Bolletje boordevol blijdschap, bakdappeltjes met olijveganaise en slalalade

Hoi! Ik zag vandaag een sprankelnieuw mensje. Heeeel schattig en heeeeel klein. Nog maar een dagje oud was ze. “Deze is echt van gisteren” zei haar moeder dan ook. En daarna gingen we naar huis. Koken. Een bescheiden feestmaaltje ter ere van het fonkelverse wezentje dat ons leven is binnengedarteld.

Hartverwarm de oven voor naar 200 graden Celsius.

De ingrediënten voor twee überblije personen:
– 600 gram voorgekookte (aar)dappelschijfjes
– 2 eetlepels zonnebloemolie
– 1 bolcourgette
– zongedroogde tomatenreepjes in olie uit een pot en twee knoflookjes uit die pot
– 1 takje verse rozemarijn
– 10 pecannoten
– 2 eetlepels edelgistvlokken
– 1 klein gedroogd pepertje
– 4  kleine trostomaten
– sla voor twee
– 1 (witte) boterham
– 50 milliliter sojamelk
– 3 theelepels mosterd
– 1 kneep agavesiroop
– 1 scheut citroensap
– balsamicoazijn
– handje verse basilicumblaadjes
– olijfolie
– knoflookpoeder
– peper
– zout

Omdat ik de dappelschijfjes graag lang laat bakken zijn zij vandaag mijn openingszet. Ze gaan in hete zonnebloemolie waarin ik ze drie minuten op hoog vuur omschep en rondom aanbak. Dan gaat er een deksel op de pan. Na weer drie minuten schud ik de pan even flink terwijl ik het deksel er stevig op duw. Na nog een minuutje op het vuur haal ik het deksel van de pan en zet ik het vuur de helft lager. Ik strooi er wat verse blaadjes rozemarijn bij. Ik blijf af en toe omroeren.

Ik bekijk die courgettebol een tijdje en besluit hem doormidden te snijden en de helften uit te hollen. Het steeltje gaat er ook af en ik snijd stukjes van de bolle kanten zodat de halve bollen als kommetjes rechtop blijven staan.

Om de halve bolletjes boordevol te krijgen doe ik het uitgeholde courgettevlees, een paar sprietjes verse rozemarijn, een eetlepel zongedroogde tomaatjes inclusief ruim olie en een knoflookteentje uit het potje, 10 pecannoten, 2 eetlepels edelgistvlokken, een klein gedroogd pepertje en zout in een kom. Ik zet de staafmixer even erbovenop om alles grof te mixen.

Met deze knuffelsmakenmix vul ik de twee halve bolletjes. Op ieder halfrondje leg ik de helft van een kleine trostomaat. In een ovenschaal gaan de blije bolletjes de oven in.

Ik pluk wat bladeren van een bos Multicolor Flandria… Geen idee nee. Het ziet er uit als frisee en lollo rosso. Wacht, ik zoek het even op. Ok! Ja! Drie sla’s, of slaën in één kluitje: lollo biondo, lollo rosso en rode eikenbladsla. Mooi, genoeg sla voor twee pluk, was en centrifugeer ik. Een eetlepel zongedroogde tomatenreepjes met ruim olie lepel ik door de sla. Een knoflookteentje uit het potje tomaatjes snijd ik zeer fijn en gaat erbij in de slabak. Een witte boterham gaat in stukjes gemengd met wat olijfolie, knoflookpoeder, peper en zout in de oven. Ik weet niet hoe lang, ik houd het gewoon goed in de gaten.

Na 26 minuten haal ik de beide halve bolletjes uit de oven. Ze komen er zo mogelijk nog blijer uit dan dat ze erin gingen. Twee halfrondjes betekenen dan ook de wereld.

De rozemarijndappels gaan ook in een schaaltje. Ik bemaal ze even lekker met mijn zeezoutmolen.

Een flinke teug balsamicoazijn, peper, zout, verse basilicum en een doosje rozijntjes krioelen door de salade alvorens ik er de ovencroutons op drapeer.

  Alles klaar, tafeltje dek je, proost op het mooie lieve nieuwe leventje en smikkelen maar!  

  Oh, haha, wacht, de olijveganaise! Ja dat is dus 50 milliliter sojamelk met mosterd, citroensap, agavesiroop, peper en zout staafmixen terwijl je olijfolie toevoegt totdat je de gewenste substantie bereikt!    Doei!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven