Paddenstoelenspaghetti

Paddenstoelenspaghetti

Complimenten en paddenstoelen. Een schotel vol gezwam.

Hoi! Mooi bord vol eten hè? Dat eten heb ik niet zelf gemaakt. Het bord ook niet. Dat zit zo. Toen mijn man en ik laatst onaangekondigd eetcafé De Buren in Boekelo binnenstapten en om een veganistische maaltijd vroegen kregen we die gewoon. En dat zonder dat we veel hoefden uitleggen. De dame die ons bediende zei gelijk: oh ja dat is ook zonder melk en boter en eieren en zo hè? Ze liep even de keuken in om terug te komen met een “Geen probleem, de kok maakt iets met veel groentes en paddenstoelen voor jullie, goed?” Goed? Geweldig! Het bord vol eten zag er mooi uit en de van rijst vergezelde maaltijd smaakte heerlijk. Complimenten voor De Buren!

Paddenstoelenspaghetti

Geïnspireerd door het bord van De Buren maak ik op een nader te bepalen tijdstip in de afgelopen week spaghetti met groentes en paddenstoelen. Paddenstoelenspaghetti. In de herfstmelange van paddenstoelen uit de supermarkt zitten koningsoesterzwam, cantharel en pied de mouton. Ik denk wel te weten wie welke zwam is maar omdat ik graag twijfel aan dingen, zo ook aan mijn eigen kennis, laat ik dit verder in het midden. Minder nader te bepalen is de snijrichting. De paddenstoelen snijd ik allemaal in de lengterichting in lange en dunne stukken. De courgette snijd ik dan weer in de breedterichting in dunne schijven. Een ui gaat in snippers, een teen knoflook in flinters en een verse pittige rode peper in ringetjes.

Bereidingswijze paddenstoelenspaghetti

1. Ik kladderredatsj echt een hele flinke plens olijfolie in de pan, alsof er aglio, olio e peperoncino in mijn keukenbloed zit. Hups daar gaan ui, knoflook en peper, even zalig ravotten in de hete olie.

2. Al gauw dolt de courgette ook mee. De paddenstoelen kunnen niet achterblijven, ze mogen dat ook niet van mij, en ze fladderen mee in het smaakschilderij. Met een pollepel zorg ik ervoor dat alles voldoende met elkaar en met de bodem van de pan in aanraking komt, totdat alle ingrediënten bijna gaar zijn.

3. Op dat bijna gare moment beginnen de zwammen tegen me te praten. Wat mij doet vermoeden dat ik al helemaal gaar ben. Ja of ik niet een bouillonblokje voor ze heb en een scheut water, zodat hun smaak wat meer naar boven komt. Ja jongens, als jullie denken dat het helpt, waarom niet, hier, een bouillonblokje en een scheut heet water. En nu niet meer zwammen en je smaak lekker laten oprukken dan.

4. Kan ik in de tussentijd spaghetti afgieten, ja, die stond al lang op het vuur gaar te worden onder het motto ik gaar, iedereen gaar.

5. En ik maak nog een saladetje van een paar tomaten met een basilicumpestootje (pijnboompitten, basilicumblaadjes met olijfolie, peper en zout vermorzelen in een hakmolentje: tada, pesto).

Nou ja en dan zijn we er wel, mijn kooksels en ik. Simpel en puur, geen gezwam, zie hier mijn eigen paddenstoelenbord en laat maar weten wat de verschillen zijn.

Paddenstoelenspaghetti

Doei!

Ingrediënten voor twee:

– 150 gram paddenstoelen bijvoorbeeld een herfstmelange met cantharel, oesterzwam en pied de mouton
– een courgette
– 1 ui
– een rode peper
– 1 teen knoflook
– 1 blokje plantaardige bouillon
– spaghetti voor twee
– 4 trostomaten
– 1 handje pijnboompitten
– 1 handje basilicumblaadjes
– olijfolie
– peper
– zout

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven