De lekkerste vegan appeltaart

de lekkerste vegan appeltaart
Direct naar het recept

WAT?! GEEN APPELTAART?!

Hoi! Appelcake, appelrösti, appelcrumble, appelgelei, appelmoes, appelsoep, je vind het allemaal terug hier op Vegaan met die Banaan, maar appeltaart….. HO MAAR! Daar kwam ik dus achter. En dat was pijnlijk. Heel pijnlijk. Zeker ook met mijn eigen appelboom – ja zelfs appelboom kom je hier tegen als zoekterm ja – in de tuin die al een paar jaar heel veel appels geeft.
Maar appeltaart? Niks hoor, en geen haan die er naar kraait, er is geen enkele klacht over binnengekomen en ik leef blijkbaar al zo’n jaar of zes, zeven in de veronderstelling dat mijn website compleet is. Die appeltaart heb ik er al die tijd bij gedacht. Ik kan er met mijn kop niet bij. 500 recepten in een kookblog EN DAN MIST DE LEKKERSTE VEGAN APPELTAART!? Echt wtf.

????????

De lekkerste vegan appeltaart? Feit!

Alle gekheid en appels op een stokje (OMG die missen ook hier: appels op een stokje, wordt vervolgd), die appeltaart heb ik natuurlijk als de wiedeweerga geboetseerd, afgebakken en gefotografeerd. Nou ja zo bliksemsnel ging het nu ook weer niet, er moest wel wat gekneed, gerezen en in de oven afgedaald worden voor het zover was en ik mijn gasten de lekkerste vegan appeltaart ooit kon voorschotelen. Feit: een van de gasten zei ook daadwerkelijk dat het ‘misschien wel de lekkerste vegan appeltaart was van het afgelopen decennium’. En ik denk dat hij vóór dat decennium gewoon nog geen végan appeltaarten at, dus check! En dat ‘missschien’? Dat soort woorden moet je überhaupt niet gebruiken, die worden niet opgepikt. Net als überhaupt trouwens. En trouwens ook.

Ideeën laten rijpen, als appels in een taart

Cool cool cool cool cool, de appeltaart dus. Die allerlekkerste. Die maak je dus met een paar verrassende toevoegingen. Daar kwam ik achter. Achteraf pas bewezen hoor. Het waren gewoon dingen die ik in huis had waarvan ik dacht, hé, die meng ik eens even lekker door mijn appeltaart. Zo werkt dat bij mij. En dan is het even afwachten. Nou ja even. Het is eigenlijk heeeeel lang afwachten, want deeg maken, laten rijzen, kneden en boetseren, weer laten rijzen, de oventijd, en dan ook nog tot de volgende ochtend wachten met het aansnijden van de taart omdat je je bezoekers een volmaakte taart wilt presenteren. Maar goed het is dus altijd even afwachten of mijn ingrediëntenideeën ook terecht zijn. In dit geval waren ze dat. Want OMG WAT LEKKER!

Voorproeven?

Overigens hadden we het er nog over, mijn bezoek en ik, over dat je die taart pas wil aansnijden als het bezoek erbij is. We kwamen tot de conclusie dat het beter is om een aangebroken taart, maaltijd, wat dan ook te serveren vanwege het “ha gelukkig het is al voorgeproefd en oké bevonden voor publiek!”-effect. Ik heb inderdaad ook wel eens taart geserveerd waar bij nader inzien toch wat minder goede receptideeën in bleken te zitten. Dat had voorkomen kunnen worden als ik de taart had voorgeproefd en vervolgens een andere keuze had gemaakt! Maar soit, het is wat het is, wie geen risico’s durft te nemen heeft een saai leven zullen we maar geloven, hier komt het taartrecept!

De lekkerste vegan appeltaart

Course: gebak, taartCuisine: HollandschDifficulty: gemiddeld moeilijk, gemiddeld makkelijk
Porties

12

punten
Voorbereidingstijd

30

minutes
Oventijd

1

hour 

10

minutes
Wachten….

2

hours 
Total time

3

hours 

40

minutes

De lekkerste vegan appeltaart, met sinaasappelmarmelade, speculoos-chocopasta en schuddebuikjes.

Ingredienten

  • Voor het deeg:
  • 350 gram bloem

  • 1/2 zakje bakpoeder (8 gram)

  • 200 gram rietsuiker

  • een snuf zout

  • 240 gram plantaardige margarine (zonder zout)

  • Voor de vulling:

  • 6 flinke appels (uit eigen tuin wellicht!)

  • 1 eetlepel citroensap

  • 3 eetlepels sinaasappelmarmelade

  • 5 theelepels rietsuiker

  • 1 eetlepel speculoos-chocopasta

  • 50 gram rozijnen

  • 1 eetlepel maizena

  • 1 eetlepel kaneelpoeder

  • schuddebuikjes (dit zijn kleine bolletjes speculaas voor op de boterham, in de supermarkt te vinden bij het zoete broodbeleg.)

  • Benodigdheden:
  • Springvorm van 24 cm doorsnee voor in de oven

  • Kommen of schalen om te mengen en deeg te maken

  • Deegroller

  • Vershoudfolie

  • Bakpapier

  • Aluminiumfolie

  • Ruimte voor je springvorm in je vriezer

Bereidingswijze

  • Maak ruimte in je vriezer waar de springvorm past en kan staan.
  • Zeef de bloem en meng deze met de suiker, het bakpoeder en het zout.
  • Snijd de boter in blokjes en kneed de boter door de bloem totdat je een mooi soepel deeg hebt.
  • Rol een bol van het deeg, pak de bol in met vershoudfolie en leg de bol minimaal een half uur in de koelkast.
  • Rol van ongeveer2/3 deel van het deeg met een deegroller een ronde lap die groter is dan je bakvorm. De lap moet straks de bakvorm inclusief zijn opstaande randen gaan bedekken.
  • Bekleed de springvorm met bakpapier, laat het papier over de randen hangen. Tip: maak eerst een goede prop van het bakpapier, en vouw het dan weer uit. Zo kun je het papier veel makkelijker vormen in de taartvorm!
  • Leg het deeg op het bakpapier in de springvorm. Het deeg zowel de bodem van de vorm als de opstaande randen van de bakvorm tot bovenaan bedekken. Als je net als ik een heel kruimelig deeg hebt dan kun je ook prima een beetje boetseren met het deeg, druk het overal goed aan zodat alles bedekt is.
  • Prik met een vork wat gaatjes in de bodem van het deeg en zet de vorm 30 minuten in de vriezer.
  • Schil nu de appels en snijd ze in kleine stukjes.
  • Roer de appelstukjes goed door met 1 eetlepel citroensap, 3 eetlepels sinaasappelmarmelade, 5 theelepels rietsuiker, 1 eetlepel speculoos-chocopasta, 50 gram rozijnen en 1 eetlepel maizena.
  • Verwarm de oven voor naar 180°C.
  • Rol van de rest van het deeg een paar stroken om de appeltaart zo’n mooie ruitvorm te kunnen geven straks. Ik maakte er een stuk of zeven. Je kunt er ook meer en dunnere maken als je wil, neem je artistieke vrijheid. Als het rollen weer niet zo goed gaat omdat het deeg kruimelig is boetseer je dat straks bij stap 15 wel weer recht!
  • Haal de bakvorm uit de vriezer en bedek de bodem helemaal met een laag schuddebuikjes.
  • Schep het appelmengsel bovenop de schuddebuikjes. Druk alles goed aan.
  • Drapeer of boetseer de deegstroken in een ruitjespatroon (of een ander patroon naar wens, of helemaal geen patroon, maak er iets moois van!) over de taart heen, druk ze vast, vooral aan de randen.
  • Zet de appeltaart in de oven en bak haar goudbruin in 1 uur en 10 minuten. Check na een uur even of de taart niet te donkerbruin wordt aan de bovenkant. Is dit wel het geval? Leg er dan voor de laatste 10 minuten een stuk aluminiumfolie overheen.
  • Haal de taart uit de oven en laat haar afkoelen voordat je de springvorm verwijdert.
  • Geniet!

Tips

  • Een dot plantaardige slagroom is heerlijk op een punt van deze taart! Een bolletje vegan vanilleijs ernaast is ook helemaal geen slecht idee nee.

2 gedachten over “De lekkerste vegan appeltaart”

    1. Dorien Ten Cate - Buddeke

      Nee hoor wees maar gerust, er zit geen melk in Schuddebuikjes, zoek maar op, of lees de ingrediënten op de verpakking!
      Liefs,
      Dorien

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven