Hoi! Risotto van bloemkool, nee, bloemkolotto heet dit gerecht. Volgens mijn man dan:
Ik zei ‘bloemkoolrisotto’, waarop mijn man zei: ‘zit er rijst in dan?’ Nee dus, geen rijst, alleen bloemkool. ‘Nou dan haal die riso uit die otto!’ Zodoende. Bloemkolotto. In het Italiaans ook wel Cavolfiorotto.
Waarmee? Voor twee eters:
– de helft van een grote bloemkool
– 1 ui, gesnipperd
– teen knoflook, in kleine stukjes
– centimeter verse peper, in flinters
– 1 tak verse rozemarijn en/of een of meer andere smaakmakers naar keuze
– 2 eetlepels zonnebloemolie
– 1 plantaardig bouillonblok
– 3 eetlepels edelgistvlokken
Bereidingswijze risotto van bloemkool:
1. Die halve bloemkool gaat in schoongemaakte roosjes en stukjes de keukenmachine in en wordt daarin tot rijstvorm gehakt.
2. Ui, knoflook en peper fruiten glazig in de hete zonnebloemolie, de bloemkool en het takje rozemarijn gaan erbij en bakken drie minuten op hoog vuur mee, ik roer constant.
3. Dan giet ik er 0,3 liter water bij, verbrokkel het bouillonblokje boven de pan en laat alles sudderen.
4. Ik maak er nog wat lekkers bij. Wat dan? Voor twee eters:
– 2 paprika’s in kleine stukjes gesneden
– 1 ui in snippers
– teen knoflook, in kleine stukjes
– centimetertje verse peper, in flinters
– 1 grote pot malse velders/jonge kapucijners
– 5 zongedroogde tomaten uit olie, in stukjes
– 2 eetlepels zonnebloemolie
– oregano
– zout
5. Ui, knoflook en peper fruiten in de hete olie, paprika erbij, ik wok het spul flink in het rond in die pan, zet het vuur weer zachter en voeg de boontjes en de zongedroogde tomaten toe, strooi met flink wat oregano en zout naar smaak en klaar.
Ik dwarrel en warm de edelgistvlokken nog even door de bloemkolotto en haal de pan van het vuur, schep op, eet de gerechten naast elkaar of door elkaar, maakt niet uit, beide opties verdienen de voorkeur.
Doei!