Wittebonenburgers

wittebonenburgers

Brave en minder brave burgers

Hoi! Ik trek mijn jas aan, ga de deur uit de straat op en beland bij de bakker op de hoek. Loop ik naar mijn vaste plek bij het raam ZIT HET PERSONEEL DAAR! Op mijn plek!  MIJN plek! Ik schreeuw: “Hé wat moet dat daar!? Scheer je weg! Van mijn stoel af en wel heel rap nou!” In een vlaag van woede pak ik een voor een hightea gedekte tafel beet en smijt die op haar kant met alle puinhopen van dien.

Bereidingswijze wittebonenburgers

Weer thuis waag ik me aan een iets braver burgerexperiment. Wittebonenburgers ga ik maken.
1. Uit een blik haal ik 530 gram witte bonen (uitlekgewicht). Een blokje bouillon gemengd met twee eetlepels kokend water gaat door de bonen, evenals dikke snuffen knoflookpoeder, gemalen komijn, kurkuma, laos, gember, laurier en nootmuskaat. Ik ben zeer zeker heel scheutig met deze kruiden. En zeer zeker mag er zelfs ook nog wat extra zout doorheen maar dat proef ík dus pas op het moment dat de burgers al af zijn grrr. Maar goed voor jou dus, deze informatie.

2. 60 gram bloem in de bonen, probeer daar maar eens mee te werken, oef, geen doen, ik zet de staafmixer erop. Door de bonenpap  die zo ontstaat spatel ik nog eens 20 gram van die bloem. Geen staafmixer dit keer nee, ik spatel gewoon met een eetlepel, je kunt vast ook eetlepelen met een spatel, eetlepeltje eetlepeltje of spateltje spateltje liggen? Nou je merkt het al ik verzin van alles voor die bloem maar opfleuren ho maar.

3. Ik maak er burgertjes van. Dit doe ik met natte handen, anders lukt het niet goed, de bloem is aan me gehecht geraakt na al dat gelepel en blijft aan me plakken. De burgers gaan afgedekt een uurtje koelkast in. Helpt niks. Nog steeds plakkerig en zompig. Had je niet verwacht hè? Dat het allemaal niet zo perfect gaat, zoals het eruit ziet op foto’s of zoals het wegleest in het recept?

Intermezzo over de bakker op de hoek

Ik zal ook maar eerlijk vertellen hoe het echt ging bij de bakker op de hoek trouwens.  Ik trok dus mijn jas aan, ging de deur uit de straat op en belandde bij de bakker op de hoek. Loop ik naar mijn vaste plek bij het raam ZIT HET PERSONEEL DAAR! Op mijn plek!  MIJN plek! Ik schakel: niet per se jouw plek dame! Oh ja. Ik neem plaats  aan een vierpersoons tafel onder de televisie, waar redelijk luid een muziekkanaal op staat. Swingen! Ja dit kan ook gewoon mijn plek zijn. Joechei, nu heb ik twee plekken! Toch een bravere burger dan je eerst dacht hè?

En weer terug naar het recept

Braver dan die bonenburgers in ieder geval.
4. Ik verhit flink veel zonnebloemolie in een koekenpan, en dan bedoel ik echt flink veel, dat er echt een laagje in de pan ligt. Wederom maak ik mijn handen nat en vorm ieder burgertje nog even losjes na tussen mijn vingers alvorens ik ze in de  hete olie drop. En dan wacht ik tot de onderkantjes goed zijn dichtgeschroeid en dan flip ik ieder bonenschijfje voorzichtig om met een vork. Weer dicht laten schroeien die nieuwe onderkant, daarna nog wat over de panbodem laten schuiven en af en toe omdraaien en daar zijn ze toch wel, de brave bonenburgers!

wittebonenburgers

Serveertips:

Wittebonenburgers zijn ook lekker op een broodje met sla en saus of zo. Of heel haute cuisine met een paar blokjes gekookte zoete aardappel, paprika “bacon” en wat groen naar keuze. Dat bord bovenaan dit bericht is inderdaad per ongeluk een haute cuisineplaatje geworden. Een bonenburger bedekt met papribacon op een bord met restjes. Zo kan het dus ook.

Doei!

Benodigdheden voor een pan vol wittebonenburgers:

– 530 gram witte bonen uit blik (uitlekgewicht)
– gemalen kurkuma
– knoflookpoeder
– komijn
– laos
 – gemalen gember
– gemalen laurier
– geraspte nootmuskaat
– 1 plantaardig bouillonblokje
– zout
– zonnebloemolie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven