Exquise tomatensoep met voice-over

Hoi! Soep, exquise soep van bij een collega in de tuin gegroeide tomaten en verse rode peper en salie uit mijn eigen tuin. Ernaast een mini courgettes-escapade – ook uit eigen hof hiep hoi – om de soep te complementeren, en daar is een waardige, kleurige, geurige en smaakvolle eerste gang. Of tweede gang. Of derde. Dat ligt aan het samen te stellen diner. Exquis, exquis, nou ja ik gebruik wel een kant en klaar plantaardig bouillonblokje, is dat exquis? Deels, exquis betekent dat iets uitgelezen of heerlijk is. De soep is volkomen onleesbaar, er zit ook geen lettervermicelli in, uitlezen is geen optie. Maar ze smaakt exquis. Genoeg exquis nu, het lijkt verdorie wel of ik aandelen in dat woord bezit. Ze smaakt voortreffelijk, de soep, fijn en uitmuntend. Hier volgt haar verhaal.

Ik bak aan, in één eetlepel zonnebloemolie: een gesnipperde teen knoflook, een verflard half rood pepertje (er groeide een buitengewoon heet binkie in mijn tuin ja, daarom gebruik ik maar een helft) en vijf schoongewassen en verknipte salieblaadjes.

De lokaal geteelde tomatenpartjes laat ik even lekker mee zieden en dan gaan er een halve liter gekookt water en een bouillonblokje in de pan.

Ondertussen, op een ander deel van het aanrecht, de voorbereidingen, van een gerecht, simpel maar weergaloos, dapper, grenzend aan roekeloos wanneer het de hete oven inzinkt, spoedig op een bord bij u in de buurt, met in de hoofdrol piepcourgettes uit eigen tuin: De Courgette Escapade. (Let op de filmtrailer voice-over in die laatste zin.) Die minicourgettes masseer ik in met een eetlepel zonnebloemolie, zwarte peper en zeezout en gaan dan in een schaaltje de hete oven in. De oven staat op het moment van inschuiven al (of pas) vijf minuten voor te warmen op de hoogste stand. Na 18 minuten draai ik de courgettetjes om, en na nog eens 11 minuten haal ik ze uit de gloeiende stoof.

In de tussentijd, in een pan, waar tomatengepruttel reeds een geurige wolk de keuken inmurmelt, verliest een staafmixer zijn remmingen, en gaat helemaal los, op de tomaten, de salie, de bouillon, de knoflook, de peper… Hoe dit afloopt? Door een zeef, in twee borden, spoedig, op een tafel, bij u in de buurt.

Courgettebloem uit eigen tuin, spoedig in de hete olie bij u in de buurt.

Doei!

Ingrediënten:

– 300 gram door iemand zelf gekweekte en geoogste tomaten
– 5 mini courgettes uit eigen tuin
– 1 half pepertje van een door mijn man geplant peperplantje
– 5 blaadjes salie uit onze privé kruidentuin (+ 2 blaadjes voor garneringsaangelegenheden)
– 1 teen knoflook
– 1 plantaardig bouillonblokje
– zonnebloemolie
– zwarte peper
– zeezout
– 1 DonLafontaine

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven