Creatief met “kwark”: hartige kwarktaartjes of kwarkburgers of kwarkschnitzels

Hoi! Ik heb een plantaardige kwarkvariant in huis, gekocht in een buurland hier vlakbij. Kwark! Dat is lang geleden. Daar moet ik iets mee doen. Omdat we nog moeten eten en ik geen zin heb in zoet ga ik hartige kwarktaartjes bakken. Zo simpel kan het wezen hè. Ik verwarm de oven alvast voor naar 175 graden.

Ik stamp 4 eetlepels lijnzaad met vier eetlepels water zo kapot mogelijk in mijn vijzel. Dan doe ik de smurrie in de hakmolen, voeg twee eetlepels amandelmeel, 40 gram pinda’s, een knoflookteen, een stukje verse peper, een handvol verse peterselie, drie eetlepels edelgistvlokken en flink veel zout toe. Dit alles hak ik kapot en roer ik door 300 gram plantaardige kwarkvariant. Ik verdeel mijn kwarktaartmix over vier met zonnebloemolie bestreken mini taartvormpjes. Die schaaltjes gaan de oven in.

Ik hak een halve bloemkool in korrels en zo klein mogelijke stukjes. De grillpan gaat op het hoogste vuur en bekwast ik met een eetlepel zonnebloemolie. Nou ja, ik bekwast de pan met een keukenkastje. Nee, dat zou me nooit lukken natuurlijk, met een keukenkastje, en als wel, dan zou ik gelijk de hele keuken kunnen slopen en weer opnieuw opbouwen. Heeft die makelaar van vijf jaar geleden ook eindelijk zijn zin met z’n: “ja die keuken is natuurlijk compleet gedateerd, ik ga ervan uit dat u hem wilt vervangen.” Ik vroeg hem of ie wel wist wat dat kost. Lieve lezer, heb je er ooit last van gehad dat ik vanuit een gedateerde keuken blog? Maar kwastje bedoel ik, keukenkwastje. Het was een tikfout.

De zonnebloemolie komt niet uit een keukenkastje wel vanaf een eetlepel en strijk ik met een keukenkwastje over de bodem van de grillpan. De keuken laat ik heel. Duidelijk ja? Flinke snuffen kaneel, komijn en cayennepeper laat ik net niet aanbranden in die olie. Daarna kieper ik de bloemkoolkorrels erbij. De eerste twee/drie minuten bak ik op flink hoog vuur, al omscheppend, de bloemkool aan alle kanten aan.

Dan zet ik het vuur laag en ga ik wat anders doen. Sla weggooien of boeken in een lift leggen bijvoorbeeld. Nee, ik ga salade maken. Een potje schorseneren giet ik af en meng ik met een eetlepel agavesiroop en zo’n vier a vijf eetlepels citroensap. Een schone komkommer snijd ik in schorseneerwaardige stroken en leg ik bij de schorsemeneren. Een eetlepel lekkere olijfolie gaat erover, peper en zout erdoor, wat verse peterselie, en ik tos de salade tot alle ingrediënten de dressing tot tranen toe hebben geraakt. Ik kan niet tegen dat gejank. Weg hier.

Die bloemkool heb ik een kleine tien minuten alleen gelaten. Janken. Zucht. Ik zet het vuur eronder snel op zijn hoogst en schud de boel nog een minuut of een/twee op en om. Uitgejankt.

De kwarktaartjes hebben inmiddels een half uur in de oven gestaan en zijn ook uitgejankt, eh, klaar. Alles op tafel, de salade met de jankende dressing het verste weg, en eten gaan we.

Eerst lepel ik de kwarktaart zo uit het vormpje. Mijn tweede taartje wip ik uit zijn zijn vormpje. Kijk, dat kan ook voor een kwarkburger doorgaan, of voor een kwarkschnitzel. Mooi. Ik ben tevreden met mijn kwarkcreatie, mijn man is dat ook.

Doei!

Ingrediënten voor twee:
– 300 gram plantaardige kwark
– lijnzaad
– amandelmeel
– edelgistvlokken
– 1 gepelde teen knoflook
– 1 stukje verse peper naar smaak
– ongezouten pinda’s
– verse platte peterselie
– zout

– 1 halve bloemkool
– zonnebloemolie
– kaneel
– komijn
– cayennepeper
– zout

– 1 komkommer
– 1 potje schorseneren
– verse platte peterselie
– agavesiroop
– citroensap
– olijfolie
– peper
– zout

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven