Chili sin carne

chili sin carne
Direct naar het recept

Hoi! Chili sin carne. Peper zonder vlees. Beter dan vlees zonder peper.

Oh jij onbedierde bonenschotel met je pittige beet.
Goddank gaan er rozijntjes in.

Dat was het begin van een gedicht. Het gedicht is mislukt. Het leek te beginnen als een ode aan de pittige chili sin carne. Maar het ging over op een soort van opluchting over dat datgene waarover de ode gaat toch niet zo is als dat het is en dat dat dan toch eigenlijk beter is. Gewauwel. Het slaat nergens op.

Dat zit zo namelijk. Ik vind deze chili sin carne helemaal niet te pittig. Ook zonder rozijntjes is dit gerecht heel goed en zeker ook zeer smakelijk te slobberen. Dus dat begin van het mislukte gedicht, dat suggereert dat de rozijntjes nodig zijn om de pittige bite van de onbedierde bonenschotel te temperen? Dat slaat voor mij persoonlijk nergens op. Het was gewoon bladvulling, het naar de mond spreken van mensen die peper misschien minder goed kunnen hebben. Sowieso is dit hele verhaal tot nu toe bladvulling. Het recept, dat is waar het om gaat. En het recept, dat staat hieronder mooi in een receptenblok waarnaar je meteen in het begin van dit bericht ook al lekker door kunt springen. Handig hè, dat soort opties? Kan ik lekker kakelen, wauwelen, kletsen, babbelen en kwekken wat ik wil, klik jij lekker direct door naar het recept! Aju!

Chili sin carne

Course: HoofdgerechtCuisine: AmerikaansDifficulty: simpel
Porties

2

personen
Voorbereidingstijd

10

minutes
Bereidingstijd

20

minutes
Totale bereidingstijd

30

minutes

Ingrediënten

  • 160 gram basmatirijst

  • 1 ui

  • 2 tenen knoflook

  • 1 chilipeper of meer of minder (?), naar je eigen smaak. Het is wel chili sin carne, en niet paprika sin carne of laffe hap sin carne. Ja hè ik zeg het maar even.

  • 1 courgette

  • 1 (rode) paprika

  • 125 gram uitgelekte kidneybonen

  • 125 gram kastanjechampignons

  • 1 blik gepelde tomaten a 400 gram

  • 1 theelepel gemalen komijn

  • 1/2 theelepel gemalen kurkuma

  • een snuf kaneel

  • 3 a 4 eetlepels zongedroogde tomatenreepjes in olie

  • 2 eetlepels ajvar (saus van paprika en aubergine, te verkrijgen in de supermarkt, of zelf te maken. In plaats van ajvar kun je ook tomatenpuree gebruiken)

  • 1 bouillonblokje (of niet als je minder zout eet)

  • 25 gram rozijnen

  • olijfolie om in te bakken

Bereidingswijze

  • Snipper de ui en de knoflook en snij de chilipeper in kleine stukjes.
  • Borstel de kastanjechampignons schoon, snijd de voetjes eraf en hak de champignons fijn.
  • Snijd de courgette in blokjes en de paprika in stukjes. Laat de bonen uitlekken.
  • Zet een pan water op het vuur om dadelijk de rijst in te koken.
  • Laat een bakpan op middelhoog vuur warm worden, giet er een klots olijfolie in en fruit daarin de knoflook twee minuten.
  • Zet het vuur vervolgens hoog, voeg ui en peper toe en fruit weer twee minuten.
  • Doe nu de champignons erbij, roer even goed om, voeg courgette en paprika toe en bak alles twee minuten al omscheppend op hoog vuur.
  • Laat 160 gram rijst in het kokende water in de andere pan glijden en laat hem garen zo lang als dat volgens de verpakking duurt.
  • Voeg de gepelde tomaten en de 2 eetlepels ajvar toe aan de pan met groentes en champignons en verkruimel er een bouillonblokje doorheen. Stamp en roer de peltomaten tot pulp in de pan.
  • Strooi de theelepel komijn, de halve theelepel kurkuma en een snuf kaneel over het gerecht en roer weer goed.
  • Roer de bonen, zongedroogde tomatenreepjes en rozijnen door de chili sin carne en laat alles zachtjes pruttelen met het deksel op de pan.
  • Als de rijst gaar is, giet hem af. De chili heeft ook lang genoeg geprutteld, aan tafel!

Tips

  • Je kunt deze chili sin carne ook heel goed in een wrap rollen. Met wat vegan crème fraîche en ijsbergsla bijvoorbeeld!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top