Chili-met-chocoladetaartje tatin

Hoi! Laatst maakte ik een heerlijk chili-met-chocoladetaartje tatin (vrij naar tarte tatin: een appeltaart op haar kop). Ik maakte het taartje tatin omdat ik bladerdeeg gebruikte. Dat deeg kun je het beste als flap, map of kap inzetten. Liever niet als bodem, zeker niet wanneer je er iets zwaars en nattigs bovenop zou willen scheppen en dat zou ik wel willen ja. Maar dat doe ik dus niet.

Ook laatst, maar eerder dan mijn eerdere laatst van net, maakte ik een chili-met-cacaotaartje. Maar dan niet tatin want ik gebruikte hartig taartdeeg. Dat deeg doet het goed als flap, kap, map Ć©n bodem, kijk maar.

Dit taartje had ook een bodem van hartig taartdeeg ja klopt.

Maar dat hartige taartdeeg had ik laatst niet meer in huis dus het werd een tatintaartje. En dat cacaotaartje van mijn als tweede genoemde laatst ziet er wel enig uit maar was saai van smaak en receptuur wegens moeheid, snelheid en onwil tot creativiteit. Daarom dus nu deze taartje waarvan je wist dat hetgeen door het welke desalniettegenstaande al tevoorschijnend chocolater dan verwacht naar toch nog vroeger dan gedacht zou komen. Gaan we.

Nee ik ga eerst een nachtje slapen. Ben moe.

Ja goeiemorgen de ingrediƫntenlijst alhier:
(voor 2 personen)
– 1 ui
– 1 rode paprika
– 1 teen knoflook
– 1 gedroogd chilipepertje
– 5 velletjes bladerdeeg
– 250 gram champignons
– 3 grote dadels
– 1 pot kidneybonen
– 1 blokje bouillon
– 2 theelepeltjes cacaopoeder
– 1 eetlepel mosterd
– komijn
– kaneel
– kruidnagel
– kurkuma
– sesamzaadjes
– zout
– geurloze kokosolie
– zonnebloemolie

Nou ja en verder ging het eigenlijk vrij gemakkelijk en snel. Het was allemaal weer voorbij eer ik er weg in had. Oven voorverwarmen (220 graden), bladerdeeg laten ontdooien (kamertemperatuur). Paprika en champignons schoonmaken en in stukjes snijden (kamertemperatuur), dadels ontpitten en in stukjes snijden. Gesnipperde ui, knoflook en verkruimelde droge peper bak ik in wat kokosolie. Daar gaan al snel de paprika- en champignonstukjes bij. Na wat omgeroer en opgebak de dadelstukjes erbij, de bonen inclusief hun vocht waarin het bouillonblokje mooi kan oplossen, dus dat blokje kruimel ik ook in de pan, cacaopoeder, en mosterd ook in de pan, sudder borrel roer roer.

Ik snijd een kleine hartjesvorm van bladerdeeg die ik in het midden van mijn quichevorm bedekt met bakpapier leg. Zo kan ik laten zien wat er met bladerdeeg gebeurd als je er een zompig bonenmoeras bovenop schenkt in een ovenschaal. Dat erbovenop schenken van dat bonenmoeras doe ik gelijk erachteraan.

En dan puzzel en plak ik de rest van het bladerdeeg over de bonen en druk het aan de zijkanten zo goed mogelijk aan en in. Ik bestrijk het moerasafdekzeil (het deeg dus) met zonnebloemolie en bestrooi het met sesamzaadjes en zout. Hup in de oven en klaar na een ruim kwartier.

En lekker ook. Dat eerdere cacaotaartje van laatst maakte ik trouwens gewoon met een vulling van een blik kant en klare zwarte bonen in chilisaus gemengd met een handvol hazelnoten en twee theelepels cacaopoeder, was heel makkelijk en snel klaar, ook leuk. Maar dit taartje is veel en veel smaakvoller.

Doei!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven