Doperwtendip en appeljam

Hoi! Ik wil nog wat plantaardig broodbeleg maken. Er liggen drie bejaarde appeltjes in mijn fruitschaal, daar maak ik snel wat jam van, dat is één. En afgelopen kerstmis maakte ik een onnozel doperwtendipje om gegrilde stukken allerlei-kleuren-wortel in te dopen en dat brijtje ga ik nu weer maken.    

Doperwtendip op kerstavond

Dat erwtenmoddertje maakte ik bij mijn ouders thuis trouwens, op kerstavond. Ik kookte. “Nou, als deze maaltijd veganistisch is, dan wil ik best vaker veganistisch eten!” riep mijn vader na het driegangendiner van wortels met erwtendip vooraf, zwarte bonen-avocado-peultjes-mais-en-nog-veel-meer-dingen-salade, rozemarijnaardappels in de oven gebakken geflankeerd door zelfgemaakte veganaise en een glanzend zachte frambozen”cheese”cake toe. “Ja leuk hoor, maar dan heb ik wel recepten nodig” was mijn moeders reactie.

De geboorte van Vegaan met die banaan!

En op mijn eerste vrije dinsdag na de kerstvakantie dacht ik terug aan dit moment en begon dit blog. Dus mama en papa, dank jullie wel!  

De appeljam.

Of jam, ik kook het fruit niet helemaal tot moes, dus is het eigenlijk net geen jam. De net-geen-appeljam dus.

Ingrediënten net-geen-appeljam:

– drie appels
– vier dadels
– kokosolie
– twee flinke theelepels (riet)suiker
– citroensap
– kaneel
– water

Bereiding appeljam:

1. Appeltjes in kleine stukjes snijden, dadels ook.
2. Kokosolie verhitten (kan ook met andere olie of plantaardige margarine) in pannetje en de appelstukjes even opbakken op hoog vuur.
3. Dadeltjes erdoor roeren, nog even doorbakken. Afblussen met een flinke scheut citroensap.
4. Kaneel erover, twee scheppen rietsuiker in de pan. Roeren.
5. Op een middelhoog vuur laten staan, in de gaten houden en roeren en af en toe een scheutje water toevoegen, bijna alsof je risotto maakt.
6. Laten pruttelen tot alles een voor jou juiste substantie heeft gekregen. Bij mij duurde dat zo’n half uurtje.  

Doperwtendip:

Doppertjesdip is nog simpeler. Doe een grote pot uitgelekte doperwten, paar scheppen mierikswortel, stukje verse peper, wat knoflookpoeder (of een vers teentje), citroensap, zout en dille in een kom en staafmixeren maar:  

  Mijn erwtenbrij is erg pittig geworden. Door de felle groene kleur en heetheid van het goedje vraagt mijn man zich nu af of wasabi eigenlijk wel echt bestaat, of dat het altijd al gewoon doperwten met mierikswortel is. Je kunt variëren in de hoeveelheid mierikswortel en peper om de pittigheid aan te passen.   Hieronder zie je de eindresultaten. Daar kunnen we weer even mee vooruit!

doperwtendip

Doei!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven