Bokkenpootje, een duivels lekker koekje

Hoi! “Lust je ook een stukje taart?” “Neeeee, doe mij maar een paar bokkenpootjes, ik ben aan de lijn.” Ik weet niet of mijn collega deze mevrouw zelf heeft verzonnen of dat ie haar echt zo heeft meegemaakt, in ieder geval is het hilaaaaarisch en al jaren een running gag bij ons op de werkvloer. En nu is het dus mijn verjaarweek en wil ik mijn collega’s graag op iets zoets trakteren. Ik grijp mijn kans schoon om ze te vragen of ze misschien ook een stukje taart lusten. Ik maak vegan bokkenpootjes.

Daartoe vond ik gelukkig een briljant recept alhier in Natalies Green Kitchen. Ik ken je niet maar megabedankt Natalie! Ik had niet alle dingen in huis die Natalie in huis had dus mijn recept is anders geworden, gelukkig ook maar, anders had ik geen enkele reden gehad om er hier over te bloggen.

Bokkenpootjes maak ik van:
– 75 gram havermoutvlokken
– 225 gram amandelmeel
– 6 eetlepels esdoornsiroop voor de koekjes en 2 eetlepels voor de cashewcrème
– 75 milliliter sojamelk plus nog 3 eetlepels voor de cashewcrème
– nougatine
– 170 gram ongezouten cashewnoten, een nacht geweekt in water
– 150 gram extra pure chocolade

1. De oven gaat naar 180 graden. De havermout gaat in een kom en maal ik met de staafmixer tot poeder, de arme vlokjes.

Maar ja, wie bokkenpoot wil worden moet pijn lijden. De bokkenpoot staat symbool voor de poten van de duivel, zo lees ik op Wikipedia, dus verwacht dan ook gewoon helse taferelen.

2. Havermoutmeel, amandelmeel, 6 eetlepels esdoornsiroop en 75 milliliter sojamelk meng en kneed ik tot een deeg. Van dit deeg maak ik 28 langwerpige ovaaltjes die ik met één kant in de nougatine druk en dan op een met bakpapier bekleedde ovenplaat leg.

3. “Loop naar de hel!” Aldus schuift de bakplaat de oven in. Na tien minuten het gekerm en geweeklaag van de koekjes te hebben aangehoord maak ik de oven open en draai ik ieder koekje om. Dicht weer met die poort van de hel. Na drie minuten kan ik het echt niet meer aanhoren, haal ik de koekjes uit het inferno en laat ik ze afkoelen. Ik heb genoeg van die hel, wie dat ooit verzonnen heeft, ik onverzin haar bij deze, aju!

4. De afgegoten cashewnoten verstaafmixer ik tot een hemels crèmepje met hulp van drie eetlepels sojamelk en  2 eetlepels esdoornsiroop. Inmiddels zijn de koekjes tot rust gekomen en helemaal afgekoeld. Ik zal ze eens even heerlijk kalmeren en verwennen, na regen komt zonneschijn, na hel komt hemel.

5. Op de helft van de koekjes smeer ik buitensporig met de cashewcrème. De andere helften van de koekjes druk ik vast op de besmeerde helftjes, kijk zo:

6. Als ik ze allemaal gehad heb smelt ik de chocolade en dip ik de uiteindes van alle koekpakketjes in de hemelse modder.

En zie daar het resultaat, hemelse duivelspootjes waar volgens het volksgeloof het eten ervan overledenen in het hiernamaals zou beschermen tegen het kwaad. En volgens een ander volksgeloof zijn deze koekenpootjes ook nog eens goed voor de lijn.

7. Ik laat de chocolade weer hard worden en de cashewcrème opstijven in de koelkast. Omdat ik ze niet gelijk opeet bewaar ik de lekkernijtjes ook in een afgesloten plastic doos in de koelkast.

Doei!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven