Confessies van een pindakaasverslaafde. Venkelrijst met pindaknikkers.

Hoi! Pindakaas! Een van mijn allerfavorietsten dingen om te eten! Als de pot pindakaas, na het ontbijt of zo, onverhoeds op het aanrecht is blijven staan dan móet ik, voordat ik ‘m uit zelfbescherming terug in de kast zet, een lepeltje eruit eten. En als ik ‘s avonds laat zo’n lekkere-trek-hunkering voel opkomen dan is het eerste waar ik aan denk: PINDAKAAS! Het liefste zou ik mijn tanden met pindakaas poetsen voor het slapen gaan. Kan dat, tandverzorgingstechnisch? Mijn man maakt wel eens een snel lekkertje voor bij de koffie of thee als er onverwachts bezoek door de poort glipt: ontbijtkoek met pindakaas en hagelslag, OMG, op die momenten hou ik zoooo veel van hem! Maar meer nog van pindakaas. Alleen op die momenten hè, normaalgesproken hou ik meer van mijn man dan van pindakaas. Denk ik. Vanmiddag serveerde hij dit zoethapje weer eens en de pindakaas is sindsdien niet meer uit mijn hoofd weggeweest. Koken ermee dus, uit mijn hoofd, en in de pan met die hardnekkige pindakaaszucht!

Een venkelknol heeft op dit moment nog niets met pindakaas te maken. Ik schil, schrap, was en hak de knol in kleine stukjes en kook die stukjes twee minuten lang zodat ze iets zachter zijn. Terwijl ik ze afgiet en in een mengkom doe, denk ik: rijst! Rijst is altijd een goed excuus om met pindakaas te koken. Dus ik hak de venkel grof, spreid de stukjespap over een bakplaat met bakpapier en verwarm de gril van mijn oven voor. Ik strooi wat zout en peper over de venkelrijst.

Ik snijd een aubergine in dunne plakken en een deel ervan (zoveel als past namelijk) leg ik op de bakplaat naast en om de venkelrijst heen. Ik maak een smaakfeestje van wat zonnebloemolie, kurkuma, laos, komijnpoeder, gemalen kruidnagel, kardemom, cayennepeper en zout en bestrijk de aubergineschijven ermee.

In een hapjespan verwarm ik wat zonnebloemolie en bak ik ui, knoflook en peper aan. De uitgelekte kikkererwten stort ik in de pan en ik kruid de boel af met dezelfde kruiden die ik voor de aubergine gebruik. Overigens ben ik scheutig met alle kruiden behalve met de kruidnagel, dat is persoonlijk denk ik. Ik hou heel erg van kruidnagel maar het meest als ie subtiel gedoseerd wordt.

Ik zet de bakplaat vlak onder de gril, draai me weer om naar mijn fornuis en blus de kikkererwten af met 5 eetlepels opklopbare sojaroom. Ja jammer van dat opklopbare, dat heeft niet zoveel zin maar klop op, ik heb nog over en ook al klop ik de room niet op nu, hij gaat zometeen een verrukkelijke verbinding aan met mijn allerlievelings! Wat zeg ik? Zometeen? Nee gek, ik ga niet meer wachten,  plons plons, twee dikke eetlepels pindakaas erbij in die pan! Mwoah lekker! Twee eetlepels sojasaus erbij om de smaken wat extra op te halen en ik roer alles door elkaar op een zacht pitje.

Oh de oven! De aubergineplakken haal ik eruit en ik leg het andere deel van de plakken op de bakplaat en bestrijk ze ook met het kruidenbesmaaksel. De venkelrijst schep ik even om en om. Weer even onder de gril, ik houd goed in de gaten of er niets aanbrandt en als alles een beetje verkleurd is en lekker ruikt, haal ik het eruit.

Mijn man maakt er nog wat noedels bij ter vulling van zijn gretige maag en ik doe alle maaltijdeenheden in mijn mooie schalen.

Pindakaas! Wat ben je lekker zo! Maar ja, hoe niet eigenlijk?

Doei!

Pindakazen voor twee pindakazers:
– 1 pindakaas
– 2 pindakazen
– 1,5 theelepel pindakaas
Nee wacht, vergeet bovenstaande pindakazen, uit mijn hoofd in de ingrediëntenlijst, pindakaas!
– 1 venkelknol
– 1 aubergine
– 1 ui in snippers
– 1 teen knoflook in snippers
– 1 droog chilipepertje, verbrokkeld en verwreven
– 1 blik kikkererwten a 400 gram
– 5 eetlepels sojaroom
– 2 eetlepels PINDAKAAS HARTJE HARTJE XOXO
– 2 eetlepels sojasaus
– zonnebloemolie
– laos
– kurkuma
– kruidnagel
– komijn
– kardemom
– cayennepeper
– zout

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven