De stad Nijmegen en haar veganistische verrukkingen

Nijmegen, sappig omringd en vol etablissementen

Hoi! Ik verbleef een paar dagen in Nijmegen. Mooie stad, met haar hoogteverschillen en rivier, omringd door sappige groene gebieden en gevuld met oude en nieuwe panden vol winkel-, museum- en horecaplezier. Vooral het horecaplezier zet de etablissementalist in mij aan tot het neerpennen van dit bericht. In vogelvlucht volgen hier de veganistische verrukkingen van mijn afgelopen dagen in het Havana aan de Waal.

1. Bairro Alto, voor koffie, thee, zoets, ontbijt en lunch, aan de Kannenmarkt 6.

Dit was het eerste Nijmeegse etablissement waar we neerstreken, hongerig naar lunch en snakkend naar koffie- en chailatte. Onze keuze was raak. De lattes lieten we met havermelk komen en waren heel erg lekker. In de chailatte dobberden zelfs een steranijsvruchtje, een kaneelstokje en verse gember.

Als lunch kozen we voor een tosti en een haverkoek. De tosti bestond uit twee gegrilde grove biologische boterhammen waartussen hummus, rode bietjes, gegrilde groenten en chimichurry een smaakwals zwierden. De haverkoek was vol van zoete kaneelsmaak. De koekstructuur was plakkerig en brokkelig tegelijkertijd, misschien een beetje zoals kokosmakronen dat ook hebben, maar dan veel minder vettig en met wat knapperige stukjes noot en zachtzoete gedroogde vruchtdingetjes erdoor.

De meisjes die alles klaarmaakten en rondbrachten bij Bairro Alto waren heel erg lief en kundig en hielden al rekening met onze wensen bijna nog voor we ze zelf hadden uitgesproken. Dat vind ik knap. Ben je in Nijmegen en heb je trek in goede koffie en/of thee en een op je plantaardige wensen aangepaste lunch? Ga dan niet naar huis. Neen, ga dan naar Bairro Alto!

2. In de Blaauwe Hand, het oudste café van Nijmegen in een van de oudste panden van de stad, Achter de hoofdwacht 3.

In deze uitspanning nummer twee kwamen wij terecht voor een lekker speciaalbier van de tap. We dachten er alleen even een biertje te drinken voordat we een restaurant zouden gaan opzoeken. Was dat even buiten de kaart gerekend. De Blaauwe spijskaart welteverstaan. Ons oog viel gelijk op de twee sterretjes die aangaven dat een gerecht veganistisch was. Nadat we de borrelkaart (waarop groentesticks met hummusdip** en zoute karamel met pure chocolade en noten**) hadden doorgenomen, stuitten we op de Flammkuchenkaart. Daartussen stond de Flammkuchen met hummus, gemarineerde rode biet, rucola en balsamicodressing. Twee sterretjes: veganistisch dus, joechei!!

Enthousiast dat we onze gezellige bruine speciaalbieren-drinkplek niet hoefden te verlaten, bestelden we twee van deze Flammkuchen plus een portie friet met ketchup.

We bleven er nog lang en gelukkig zitten. De vriendelijke barman met verstand van zaken gaf ons het gevoel welkom te zijn. Twee dagen later zaten we er dan ook weer, ditmaal op het terras in de middagzon, pullen bier voor onze snufferd, genietend van het uitzicht op historische stadspanden en de Stevenskerk. Te laat kwamen we er achter dat er op de wisselkaart op een krijtbord in het café ook nog twee veganistische hoofdgerechten werden aangeboden. Wat een onverwachte rijkdom in zo’n bruine kroeg!

3.  Oortjeshekken, de knusse huiskamer in de Ooijpolder, aan de Elrecomsedam 4 te Ooij.

Op dag twee van onze minivakantie in Noviomagus wandelden we via de spoorbrug de Waal over, via de Waalbrug weer terug, om vervolgens de Ooijpolder in te trekken. Struinend langs Waal, Konikpaarden en Galloway-runderen, kwamen we op het keerpunt van onze wandeling terecht bij de verpozing Oortjeshekken, in Ooij.

Het terras dat er fijn maar leeg en wat frisjes bij lag liepen we voorbij en we namen plaats aan een tafeltje bij het raam in de huiskamer van het etablissement. We dronken er een flink glas heet water met verse gember, kaneel en sinaasappelschijven. We aten er niets. We hadden lunch bij ons. We bestudeerden wel de kleine kaart. Daarop troffen we een ciabatta gemarineerde tempeh aan en pappadums met mangochutney en rode bietenhummus. Ik vermoed dus dat er bij deze uitspanning wel iets te ritselen valt qua vegaan voer. Nu genoten we van onze gembersinaasappelkaneelthee en het uitzicht op bloesem, gras, polder en water. De terugtocht naar de oude hanzestad namen we vol goede moed en met gesmeerde keeltjes op ons.

4. Café de Plak, lunch- en avondeten van duurzame en eerlijke producten, aan de Bloemerstraat 90

We werden door een lieve vriend uitgenodigd om samen bij De Plak te gaan eten. Bij aankomst zat de tent bomvol. Het was op een dinsdag. Tien minuutjes wachtten we met een biertje aan de bar en we konden aan tafel. We bestelden het beroemde kaasgehakt van De Plak, maar dan de plantaardige versie, en tempeh en tahoe met een oosters sausje met nootjes.

Mijn god wat lekker allemaal. En dan heb ik de fantastische patatas bravas die erbij werden geserveerd nog niet eens genoemd. Oh en veganaise hadden ze ook gewoon standaard in huis. Oh en toe was er een gruwelijk lekkere kokosroomtaart met een oreoachtige bodem. En natuurlijk sojalatte. Potverrrrrrdorie wat wil ik daar weer graag eten nu. En ik heb net gegeten, kun je nagaan. Het is er gezellig en het personeel mag er ook wezen: vriendelijk, vrolijk en bekwaam. Ga er heen als je kunt!

5. Eervolle vermeldingen, zou best een leuke naam zijn voor een eetgelegenheid, ik denk dat die in Twente zou liggen, aan de Goed-binnen-te-houdenlaan ofzo, onniedan?

Door het personeel van hotel de Prince werden we tijdens onze hotelontbijtjes verwend met grote bakken hummus, extra schaaltjes salade en lekkere sojacappucino’s. De afgebakken nog dampende harde broodjes bleken ook plantaardig te wezen dus de pret kon ook ‘s ochtends niet op in etablissementerend Nijmegen.

En nu ik het toch over Nijmegen heb, bij een andere gelegenheid hebben we daar ook heerlijk gegeten bij Crudo, een duurzaam, raw vegan eetcafé aan de Burchtstraat 126. Ik droom af en toe nog over het rauwe brood dat we meenamen naar huis en de pizza die ik daar at. Ik had nog nooit eerder zoiets geproefd! En dat is mooi, als iets heel anders smaakt op een heel goede manier. Volgende keer in Nimwèège moet ik ook weer naar Crudo.

Doei!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven