(Inclusief kookvideo, die vind je onder het recept)
Direct naar het recept
Sssjt!
Hoi! Ik was laatst op een stilteretraite. Zes dagen lang zat ik iedere dag stil op een kussentje. Af en toe schuifelde ik ook heel langzaam door kloostergangen, kloostertuin of -kerkhof in een aandachtige loopmeditatie. Het zal je niet verbazen dat mijn man teleurgesteld was dat ik niet gewoon thuis een weekje mijn mond hield! Nee grapje. De spraakwaterval die ik soms ben kwam wel de kop opsteken zodra ik mijn liefste weer bij me had.
Dagelijks drie keer de maaltijd in stilte gebruiken met een groep mensen om je heen die ook allemaal zwijgen, ik moest er wel even een dagje aan wennen. Eenmaal gewend genoot ik van het bewuste proeven, ruiken, horen, voelen, zien, ervaren van iedere hap die ik nam. Een van de gerechten die ik voorgeschoteld kreeg als enige veganist in het gezelschap was, en ik citeer: ‘champignons in rode wijn – hamermelk’. Ik lachte in stilte om dat ‘hamermelk’. Mijn vermoeden dat het om havermelk ging – misschien zelfs wel haverroom – bleek te kloppen na een smaaktest.
Macaroni krokettoni
Ik kreeg dit hapje ter vervanging van de vegetarische kroketten die mijn zwijggenoten kregen. De champignons in hun rode wijnsaus schepte ik op twee bruine boterhammen. Ja. De saus bleek een waardige kroketvullingvervanger. Ik heb de paddenstoelenragout thuis nagemaakt en door de macaroni geroerd. Macaroni krokettoni noem ik het.
Doei!

Champignons in rode wijnsaus
Course: SausCuisine: DenekampsDifficulty: Heul simpel wel4
servings30
minutes40
minutes1
hour10
minutesIngredienten
400 gram champignons
stukje verse rode peper
takje verse rozemarijn
1 bouillonblokje
twee tenen knoflook
100 milliliter rode wijn
100 milliliter haverdrink / havermelk
1 eetlepel maïzena
zout en peper
olijfolie om in te bakken
Bereidingswijze
- Borstel de champignons schoon en snij een stukje van die arme voetjes af.
- Snij ze dan ook nog eens in plakjes, boehoe! Aai ze een beetje voor troost.
- Snij het stukje peper in hele kleine stukjes.
- Snij de rozemarijn ook fijn.
- Verhit een flinke klots olijfolie in een hete pan.
- Pers twee tenen knoflook uit boven de pan op zo’n manier dat de knoflook in de pan terechtkomt.
- Fruit de knoflook even en voeg dan ook peper en rozemarijn toe. Bak alles even al rondroerend in de pan.
- Voeg de champignons toe en bak de plakjes aan alle kanten goed aan op hoog vuur. Doe de deksel op de pan. Schud de pan na een minuut of twee even. Weer twee minuten later roer je alles nog een keer door.
- Bak af en toe roerend de champignons tot ze een lekkere substantie hebben. Bij mij duurde dat zo rond de zeven minuten schat ik.
- Verkruimel de bouillon in de pan en voeg wijn en havermelk toe, roer door, deksel op de pan en een paar minuutjes laten pruttelen op medium vuur.
- Meng 1 eetlepel maïzena met twee eetlepels koud water en roer dit door de champignons. Laat de saus indikken. Als je ‘m dikker wil kun je nogmaals maïzena met water toevoegen.
- Indien gewenst kun je nog extra peper en zout toevoegen.
Video
Tips
- Maak de saus extra dik met extra maïzena of door haverroom te gebruiken in plaats van havermelk. Zo kun je ‘m goed op brood scheppen.
- Meng de saus met gaargekookte macaroni (250 gram als ie nog niet gekookt is) en twee eetlepels edelgistvlokken voor een heerlijk pastagerecht.