Die Banaan houdt van shoarma

Hoi! Uw Banaan hier. Ben ik weer. Of nog steeds. Die mevrouw Zonder Banaan heeft het toch te druk met de voorbereidingen van haar boekpresentatie. Ze houdt er iedereen mee bezig. Nou mij niet gezien hoor. Ik heb mijn deel van het werk wel gedaan dacht ik zo. Boekpresentatie? Wanneer en waar? Oh ja, ik zal dat wel even bekend maken hier. Aangezien een deel van de royalties naar mij gaat is het wel belangrijk dat dat boek verkoopt straks natuurlijk. Die shoarma komt wel.

Je ziet het. 11 maart 2017. Er wordt wat gedarteld met instrumenten, hapjes en een drankje duiken op tussen de boekenplanken, er is voor heuse merchandise gezorgd en niet alleen mevrouw Vegaan maar ook de illustratrice is aanwezig om uw banaan te signeren. Haha die laatste frase, ja dat is nou mijn humor, kom daar nog maar eens om, ik trek een apart publiek, whahahahaaa, hoor je hem, daar ga ik weer!

Goed. Terug naar het serieuze gezang van zaken:

Ja, ik heb geen bananen
Ik heb geen bananen vandaag
Ik heb sperziebonen, hele mooie, groene en groene 
Maar ja, ik heb geen bananen
Ik heb geen bananen vandaag 
(vrij naar Het Bananenlied van De Boswachters)

Shoarma van sperziebonen

En wat doe ik met die sperziebonen? Juist, daar maak ik shoarma van. Ja daar kijk je van op hè. Dat het ook nog lekker is zal je misschien nog meer verbazen dan. En zal ik je nog eens iets vertellen? Gezond. dat is het ook nog eens. Gezonde lekkere sperzieshoarma. JA ik weet dat shoarma gegrild lamsvlees betekent maar ik vind ook dat de woordcombinatie gegrild lamsvlees te zijner tijd uit onze wereld dient te verdwijnen. Als shoarma dan overblijft als aanduiding van een smaakpalet aan kruiden dan heb ik daar vrede mee. Dus, wat doen we? Bak je mee of haak je af?

Bereidingswijze:

1. Voor de aanhakers: doe effe gauw 500 gram sperziebonen in stukjes drie minuten in water koken.

2. Ik maak in ieder geval eerst een rood sausje, dat hoort erbij, bij shoarma.

3. Ik snipper een klein uitje, snij vijf zongedroogde tomaatjes in kleine stukjes, een centimeter verse rode peper in flintertjes en meng dit alles met 5 eetlepels tomatenblikjesblokjes, één eetlepel tomatenpuree en zout naar smaak, naar mijn smaak is dat misschien veel, of te veel, of weinig, of te weinig, al naar gelang jouw eigen smaak, natuurlijk.

shoarma

4. Zes eetlepels tomatenblokjes uit blik, ook wel bekend als de rest van het blik tomatenblokjes, een eetlepel tomatenpuree, ook wel bekend als de rest van het miniblikje tomatenpuree, twee eetlepels maple syrup, ook wel bekend als ahornsiroop, ook wel bekend als esdoornsiroop en vijftien gram shoarmakruiden uit een zakje, ook wel bekend als een half zakje shoarmakruiden, vormen samen de marinade voor de inmiddels alweer uitgekookte en afgegoten sperziebonen. Marineren maar, hup!

shoarma

5. Van een avocadootje, ach wat leuk, een avo-cadootje, nah, daar zou ik eens iets mee moeten doen joh, oh wacht, dat doe ik dus al, twee teentjes knoflook, een halve centimeter verse rode peper, een theelepel mosterd, een theelepel agavesiroop, een theelepel appelazijn en zout draai ik met de staafmixer een lekkere knoflooksaus. dat hoort erbij, bij shoarma, knoflooksaus. Wat een cadootje, een avocadootje gnagnagna!

6. Ik roer een eetlepel zelfrijzend bakmeel door de gemarineerde bonen, verhit twee eetlepels olijfolie in een pan en verhit de sperzieshoarma drie minuten op hoog vuur. Ik heb een Turks brood om alles op en in te proppen, van bonen tot sauzen en nog wat extra ijsbergsalade voor een knapperbite. Zie fotovoorbeeld. NOM.

shoarma

Doei!

Ingrediënten voor twee shoarma-happers:

– 500 gram sperziebonen
voor de rode saus:
-1 kleine ui
– 5 zongedroogde tomaatjes in/uit de olie
– 5 eetlepels tomatenblokjes uit blik
– 1 helft van zo’n miniblikje tomatenpuree
voor de shoarmamarinade om de bonen in te bakken:
– 6 eetlepels tomatenblokjes
– 1 eetlepel tomatenpuree
– 2 eetlepels maple syrup
– 15 gram (half zakje) shoarmakruiden
– 1 eetlepel zelfrijzend bakmeel
voor de knoflooksaus :
– 1 avocado
– 2 tenen knoflook
– 1/2 centimeter verse (rode) peper
– 1 theelepel mosterd
– theelepel agavesiroop
– 1 theelepel appelazijn
voor alles:
– zout

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven