Amuseschilderij Amandelbloesem

Amuseschilderij

Als Vincent van Gogh een kok was

Hoi! De afgelopen editie van de kookclub waarin ik zit had als thema “Vincent van Gogh in China.” Dus wat doe je dan? Je interpreteert Van Gogh’s beroemde Amandelbloesem in Chinese smaken in een schilderijtje op een bord. Bij het serveren leg je aan je disgenoten uit dat Van Gogh, wanneer hij een Chinese grootmeester in de keuken zou zijn geweest in plaats van de Hollandsche schildermeester die hij was, vast en zeker met dit voorgerecht op de proppen was gekomen. Een amuseschilderij.

Was Vincent ooit in China? Nee, bij mijn weten niet. Had Vincent iets met China? Na een kort onderzoek zeg ik nee, hij had meer met Japan. Er worden wel veel replica’s van Vincents schilderijen gemaakt in China. Een replica van zijn Amandelbloesem op een bordje lijkt thematisch correct.

Hoe komen we op zo’n thema? Nou ja gewoon, de kookclubeditie vond plaats op de avond van  de Chinese nieuwjaarsdag en op het moment dat we themabesprekingen hielden via Whatsapp bevond een van de leden van de club zich in het Kröller-Müller museum. Zij bekeek daar werk van Van Gogh. Van het een kwam het ander en opeens was Vincent van Gogh in China. Vandaag op jouw bord misschien?

De zeven minigerechtjes van het amuseschilderij

Voor de zes schilderijtjes vol klein amuse-plezier die ik maakte, bereidde ik de volgende zeven minigerechtjes.

1. Gemarineerde bamboescheutjes:

– 1 schep bamboescheutjes uit blik
– scheut sojasaus
– 1 scheut sherry
– 1 scheut citroensap

Laat de bamboescheutjes gedurende de rest van dit recept marineren in sojasaus, sherry en citroensap en giet ze af wanneer je de schilderijtjes gaat bouwen.

2. Kleurige geurige wortelpuree:

– 1 winterpeen, geraspt en in stukken
– 1/2 stengel citroengras, ontdaan van buitenste bladen, binnenkant in stukken gesneden en gekneusd.
– een klein stukje verse gember
– zout naar smaak
– een klein stukje verse peper

Kook de winterpeen samen met het citroengras zacht. Pureer de peen met zout, gember en beetje verse peper.  

3. Vierkruiden amandelen:

– een handvol amandelen, ongezouten, ongebrand, in vlies
– 1 theelepel karwij
– 1 theelepel kaneelpoeder
– 1/2 theelepel anijspoeder
– 1/4 theelepel gemalen kruidnagel
– olijfolie
– zout

Rooster de amandelen op hoog vuur in een droog pannetje. Voeg de vier kruiden toe: karwij (kummel), kaneel, anijs en kruidnagelpoeder. Roer snel en goed  door tot de keuken begint te geuren naar de kruiden. Voeg dan een scheutje olijfolie toe, zet het vuur lager, roer door en laat geuren en smaken nog even op laag vuur indalen voor je de pan weer van het vuur haalt (ongeveer 2 minuten). Maak af met zout.

Amuseschilderij

5. Preiringetjes in frisse boemboe:

– 1 prei, in ringetjes gesneden en gewassen
– 2 eetlepels olijfolie
– centimeter verse gember
– stukje vers citroengras
– verse peper naar smaak
– 1 theelepel sherry
– 1 theelepel sojasaus
– sap van 1/4 citroen
– zout

Stamp en wrijf in de vijzel een boemboe van olijfolie, gember, peper, citroengras en zout naar smaak. Bak de preiringetjes een beetje bruin in de boemboe. Voeg dan sherry, sojasaus en citroensap toe en laat de smaken nog even intrekken op laag vuur (ongeveer 3 minuten).

6. Shiitakes met sesamsmaak:

– 6 shiitakes
– 2 theelepels bouillonpoeder, ik had veganistisch kippenbouillonpoeder, jaha, vind ik ook raar maar het is toch waar
– 1 theelepel sesamolie
– theelepel sherry
– 1 theelepel sojasaus

Bak de shiitakes flink aan in hete olijfolie, tien minuten op hoog vuur, terwijl je voortdurend roert. Strooi bouillonpoeder over alle paddenstoeltjes en schep ze om. Meng dan de sesamolie erdoor en daarna de sherry en de sojasaus. Twee minuten op laag vuur laten sudderen en klaar.

7. Avocadosaus:

– 1 avocado
– knoflookpoeder
– sap van 1/4 citroen
– kurkuma
– verse peper naar smaak
– 1 eetlepel olijfolie

Pureer deze ingrediënten tot saus.

Alle mini-gerechtjes af? Daar heb je je mise-en-place. Wat je ook nog nodig hebt is een bosui die in de lengte in repen of sprieten is gesneden en twaalf dunne rode peperringetjes. En dan kun je het amuseschilderij zes keer gaan “schilderen”.

Maak een boom met takken van bosui en hang preiringetjes, peperringetjes, bamboescheutjes en amandelen aan de takken. Leg aan de voet van iedere amandelboom een shiitake en leg op ieder amuseschilderij een toefje wortelpuree en een toefje avocadosaus. Kijk maar naar de plaatjes voor inspiratie. Ik had veel puree en avocadosaus over trouwens, maar dat is geen probleem, dat kan allemaal makkelijk op een toastje of als een groentedipje of bij een ander gerecht gebruikt worden.

Amuseschilderij

De combinatie van kleur, geur en smaak op de Amandelbloesembordjes zet de smaakpapillen goed aan. Ze blijkt een perfecte appetizer voor de veelbelovende gangen die erna nog volgen.

Doei!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven