Feestmaal by proxy. Groene risotto met spruitjescupcakes.

Hoi! Het is mijn vaders verjaardag vandaag, zingt u even mee? Zal ie leuk vinden! Lang zal ie leven, lang zal ie leven, lang zal ie leven in de gloria, in de gloria, in de gloria, hieperdepiep hoera! Gefeliciteerd pap! Speciaal voor jou maak ik vandaag een feestmaaltje!

Ik kook weer voor twee, zoals meestal.

Ik heb de volgende ingrediënten klaar staan voor de risotto:
1 half pak risottorijst (200 gram)
2 teentjes knoflook
1 stukje verse peper
265 gram uitgelekte flageolets (dat zijn bonen die je gewoon in een blik uit de supermarkt kunt meenemen. Tegen betaling, uiteraard. Andere bonen kunnen ook, maar deze zijn groen. Erwtjes kunnen ook dus. Of maïs, maar dat is weer geel. Kijk maar, laat je inspireren.)
30 gram krulpeterselie
1 limoen
2 bouillonblokjes
1 liter heet water
1 scheut witte wijn
10 knalgroene olijven, ik heb grote Bella Cerignola van een excellent merk van een bekende grootgrutter in huis gehaald. Achteraf noot: koop maar gewoon normale groene olijven zonder pit, of olijven waar je de pit makkelijk uit kunt halen, dat lukt bij deze Bella Cerignola nauwelijks.

Voor de spruitjescupcakes:
350 gram gekookte spruitjes
1 half bakje (125 gram) in stukjes gesneden witte champignons
3 handen pinda’s
2 eetlepels appelmoes
nootmuskaat
cayennepeper

Voor strooikaas:
3 eetlepels sesamzaadjes
2 eetlepels geurloze kokosolie
2 eetlepels edelgistvlokken

Altijd handig:
olijfolie
peper
zout

Misschien vinden jullie het leuk om te weten maar toen ik nog niet blogde woog ik nooit iets af in de keuken. Nu doe ik dat af en toe wel omdat ik de ingrediëntenlijsten correct wil hebben en zo. Maar ik heb dus geen keukenweegschaal. Dingen als suiker, water, bloem kunnen wel afgemeten worden in een maatbeker. Andere dingen zijn lastiger. Zo weeg ik nu de risottorijst af op een postweegschaaltje:

  Zo. Ik bak de stukjes champignons even aan in wat hete olijfolie, goed? Minuutje of tien denk ik. Intussen houd ik twee spruitjes achter en pureer ik de rest van de spruiten met drie flinke handen gezouten pinda’s, een beetje nootmuskaat en cayennepeper naar smaak. Je kunt het hier ook laten stoppen en zeggen: mooi, nog weer een lekker vegaan broodbelegje erbij! Ik ga door echter en laat de gebakken paddestoelenblokskes even uitlekken aleer ik ze door het spruitjesmengsel roer. Ik meng er ook twee eetlepels appelmoes doorheen.  

  Nu schep ik alles in cupcakevormpjes en zet ik de oven aan om voor te verwarmen naar 200 graden..   

  Ik maak snel nog wat strooikaas: 3 eetlepels sesamzaadjes roosteren. Pan van het vuur nemen en 2 eetlepels geurloze kokosolie erdoor roeren. Die kokosolie, die in vaste vorm in potten verkocht wordt, heeft een redelijk lage smelttemperatuur en in deze pan met sesamzaadjes wordt ze goed vloeibaar. Afgestreken theelepel zout erbij. Twee flinke eetlepels edelgist. Doe maar in een bakje, kan straks op tafel om over de risotto te strooien.  

  Fruit knoflook en peper in niet te weinig olijfolie. Doe de risottorijst erbij. Heeft iedere rijstkorrel de olie aangeraakt en ziet het geheel er glazig uit? Blus dan met een flinke scheut witte wijn (of rode wijn, of bier of pils of whiskey of port of heet water of bouillon, wat je in huis hebt, wat je lekker vindt, wie er mee eet). Dan een eerste bouillonblokje erover verkruimelen, en een eerste deel heet water erbij. Roeren maar.   Ongeveer nu zet ik de cupcakes in de oven. Die zijn na zo’n 25 à 30 minuten zeker wel lekker gaar.   Risottoproces doorlopen, zoals je gewend bent of raadpleeg de verpakking van de risottorijst of zoek even op, internet is daar handig voor. Ik gebruik 1 liter water en 2 bouillonblokjes in totaal. In het begin zijn de delen water die ik bijgiet een stuk groter dan tegen het einde. Ik hou de pan altijd in de gaten en sta zo ongeveer de hele tijd te roeren. De hele tijd schat ik in op zo’n 30 à 40 minuten. Vandaar dat ik de cupcakes en de strooikaas al nagenoeg klaar heb voor ik aan de risotto begin.   Op het moment dat je denkt dat de risotto nu wel bijna goed lekker is, al het vocht is bijna helemaal opgenomen door de rijst, dan doe je de flageolets erbij om even op te warmen. Verhit wat olijfolie in een pan, bak 10 olijven even heel hard. Daarna de peterselie er even bij gooien, heel even laten knetteren, de pan van het vuur halen en het geheel bestrooien met wat zout.   Haal de cupcakes uit de oven. Ik kon de cakejes mooi makkelijk uit de vormpjes storten zonder problemen, ik hoop jij ook. Ik versierde ze met schijfjes spruit, want cupcakes versier je.  

  De risotto kun je nu ook van het vuur halen. Rasp er limoenschil doorheen en knijp een half limoentje uit boven het gerecht. Peterselie en olijven erdoor mengen. Als je dezelfde olijven als ik hebt gebruikt en je had ook geen zin in uren peuteren om die pitten eruit te krijgen, waarschuw je tafelgenoot of tafelgenoten even, anders raakt iemand nog een kies kwijt.

Alles mooi op tafel zetten, risotto, spruitjescupcakes en strooikaas:

Nou pap, ik hoop dat je dit verjaardagsmaaltje by proxy lekker vindt. Daar ga je hoor, proost, op je verjaardag!

  Doei!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven