Hoi! Ik heb een bloemkoolbrein! Klinkt als een aandoening hè? Maar ik bedoel dat ik kalfshersenen heb nagemaakt. Met bloemkool. Of nou ja, ik heb een visuele interpretatie gemaakt van een recept voor gemarineerde kalfshersenen. Bloemkoolhersenen op een bed van wortel en courgette.
Het oorspronkelijke recept gebruikt echte kalfshersenen en serveert de stukken brein op een tuinkruiden-groente salade met Arabisch brood. Waarschuwing, er komt nu een plaatje aan van de kalfshersenen op het opgemaakte bord dus als je hiervoor gevoelig bent, hou je handen even voor je ogen voordat je onder de foto weer verder leest.
Als je de foto wel hebt bekeken: zie je het? De gelijkenis met bloemkool? Ja dat dacht ik ook. Dát kan ook prima met bloemkool! Of misschien dacht ik het ook alleen maar omdat ik toevallig net een bloemkool in huis had gehaald. Dan leg je zo’n verband al snel. Een brein doet dat. Een bloemkoolbrein.
Ik heb verder ook allemaal andere ingrediënten gebruikt dan die in het originele recept. Gewoon omdat ik andere dingen in huis had. Bij mij werden het gemarineerde bloemkoolhersenen op een bed van wortel en courgette, bekruimeld met gehakte pecannoten en Ceylonkaneel.
Het kookboek waarin ik het recept tegenkwam legt veel nadruk op de opmaak van de borden en ik heb daar natuurlijk dan ook extra mijn best op gedaan. Mooi plaatje geworden toch?
Eén kritiekpuntje voor mezelf: die bloemkool had ik in echte plakken moeten snijden. Dan hadden ze nog meer op de plakken kalfshersenen geleken. Ik sneed alleen de bloemkoolrozen door de helft. Pure luiheid. Dat krijg je met zo’n bloemkoolbrein.
Oh trouwens, nog even iets heel anders: als je jezelf of iemand anders nog een leuk cadeautje wil geven met Sinterklaas of kerst, kijk dan even hier:
Ik heb een Instagramcursus gemaakt waarmee je even kunt proeven van het vegan leven. Leuk hè?
Hier komt het recept, kijk vooral ook naar het bijgeleverde instructiefilmpje.
Doei!
Bloemkoolhersenen op een bed van wortel en courgette
Course: tussengerechtCuisine: hauteDifficulty: ach valt heel erg mee2
porties10
minutes20
minutes30
minutes50
minutesIngrediënten:
1/2 bloemkool (400-450 gram)
1 ui
1/2 citroen
takje rozemarijn
- Voor de marinade:
olijfolie
citroensap van een halve citroen
knoflookpoeder
tabasco
zout
- Voor het bed van wortel en courgette:
1/2 courgette, eventueel even gekookt
1 wortel
6 blaadjes munt
6 blaadjes basilicum
olijfolie
citroensap
agavesiroop
peper
zout
Bereidingswijze
- Verdeel de halve bloemkool in rozen. Snij de ui in stukken en een halve citroen in plakken.
- Breng ruim water in een pan aan de kook en doe hier de bloemkool, ui, plakken citroen, een takje rozemarijn en een snuf zout in. Als je wil kun je de halve courgette ook even laten meekoken in deze pan. Maar rauw mag de courgette ook meedoen, wat je lekkerder vindt.
- Laat 20 minuten zachtjes koken. Ondertussen:
- Snij wortel en courgette in kleine blokjes. Hak 6 blaadjes munt en 6 blaadjes basilicum fijn.
- Meng een eetlepel olijfolie, een eetlepel citroensap en een eetlepel agavesiroop met de basilicum, munt, peper en zout naar smaak en roer hier de wortel en courgette weer doorheen.
- Giet de bloemkool af. De ui, schijven citroen en rozemarijn gebruik je verder niet meer.
- Snij de bloemkoolrozen doormidden (of in plakken) en leg ze in een schaal.
- Begiet de bloemkool met flink wat olijfolie en sap van een halve citroen. Strooi er knoflookpoeder en zout overheen. Besprenkel met zoveel tabasco als je lekker vindt en aankunt.
- Laat de bloemkool minimaal een half uur marineren in het mengsel. Schep af en toe om.
- Vijzel ondertussen een handje pecannoten met een theelepel kaneel.
- Maak de borden op: eerst een laagje courgette-wortel-kruidensalade, daarbovenop bloemkoolhersentjes, lepel er wat van de marinade overheen en kruimel met het pecannotenstrooisel. Maak het bord af met twee extra hersenhelftjes (pecannoten) en blaadjes munt en/of basilicum.
Video
Tips
- Je kunt de bloemkool ook al een dag van te voren koken en in de marinade leggen.