Een relatief slanke en gezonde cheesecake

Hoi! Een cheesecake zonder cheese en zonder suiker, smaakt zoiets wel? Met mijn volle mond zeg ik ‘ja!’ Relatief is deze taart gezond. Vergeleken met een cheesecake gemaakt van bijvoorbeeld een roomkaas met eieren en veel suiker is deze cake zeer slank en zeer gezond. Vergeleken met een rauwe wortel is dit gebak weer absoluut niet slank en een beetje gezond, maar in ieder geval niet ziek. Ziek lekker misschien. Wat een gelul hè?

Het fijnsnijden van 100 gram dadels zonder pit is niet overdreven risicovol. Ik hoef alleen maar op te letten dat ik mezelf niet in de vingers snijd. Probleemloos laten de steenvruchten zich vervolgens samen met een eetlepel geurloze kokosolie om en onder de mesjes van de staafmixer draaien. Ik pulk de dadelbrij tussen de mesjes vandaan en pureer nogmaals. Twee keer vaker wordt dit proces herhaald en dan vind ik dat ik een goed deegje heb.

In de vijzel gaan 100 gram gemengde noten. Deze laten zich onder protest gematigd grof fijnhakken. Ik kneed de gehakte noten door het dadeldeeg. Een paar opstandige brokjes noot blijven achter, niet erg,  daar heb ik zo nog wel een bestemming voor.

Het dadelnotendeeg verdeel en pers ik over de met vershoudfolie bedekte bodem van een rond schaaltje in de zon. Dit kan ook zonder zon.

Ik heb een mango en die schil ik. 200 gram van die mango pureer ik samen met een hand vol basilicumbladeren tot een dik sap. Ook dit kan eventueel zonder zon.

De 50 grammen mango die in mijn geval overblijven snijd ik in kleine stukjes. Grammango. Is een leuk woord. Het bestond nog niet. Nu wel. Misschien eens iets mee doen. 100 milliliter versgeperst sinaasappelsap breng ik langzaam en al roerende (roeren, mixen en mengen is cruciaal hier, dat moet echt goed gebeuren) aan de kook samen met 10 gram agar agar poeder en een theelepel maïzena. Twee minuten kookt dit door terwijl ik 250 ml sojayoghurt meng met een theelepel vanillepoeder en de mangopuree.

Vijf eetlepels van de yoghurtmangomix klop ik door de hete sinaasappelgelei (MENG WEER GOED HOOR!) en dan voeg ik al het sap bij al de yoghurt (OOK HIER: MIX ALS EEN DOLLE, anders werkt de agar agar niet, de luie donder). De stukjes mango roer ik er ook nog doorheen en ik giet het ontzettend goed geroerde, gemixte en gehusselde mengsel op de dadelnotenbodem in het ronde bakje. In de koelkast ermee.

Na een uurtje kruimel ik de achtergebleven notenkruimels vermengd met een paar theelepels hagelslank over de cheesecake en zet ik de cake weer terug in de kou. Nee sorry die hagelslag is inderdaad geen slanke of gezonde toevoeging maar ik móest dat doen hhhhhng! Na een nachtje slapen ontbijt ik met gebak. EN DAT IS DAN GEWOON YOGHURT MET FRUIT EN NOTEN! MAAR TOCH GEBAK! IK NEEM NOG EEN STUK!

Doei!

Ingrediënten voor de taartbodem:
– 100 gram dadels zonder pit
– 1 eetlepel geurloze kokosolie
– 100 gram ongezouten de waarheid sprekende gemengde noten
Ingrediënten voor de taartvulling:
– 1 mango
– 300 gram sojayoghurt zonder opsmuk (alhoewel het zeker lekker is wanneer je een yoghurt met opsmuk gebruikt zoals vanille- of kersenyoghurt, alleen doe ik dit nu niet want dat maakt het recept minder slank dus naturel het is)
– 1 handje basilicumblaadjes
– 10 gram agar agar poeder  (2 zakjes)
– 1 theelepel maïzena
– 100 milliliter versgeperst sinaasappelsap
– 1 theelepel vanillepoeder
– (hagelslag, hhhhng)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven