Een herfstige snookertafel van spruit, champignon, kriel en pruim

Hoi! Vandaag breng ik twee gangen voor twee spelers op de eettafel, een voorgerecht en een hoofdmaaltijd. Ach eettafel, salontafel mag ook, wij aten aan de salontafel, voor de televisie. Of salontafel, op schoot op de bank mag ook als je niet zo’n chic ding in huis hebt. Niet dat onze salontafel zo chic is, met dat “salon” vertaald naar het Nederlands is het ook gewoon een huiskamertafel. Wat me erg in verwarring brengt over onze eettafel, die toch ook echt in onze huiskamer staat. Dan zou dat dus ook een salontafel zijn. Ja jongens, ik weet nu ab-so-luut niet meer aan welke tafel we deze maaltijd verorberd hebben. In ieder geval niet aan ons snookertafeltje want dat staat op zolder. Dat is meer een zoldertafel en ik weet zeker dat we nog nooit op onze zolder een avonddiner genuttigd hebben. Leuk idee wel. Als daar maar geen thema-etentje van komt. Goed.

Ingrediënten:
Voorgerecht:
– 2 suikermaïskolven
– 5 artisjokkenharten
– 2 plakken in de lengte gesneden augurk (je weet wel zoals je ze in een pot kunt kopen)
– 1 gedroogd chilipepertje
– 1 eetlepel veganaise

Hoofdgerecht:
– 500 gram spruitjes
– 250 gram kastanjechampignons
– 450 gram cherry potatoes (rode krieltjes)
– 1 blik pruimen op sap (410 gram)
– 1 plantaardig bouillonblokje
– 1 scheut rode wijn
– olijfolie
– 1 scheut sojasaus
– nootmuskaat
– peper
– zout

Ja ik had lekker makkelijk twee van die vacuümverpakte maïskolven te pakken die ik alleen maar 5 minuten in heet water hoefde leggen dus doe wat je moet doen met je suikermaïs en staafmix ondertussen alle andere ingrediënten voor het hoofdgerecht tot een lekker papje. Eh nee sorry, stop onmiddellijk met wat je aan het doen bent. Of, als het te laat is, laat me weten of dat echt een lekker papje was. Ik bedoel natuurlijk dat je alle overige bestanddelen van het vóórgerecht moet pureren, ts. Bestrooi de klaargegaarde kolven met wat zout en serveer met het artisjokkensmeutje. Lekker.

Verhit olijfolie in een bakpan en laat de schoongeborstelde kastanjechampignons erin rollen. Laat op laag vuur lekker bakken. Kook ondertussen de schoongemaakte spruitjes en krieltjes in twee verschillende pannen zo’n minuut of tien. Terwijl dit alles op het vuur staat kun je alvast het voorgerecht serveren en ook opeten. Je smeert wat artisjokkenpratsj op een stukje kolf, pakt de kolf stevig beet met beide handen en begint te knagen op de plek waar het smulseltje gesmeerd is. Deze handeling herhaal je tot alle maïskorrels van de kolf zijn afgerist en afgereisd naar je maag en die van je mede-eter(s). Als er nog over is lepel je het artisjokkenbrijtje ook lekker naar binnen. Of je bewaart het heel gedisciplineerd tot de volgende dag en doet het dan op een boterham of zo. Dat laatste deden wij uiteraard niet.

Dan giet je spruitjes en cherry potatoes af en zet je het vuur onder de kastanjechampignons lekker hoog. Drop de aardappeltjes bij de paddenstoeltjes en doe het deksel op de pan. Balletje balletje. Giet de pruimen af, bewaar het sap en ontpit de pruimen. Ik kwam er pas achter dat er pitten in de pruimen zaten net na het afgieten. Je kunt ze na dit gelezen te hebben ook eerder ontpitten. Geen idee of deze informatie relevant is, het voelt wel zo maar ik hoor het graag. Nu mogen de spruitjes er ook bij in de pan, joechei, balletje balletje balletje. Na een minuut of drie verkruimel je het bouillonblokje in de pan en gulp je de wijn er bij. De pruimen en het pruimensap mogen ook erin en dan is het sudderdesudderdesudder tot het geheel helemaal warm en lekker is, en dat is al vrij gauw. Om het af te maken schud je er nog wat sojasaus, nootmuskaat en flink wat versgemalen zwarte peper door en dan kun je weer aan de huiskamertafel plaatsnemen met je snookertafelbord. Mik met je keu alle ballen in je pocket en neem een re-rack als er nog over is.

Doei!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven