Exquise zuurvlees van shiitake

Direct naar het recept

Hoi! Er zijn al een stuk of vijf recepten voor friet zuurvlees hier op mijn website te vinden. Desondanks wil ik jullie dit recept niet onthouden. Exquise zuurvlees van shiitake. Next level vegan zuurvlees. Ik heb het deze keer ‘gewoon’ met friet, salade en mayo geserveerd, maar de smaak van deze saus is diep, warm, heeft meerdere lagen en kan dus ook heel goed deel uitmaken van een culinair weet-ik-hoeveel gangen diner waarvan shiitakezuurvlees één gang is. Laat het dan bijvoorbeeld enkel vergezeld gaan door een stukje brood of een lepel aardappelpuree. Tot zover mijn fine dining tip.

Ik heb een filmpje gemaakt van het bereidingsproces van zuurvlees van shiitake, dat vind je terug onderaan in het recept.

Ik had trouwens een gesprek met ChatGPT over shiitake: ik vroeg om een grappig weetje over shiitake en toen kwam het verhaal dat shiitake zou krijsen bij het oogsten. Toen ik vervolgens online ging zoeken naar informatie kon ik dit nergens terugvinden. ChatGPT bood excuses aan en paste het verhaal aan. Gek genoeg gebeurde dat in het Engels, terwijl ik al die tijd in het Nederlands chatte, alsof de manager erbij werd gehaald ofzo:

I apologize for the confusion earlier. It seems I was mistaken about shiitake mushrooms making a noise when harvested. There is no evidence or credible source supporting the claim that shiitake mushrooms scream or squeak.

However, there are certain types of mushrooms known for making noises under specific conditions. For instance, the “squeaky” or “violin” mushroom, which is sometimes confused with the white milk mushroom, produces a squeaking sound when rubbed, not when harvested. These mushrooms, often found in birch groves, are more commonly known as Lactarius vellereus or “fiddler” mushrooms​ (Decorexpro)​.”

Toch een leuk weetje, maar niet over shiitake.

Doei!

Exquise zuurvlees van shiitake

Course: StoofsausCuisine: LimburgsDifficulty: Goed te doen
Hoeveelheid

2

porties
Voorbereidingstijd

15

minutes
Bereidingstijd

20

minutes
alle tijd bij elkaar opgeteld

35

minutes

Ingrediënten

  • 100 gram shiitake

  • 1 ui

  • 2 teentjes knoflook

  • stukje verse peper naar smaak, optioneel, je kunt ook

  • zwarte peper of geen peper of welke peper dan ook gebruiken

  • 1 bouillonblokje

  • balsamicoazijn

  • 1 eetlepel appelstroop

  • 1 plak ontbijtkoek

  • 1 klein glaasje rode wijn

  • olijfolie

  • water

Bereidingswijze

  • Voorbereiding
  • Snipper de ui en snij de verse peper in kleine stukjes
  • Snij een dun plakje van de voetjes van de shiitakepaddenstoeltjes en borstel de shiitake schoon.
  • Verkruimel de plak ontbijtkoek heel goed. Mijn voorkeur heeft het om dit met de keukenmachine te doen. Hoe kleiner de kruimels, hoe beter de saus bindt.
  • Bereiden
  • Verhit twee eetlepels olijfolie in een bakpan en fruit de ui even aan.
  • Pers de tenen knoflook boven de pan en roer door de ui.
  • Voeg de verse peper toe en roer ook weer even goed door.
  • Zet het vuur wat lager en schud de shiitake in de pan. Laat de paddenstoeltjes al roerend even goed aan alle kanten aanbakken. Zo’n vier a vijf minuten.
  • Verkruimel het blokje bouillon over de paddenstoelen, ui, knoflook en peper en blus meteen af met een flinke scheut balsamicoazijn. Roer weer heel goed door.
  • Schenk de rode wijn erbij en meng weer goed.
  • Voeg de verkruimelde ontbijtkoek en een eetlepel appelstroop toe en roer alles heel goed door elkaar.
  • Proef even of de smaken voor jou zo naar wens zijn, voeg eventueel een extra zuurtje toe met balsamico, of een extra zoetje met appelstroop.
  • Voor de substantie van de saus kun je eventueel ook nog aanlengen met wat water. Of nog een beetje rode wijn, wat jij wil. Blijf roeren en proeven tot je tevreden bent met het resultaat.
  • Nog heel even stoven met de deksel op de pan, heel zacht vuur, een minuutje is al genoeg, max 5 zou ik zeggen, afgesproken? En: Klaar.

Video

Tips

  • Serveer met friet en salade. Of over aardappelpuree. Of met een stuk lekker vers brood.

4 gedachten over “Exquise zuurvlees van shiitake”

  1. Pingback: Mayonaise in de krant - Vegaan met die banaan

  2. Katja Lampedoek

    In Limburg maken wij ‘zoervleisch’ traditiegetrouw met paardenvlees al is dat lastig verkrijgbaar tegenwoordig. Als alternatief kan het ook met rundvlees, maar dat is niet helemaal hetzelfde.

    1. Dorien Ten Cate - Buddeke

      Ik at het vroeger nog wel met vlees, van de friture, in Landgraaf en Heerlen. Dat was denk ik al wel met rundvlees idd!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven