Cantuccini di Glanerbruggio

cantuccini

Glanerbrugse cantuccini

Hoi! Deze biscuitjes uit Glanerbrug zijn plantaardige versies van de traditionele Toscaanse biscotti di Prato. Ik ben uitgegaan van een recept van The Vegan Corner. Bedankt The Vegan Corner! En ETN Saladebar aka The Vegan Bakery uit Enschede bracht me op het idee om de koekjes te maken. Bedankt ETN!

Die cantucci of cantuccini, dat ligt er aan hoe klein je ze vindt, denk ik, zijn heel erg lekker om in de wijn te dopen. Laat zo’n koekje even een paar seconden in je glas hangen zodat de wijn door je biscotto wordt opgezogen. Officieel dip je de cantuccini in de heilige wijn: Vino Santo, een zoetige likeurachtige dessertwijn die vroeger als miswijn werd geschonken in Toscane.

Onofficieel doop je de koekjes waarin je ze maar lekker vindt. Wijn, bier, thee, koffie, soep, smoothie, whatever floats your boat. Overigens zijn er allerhande variaties op cantucci door heel Italië heen te vinden, ieder dorp zweert waarschijnlijk bij zijn eigen variant en eigen dipwijn. Zo heb ik de koekjes leren kennen als tozzetti. Dat was in Lazio, waar de mensen de tozzetti het liefst in rode wijn dopen. Volgens de officiële bronnen moeten er ook hazelnoten door als je de koekjes tozzetti noemt, misschien wel alléén hazelnoten. Varieer er gerust op los met compleet andere verrassingen: chocoladesnippers, gedroogde vruchtjes, cacaonibs, onderzoek en probeer en maak je eigen versie.

cantuccini

Maak deze Glanerbrugse biscotti met de volgende bestanddelen:

– 146 gram fijne rietsuiker
– 70 gram amandelmelk (ja ik was met die keukenweegschaal in de weer en woog de melk ook maar gewoon af. Het zal 72 milliliter zijn geweest als ik de berekeningen volg die ik via het internet heb gevonden. Nauwelijks verschil.)
– 250 gram bloem
– 1 zakje of theelepel baksoda
– 25 gram plantaardige margarine, gesmolten in de magnetron of au bain marie
– 120 gram ongezouten amandelen (en/of andere verrassingen voor je eigen variant)

cantuccini
Het lijken wel ciabatta’s zo hè?

De bereiding verloopt als volgt:

1. Verwarm je elektrische oven voor op 180°C.

2. Klop amandelmelk en suiker een flinke tijd door elkaar met een garde, laat de suiker oplossen in de melk.

3. Doe bloem, baksoda en margarine in de keukenmachine met het hakmesdraaiertje paraat en de deksel op de container en start het apparaat. Laat draaien tot alles egaal samengaat.

4. Spatel het bloemmengsel door het melksuikermengsel en kneed er met je handen nog even een stevig, gelijkvormig deeg van.

5. Kneed de amandelen door het deeg. Als je wil kun je de amandelen eerst nog even roosteren in de oven of in een droog pannetje, maar wat mij betreft hoeft dat niet. Maar hé, wie ben ik hè? Ho ho ho nou ja wacht éven! Ik ben dus de maker van de enige echte Cantuccini di Glanerbruggio en als je de authentieke Cantuccini di Glanerbruggio wil namaken dan zal je dus die amandelen moeten roosteren of niet. Dus hou je daaraan. Als niet, noem je biscotti dan gewoon anders. Of niet.

6. Rol een lange smalle worst van je deeg. Je kunt het deeg ook in twee delen verdelen en daar twee worsten van rollen. Zie maar wat werkt voor jou. De doorsnede mag je van mij helemaal zelf bepalen. Als je de worst heel dik maakt, moet ie misschien in eerste instantie wat langer in de oven. In het recept dat ik als uitgangspunt neem wordt gesproken over twee worsten met een diameter van 5 centimeter. Ik kan me niet voorstellen wat dat betekent omdat ik niet in diameters en centimeters kan denken. Kan, kan, kan, als ik mijn best ervoor zou doen kan ik het vast. Ik bedoel dat ik dat niet wil dus ik rol die worsten gewoon op gevoel hè, kun jij ook doen, of niet, in beide gevallen maak je Cantuccini di Glanerbruggio, in alle andere gevallen uiteraard niet.

7. Leg de worstrollen op een met bakpapier beklede bakplaat, druk het deeg wat aan, vorm het eventueel een beetje bij naar je eigen wensen en schuif de plaat in de oven. Wacht 15 minuten, draai de worst(en) dan om en wacht nog eens een kwartier.

8. Haal de stokkoeken uit de oven, zet de temperatuur van de oven terug naar 100°C en laat het zoete deeg minimaal 10 minuten afkoelen buiten de oven.

9. Snijd de worsten met een worstmes, nee wacht. Snijd de broden met een een broodmes schuin (/) in plakjes. Als het deeg nog te warm is, verkruimelt de boel hopeloos, houd in dat geval gelijk op met snijden en wacht op meer afkoeling.

10. Leg de plakken koek op de bakplaat in de oven en bak 7 minuten. Draai ze om en bak ze nog eens 7 minuten.

11. Haal de koekjes uit de oven, laat ze afkoelen en sop ze in je wijn, thee, koffie, likeur, bier, soep, etc.

cantuccini

Biscotti betekent volgens een heleboel bronnen: twee keer gebakken. Ik heb drie keer gebakken. Trescotti. Ik nam de koekjes laatst mee naar een feest, na ze thuis al drie keer gebakken te hebben en in een luchtdichte bak een week bewaard te hebben. Op het feest bakte ik ze nog een keertje omdat ze nog wel even een extra opdrogertje konden gebruiken. Quattroscotti.

Doei!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven