Een rondleiding. Spaghetti en gegrilde pompoen. Twee borden alleen voor mij.

Hoi! Zijn we compleet? Laat de rondleiding beginnen dan. Als je me kwijt bent, ik houd op gezette tijden een rode snijplank in de lucht, zo kun je me terugvinden. Op de afbeelding hieronder zie je linksonder de backing flavours voor de pastasaus. Daar recht boven vind je de sterren van de saus. Er gaan straks nog wat complementerende ingrediënten bij.    Dit tafereel speelt zich volledig af op mijn aanrecht, dat is bij binnenkomst van mijn keuken vanuit de woonkamer aan de linkerkant. Als je vanuit de bijkeuken binnenwandelt bevindt het aanrecht zich aan de rechterkant van mijn keuken, net als het fornuis, links van het aanrecht. Oh sorry, ik kan mijn rode snijplank nog niet in de lucht houden nu, er ligt wat ui, knoflook en peper op, ga even af op mijn stemgeluid, ik blijf praten, goed?  

Voor de volledigheid vind je hier de ingrediëntenlijst, ik heb zelf altijd liever een lijst dan foto’s wat dat aangaat. Ik eet alleen trouwens, maar ik eet wel veel vandaag want dat heb ik verdiend. En jij ook.   – spaghetti voor één persoon – 1 halve pompoen in dunne parten – 1 handvol plukken peterselie – 1 gele paprika in kleine stukjes – 1 rode tomaat in kleine stukjes – 1 halve ui met een snipperdag – 1 teen knoflook in kleine stukjes – een beetje verse rode peper in dunne ringetjes – 1 handje gesneden zwarte olijven – heel weinig stukjes zongedroogde tomaat (mag ook meer maar ik heb er maar heel weinig, vandaar) – 2 eetlepels rijstroom (Rice Dream) – 2 eetlepels edelgistvlokken (natuurwinkel) – olijfolie
– pruimenazijn – peper – zout – knoflookpoeder   Als je naar de rechterkant op dat plaatje hierboven kijkt zie je dunne schijven pompoen, aangemaakt met een beetje olijfolie, wat zout, peper en knoflookpoeder. Hieronder zie je ze ook nog een keer.

Nu neem ik je mee naar de oven, achter ons. Die gaat op de grillstand. Vervolgens draaien we ons weer om naar het fornuis, met daaronder mijn kastje met pannen erin. Ik haal er een grote pan uit voor de pasta, vul deze met veel water en zet hem op een heet pitje op het fornuis met de bedoeling het water op te warmen tot 100 graden Celcius.   Ons weer even buigend naar het pannenkastje haal ik er een bakpan uit, die ook op een heet pitje gaat. Een beetje olijfolie erin en ik fruit de backing flavours tot de keuken lekker geurt. Dan gaan de tomatenstukjes en de paprikastukjes erbij en zet ik het vuur iets lager. Ik houd de snijplank even in de lucht, zijn we er allemaal weer bij? Mooi zo!   Ik pak de ovenschaal met pompoen, we draaien ons weer om naar de oven en ik zet de schaal hoog boven in de oven, net onder de grill. Ik bekijk en schud de pompoen iedere drie a vier minuten om totdat de schijven er goed gegrild uitzien, ruiken en een beetje sissen. (Noot achteraf: Ik geloof dat ik drie of vier keer de oven met die intentie heb opengemaakt aleer ik de schaal met pompoen er weer uit haalde, we ons weer richting aanrecht keerden en ik de schaal op het aanrecht zette.)   We begeven ons weer naar de fornuiskant. Als het water kookt doe ik de spaghetti erin. Bij de paprika, tomaat en hun backing flavours giet ik twee eetlepels rijstroom, ik strooi er twee eetlepels edelgistvlokken door, een eetlepel tomatenketchup en wat zout naar mijn smaak. Dit mag eventjes zachtjes pruttelen. Tegen het einde strooi ik er nog een handvol gesneden zwarte olijven en een heel klein restje zongedroogde tomaatjes door.   

    We keren onze kont weer, dit keer niet naar de oven maar naar een tafel waarop een plantje peterselie staat. Deze tafel staat links naast de koelkast, die weer links van de oven staat. Die oven staat dus bij binnenkomst in de keuken vanuit de woonkamer rechts. Tegenover het fornuis dat aan de linkerkant staat. Gesteld dat je vanuit de woonkamer komt. Onze woonkamer welteverstaan. Sorry voor mijn uitvoerigheid hier, maar ik twijfel zelf zo vaak over links of rechts, voor of achter, en meer van dat soort dingen. Zo denk ik bijvoorbeeld dat je wanneer je in de achtertuin staat je toch echt wel ook vóór je huis kunt staan. Dat maakt begrippen als voor- en achterdeur altijd wat dubbelzinnig voor mijn hoofd. En als het over lichaamsdelen gaat moet ik ook altijd navragen, als het bijvoorbeeld over een rechterarm gaat: voor jou of voor mij rechts, die arm?   De rode snijplank steek ik weer even omhoog voor de zekerheid.    Ik trek flink wat plukjes peterselie van de plant, we wenden ons weer naar de fornuis- en aanrechtkant van mijn keuken en ik was de peterselie. Ik bedoel dat ik het verse kruidje afspoel onder de kraan. Niet dat ik peterselie was in een vorig leven, of in een toneelstuk, of tijdens een dolle stapavond. Misschien die dingen ook wel, maar dat bedoel ik hier dus niet.   Ik giet de spaghetti af. De pompoen gaat in een pastabord en maak ik af met twee theelepels olijfolie en twee theelepels pruimenazijn (dit kan natuurlijk ook weer andere a zijn). Als daar behoefte aan is, kan er nog extra peper en zout doorheen. De helft van de peterselie gaat over de pompoen.   

  De spaghetti gaat in een ander pastabord. De saus gaat eroverheen, net als de rest van de peterselie.

  En daar heb je het! Twee borden vol helemaal voor mezelf alleen! Lekker veel, en dat komt goed uit na mijn stevige hardlooprondje van vanmiddag. Ik heb trek.   

  Vanuit de keuken lopen wij met de borden mijn woonkamer in richting de zithoek waar de televisie staat. Die zithoek zit helemaal aan de straatkant van het huis. Dat zou je dus ook de voorkant van het huis kunnen noemen, maar als ik door de achterdeur naar binnenkom moet ik helemaal door de bijkeuken en de keuken naar achteren lopen als je mijn beginpunt als voorkant opvat dus zou ik de voorkant van ons huis ook net zo goed de achterkant kunnen noemen. Het is maar net waar je binnenkomt. Misschien helpt het me als ik voortaan vanaf de achterdeur alleen nog maar achteruit naar de voorkant van het huis loop. Ik zal maar niet beginnen over boven en beneden nu hè? Nee.   Ik heb die snijplank nog onder mijn rechterarm dus ik pak de twee borden in één hand en steek de plank de lucht in. Volg me maar, ik ga televisie kijken en eten. Vergeet de gids niet.  

Doei!              

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven