Boerenkoolstamppot met zoete aardappel en oesterzwammensaus

Hoi! Boerenkool en zoete aardappel staan zoetjes naast elkaar gaar te koken op het fornuis.

Heb ik mooi twintig minuten de tijd om de oesterzwammen lekker op te bakken met ui, knoflook en verse peper.

Ik ben alleen thuis. Ik hoor iets. Wat is dat? Ik zet de pianosonates van Beethoven wat zachter. Ssst. Een soort geritsel. Het komt bij de deur naar boven vandaan. Ik ga kijken in het kleine halletje. Het geknisper klinkt uit de kast onder onze trap. Voorzichtig trek ik de saloonachtige deurtjes van de kast open en reik naar het lichtknopje dat rechts om de hoek zit.

Wow wow WOW wat de frits!!!?? Ik sta midden tussen de reuzegrote snippers ui, knoflook en verse peper! En had ik al iets gezegd over die sequoiaboom van een rozemarijntak op links?! Tot aan mijn knieën in een spetterende laag olijfolie. Gek. Ik voel niks. Gelukkig maar. Oei, daar komen de oesterzwammen, als wolkenkrabbers zo groot. Ik verschuil me half onder een stuk reuzenui.

En het licht floept aan onder de trap. Niks te zien. Muisje misschien? Terug naar de keuken. Oh die oesterzwammen hebben al lekker liggen bakken. Ik blus ze af met een eetlepel walnotenazijn en drie eetlepels vocht uit de pan met zoete aardappel. Een half bouillonblokje krummel ik er door. Door de oesterzwammen bedoel ik.

Oh het licht onder de trap is nog aan, even uit… Oké oké OKÉ HÉ wat is dit? WOEWATWATWAT? Ik sta in een enorme aardewerken teil vol sojaboter en honderden edelgistvlokken zo groot als mijn hand en we draaien rond en rond en rond en rond………

Oké die boter en gistvlokjes haal ik na 15 seconden weer uit de magnetron en ik meng er flink wat zout, minder knoflookpoeder en een beetje nootmuskaat doorheen.

Ik lepel nog drie eetlepels van het water uit de pan met de zoete aardappel door de oesterzwammensaus en giet het water van de aardappels en de boerenkool af. Boerenkool en aardappel stamp ik samen tot pot. De gistvlokkenboter draai ik er doorheen en ik maak de stamppot af met peper en zout. Stoemp gaat op een bord, oesterzwammensaus eroverheen. Even nog de plastic verpakking van de oesterzwammen bij het plastic afval onder de trap leggen……..

KRIEBELS WAT DA MIEPS!? Een berg boerenkoolstamppot zo hoog als de Cauberg! Dit krijg ik nooit van mijn leven op in mijn eentje! Kom onmiddellijk naar huis meneer Vegaanzonderbanaan! Het is hier maar raar en eng in huis zo zonder jou!

Doei!

Ingrediënten voor één persoon:
Boerenkoolstamppot:
– 250 gram gewassen en gesneden boerenkool
– 1 zoete aardappel in stukjes
– 1 eetlepel sojaboter
– 1 eetlepel edelgistvlokken
– zout
– knoflookpoeder
– nootmuskaat
Oesterzwammensaus:
– 50 gram oesterzwammen
– 1 gesnipperd uitje
– 1 gesnipperd teentje knoflook
– gesnipperde verse peper naar smaak
– 1 eetlepel walnotenazijn mag ook andere a zijn
– 1 half plantaardig bouillonblokje, nee, niet half plantaardig, ik bedoel: de helft van een volledig plantaardig bouillonblokje

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven