Eat this, Blue Monday: kleurkoken. Gevulde savooiekoolrollen.

Hoi! Ik liep vanmiddag een uurtje hard, langs Twentse velden en door wat bossen. De wereld lag er een beetje grijs bij en af en toe ketsten er ijskoude droppels op mijn kop en in mijn gezicht. Al met al best lekker!

Ik luisterde naar radio twee, naar Zo’n Zondag, met Marisa Heutink, om precies te zijn. Een erg fijn zondagmiddagprogramma trouwens, en dat zeg ik niet alleen omdat ik Marisa ken. Speelt misschien wel mee maar luister anders zelf maar eens, ‘s zondags tussen 14 en 16 uur, volgens mij is Marisa een supertoffe radiomaakster!

In het programma werd de grijsheid van de dag ook genoemd, er werd al verwezen naar de blauwe maandag die we morgen kunnen verwachten en er werden droevige liedjes gedraaid die een fijne melancholie opriepen.

Al rennende raakte ik omgekeerd geïnspireerd en dacht, ik ga potverdomme een verrekt kleurrijke maaltijd bereiden vanavond! Geen grijs, geen blauw (tenzij de smurfenfiletjes in de aanbieding zijn, die zijn niet te versmurfen), maar geel, rood, groen, oranje en allerhande vrolijke kleurschakeringen die ik maar kan vinden op de groente- en fruitafdeling. Dus ik ga zo eens op weg naar de supermarkt en ben benieuwd waarmee ik thuis kom. Ú ziet en leest het hier meteen al:

Och toch jongens wat een kleurenpracht of niet? De ingrediënten voor twee:

1 halve bloemkool in roosjes
6 hele savooie/groene -koolbladeren, gewassen
3 bosuitjes
1 halve kakivrucht
6 radijsjes
1 halve avocado
1 halve verse peper, ik had gele
1 teen knoflook
2 tomaten
1 rode ui
2 takjes verse munt (achteraf zeg ik: doe maar 4!)
100 gram rijst
1 blik linzen
2 flinke eetlepels sesamzaadjes
1 schoongeschrobde citroen
kurkuma
kruidnagelpoeder
ketoembar
kaneel
cayennepeper
zout
zwarte peper

Misschien handig om eerst alvast water op te zetten voor de rijst.

De bloemkoolroosjes en vier van de zes gewassen groene koolbladeren blancheer ik. Kort koken zonder deksel dus, en afspoelen met koud water om het kookproces te onderbreken. Laat de koolbladeren heel.

Terwijl het water nog moet beginnen te koken ga ik snijden, snijden en nog eens snijden! (Ik moest hiertijdens al snel beide kolen van het vuur halen en afblussen met koud water. Let goed op dus.) Snijden: bosuitjes in ringetjes, halve kaki in reepjes, zo ook de halve avocado, tomaten in blokjes, knoflook, munt en halve peper fijn, uitje snipperen. Check die kleuren!

Denk aan de rijst, die moet misschien nog in de pan nu?!

Maak de bloemkool klein en fijn, zodat het eruit ziet als rijst. Je kunt de bloemkool met de hand verkruimelen en de stammetjes in stukjes snijden. Je kunt ook heel voorzichtig lichtjes met de staafmixer er doorheen gaan. Verdeel de bloemkool in twee gelijke delen en geef ze allebei zout naar smaak. Een van de twee krijgt dan: kruidnagelpoeder, cayennepeper, ketoembar, citroengras en kaneel. Flinke eetlepel olijfolie erbij en rasp er wat citroenschil doorheen.

Die andere helft kool wil gewone zwarte peper, de bosuitjes, een uit de kluiten gewassen eetlepel olijfolie en een scheut balsamicoazijn. Kijk ze eens verwachtingsvol glunderen:

  Waarschijnlijk kun je de rijst nu afgieten en daarna met de deksel op de pan tot zijn ultieme potentie laten komen.   Rooster de sesamzaadjes even, voeg wat olijfolie toe en fruit ui, knof en peper mee. Laat zacht staan terwijl je de vier geblancheerde koolbladeren gaat vullen.   Twee bladeren met het citroenraspkoolmengsel vullen, kaki eroverheen verdelen en dicht rollen. Ik heb er een prikkertje in gezet om de rol dicht te houden. De twee andere bladeren vul je met het bosuitjesmengsel en top je af met de avocado Vóór het oprollen zag dat er zo uit:

  En na het oprollen zo:

Meng de rijst en de linzen en laat ze samenkomen met het uien-knoflook-peper-sesam-baksel, de blokjes tomaten en wat zout:

Leg op elk bord een rauw savooiekoolblad en schep er wat van de rijstmix in. De radijsjes heb ik blijkbaar nergens anders voor nodig gehad dus die zorgen voor een extra kleurrijke entourage:

Hieronder zie je nog een plaatje van mijn bord met een van de opengesneden kakikoolrollen. Beetje onscherp wel, maar ik had echt trek. Overigens hebben noch mijn man, noch ik het rauwe koolblad opgegeten. Dat kan natuurlijk wel, maar het is hard werken, zowel voor je kaken als voor je maag.

  Nou blauwe maandag, kom maar op, ik zit vol kleur, dus een beetje blauw kan ik ook nog wel hebben!

Doei!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven