Bonenballen met walnotenrozemarijnpestopasta

Hoi! Ik ga groene kidneybonenballetjes maken. Koude. Koude past wel bij dit weer. Dus ik giet zo’n blik flageolets af en zet een grote pan vol water op het vuur voor pasta. Fusilli. Oh en de oven gaat ook aan. Hoogste stand.

Eerst warm te worden pastabegeleiders wat aandacht schenken. Een courgette? Ja heel warm, gelijk goed geraden. Ook een halve ui. Beide worden in stukjes gesneden en in een ovenschaal gelegd. Ik verflinter er ook nog twee teentjes knoflook bij en een stukje verse gele peper. Niet te veel van die peper want heel scherp. Als mijn man kookt en hij treft een extreem sterke peper dan vertelt ie daar honderduit over trouwens. Over een peper die zo heet is dat je er metaal mee kunt smelten. Of dat je maar met een peper naar je oog hoeft te wijzen en de bal floept eruit. Deze peper is zo heet dat ie een goed tegenwicht zal bieden aan de koude bonenballen. Anticlimax wel hè? Meld je maar bij mijn man voor een heter verhaal.

Goed. Ik hak een handje walnoten fijn met en in de vijzel. Terwijl mijn man een takje rozemarijn in de tuin in een hinderlaag lokt, en vangt, was ik een handjevol basilicumblaadjes. Ah daar is de vangst al. Ik vijzel de prooi door de walnoten. Dan nog een eetlepel kokosolie, een halve theelepel zout en een eetlepel edelgistvlokken meegevijzeld, even proeven of het spul op smaak is en mixen maar, met de stukjes courgette in de ovenschaal. Oh nee wacht, laat de courgette eerst even met een eetlepel olijfolie walsen.

Ik zet de oven nu terug naar 200 graden, plaats de schaal in de oven en kijk op de klok. Die tijd zegt me niks, maar ik hou ‘m in de gaten.

De ballen! Die bonen met de basilicum? In die vijzel ermee. Tot pap stampen. Flink wat zout, knoflookpoeder en twee eetlepels edelgistvlokken erdoor, een eetlepel amandelmeel en draaien maar, de ballen!

Oh, al twaalf minuten in de oven die schotel? Even omscheppen. Vergeet niet een ovenwant of iets dergelijks te gebruiken, 200 graden doet pijn aan blote handjes.

Ach wat maakt het ook uit. Ik wijk af van het plan. Ik bak de ballen vijf minuten in een dikke laag olijfolie op hoog vuur, ze voortdurend omrollend. En dan het pitje laag en een deksel op de pan. Er is al genoeg koude zo hier met die winter en zo.

Oké de ovenschotel bakt al weer 23 minuten, omroeren maar. 250 gram pasta in het kokende water, we hebben trek. Tip, zet een plastic zak pasta niet op een nog hete pit, dat stinkt.

Als de pasta gaar is, is de rest dat ook wel. Ik meng de afgegoten (duh) pasta met het ovenspul. Smikkelen. De ballen! Die zijn niet heel stevig maar wel lekker. Koud waren ze fermer. Maar wel koud. En nu zijn ze warm. Wat een keuze, koud en ferm of warm en slap. Ze zijn smeerbaar. Ook dat nog. Doe ermee wat je wil, met die informatie.

Doei!

Ingrediënten voor twee personen:
Voor de ballen:
– 1 blik flageolets/groene kidneybonen
– 1 hand verse basilicum
– 2 eetlepels edelgistvlokken
– 1 eetlepel amandelmeel
– zout
– knoflookpoeder
– olijfolie om ze in te bakken
Voor de pasta:
– 250 gram fusilli
– 1 courgette
– 1 halve ui
– 2 tenen knoflook
– 1 stukje verse peper
– 1 handje walnoten
– een paar sprieten verse rozemarijn
– 1 eetlepel kokosolie
– 1 eetlepel edelgistvlokken
– zout
– olijfolie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven