Echtgenoot maakt perfecte falafelballetjes. Gemengde gevoelens.

  Hoi! JA HOOR! Kom ik thuis staat dit op tafel!     

    De perfecte falafelballetjes. Met mijn door vlijmscherpe hagelsteentjes gespeldeprikte gezicht en mijn jas nog aan roep ik mijn man beduusd toe dat ie die balletjes toch zeker niet zelf zo voor elkaar heeft gedraaid?! En verrek dat het dus wel zo is.  

  Kaarsvlammetjes gloeien, de tafel is mooi gedekt.    Ik voel me het gelukkigste meisje van de wereld maar ietwat gepikeerd tegelijkertijd. Ja, hij had tijd en energie over en zin om eens uit te pakken in de keuken. Gelukt dus. De falafel is ingenieus lekker. De balletjes zijn vernuftig in elkaar gezet, de substantie is subliem en de buitenkantjes zijn krokant omkaderd met broodkruim. Over smaak valt niet te twisten, smaak heb je of heb je niet, deze balletjes hebben het. De doperwtjes zijn heerlijk gekruid met komijn, kruidnagel en cayennepeper.    Hij wilde best even snel voordat ie naar zijn zaalvoetbalafspraak fietste neerkrabbelen hoe hij een en ander tot stand gebracht had. Zie hier de bestanddelen en bereidingswijze van de falafelballetjes:  

  Duidelijk toch?    Bij de erwtenbollekes maakte hij een een schotel met schijfjes van een halve prei, een halve courgette, vier flinke aardappels, een halve pittige verse gele peper en wat zout. Dit alles ging in een ovenschaal die ingevet was met olie van zongedroogde tomaten uit een potje en eroverheen goot hij een half pakje (125 gram) alpro rice cuisine (een plantaardige kookroom). Dat roerde hij er zo’n beetje doorheen en ik moet hem nog even vragen hoe lang dat hele prutsel in die oven ging waar die falafelballetjes dan ook al in moeten hebben gelegen, denk ik zo. Kom ik op terug dus. Hij is nu voetballen. Als ik het vergeet kun je het zelf ook wel inschatten. Of je vraagt het. Maar dat groenteschotelgoedje was ook nog eens niet door de tong te negeren zo lekker.  

  Hij serveerde er pitabroodjes bij. Dus ik sneed zo’n broodje open, besmeerde het met zelfgemaakte veganaise, legde er wat balletjes in en kneep er nog wat ketchup op. Superbe! Voortreffelijk!     

  Ik kan niet anders zeggen, wat betreft het maken van volmaakte falafelballetjes is mijn man me voor geweest. Dat stemt me trots, maar ook strijdlustig. Ik heb mijn eigen falafelboek nog zeker niet dichtgeslagen. Integendeel. Dat komt nog wel. Uitmuntende, alles overtreffende falafel van mijn eigen hand.    Tot slot nog een leuke foto van toen mijn man zelf nog een lief klein falafelballetje was:  

  Schattig hè?

Doei!  

Ingrediënten voor twee gulzige falafeletertjes:
1 pot doperwten van 680 gram
1 kwak appelmoes broodkruim (mijn man gebruikte zo’n kartonnen doosje broodkruim uit de supermarkt)
olie uit een potje zongedroogde tomaten (inclusief de knoflookjes) (gewoon olijfolie of andere olie kan ook)
komijn
kruidnagel
cayennepeper zout  
1 halve prei
1 halve courgette
1 halve verse (gele) peper
half pakje (125 gram) alpro rice cuisine
olie
zout

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven