaardige diervriendelijke aardbeienjam, ik denk zo’n eetlepel of zes, misschien wel zeven. En zo topte ik mijn hart mooi af met een bloedend laagje slachtafvalvrije aardbeienjam. Ik nam het hart mee, achterop mijn fiets, naar mijn werk.

Binnen geen tijd was mijn bloedend hart verdwenen. Ik schat dat er zo’n zestien collega’s van de taart hebben gegeten. Het waren kleine stukjes, dus als je grotere stukken wilt serveren, maak dan meer taart of trakteer minder mensen.

Doei!

* Het Amerikaanse recept komt uit het boekje “Veganistisch koken” door Celine Steen en Joni Marie Newman, zie hier een foto van het betreffende recept:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven