Feestsmeersels, lekker interessant naast de broodmand

Hoi! Een tijdje terug was ik heel erg jarig. En een dag daarna was ik ook nog jarig. Toen gaf ik een feestje. Dat was een bovenmatig gezellige partij mag ik wel zeggen. Ter begeleiding van die uitzonderlijk goed gelukte festiviteitsactiviteiten  waren daar ook wat hapjes. Van een paar van die knibbelknabbels die ik -jarig als ik was- creëerde, heb ik aantekeningen en zo waar ook beeldmateriaal bewaard. Aldus presenteer ik u hier vandaag een blogpost vol noten(smeer)kaasjes, hummus en pesto.

1. Cashewnotensmeerkaas

Ingrediënten:
– 150 gram ongezouten cashewnoten
– 2 overvolle eetlepels edelgistvlokken
– 1 teentje knoflook
– 1 stukje verse peper naar keus en smaak
– een handvol blaadjes verse basilicum
– 3 eetlepels olijfolie
– zout, ik draaide 15 keer aan de zoutmolen

Recept:
Week de cashewnoten minimaal een kantoorurendag lang in veel water.

Soakin’ nine to five, what a way to make a cheesespread
Barely gettin’ by, it’s all takin’ and no givin’
They just use your nuts and they never give you credit
It’s enough to drive you crazy if you let it

Ahum. Ja. Nog drie eetlepels van het weekvocht bij de ingrediënten voegen en daarna crush je alles met de staafmixer, blender of keukenmachine tot een smeerbaar lekkertje en prop je het in een leuk potje dat je dan op een feestje lekker interessant op tafel naast een mand stokbrood kunt plaatsen.

2. Walnotenkaasje
Ingrediënten:
– 150 gram walnoten
– 2 eetlepels sojayoghurt
– 1 eetlepel geurloze kokosolie (of meer)
– 5 keer schudden met knoflookpoeder, maar ook 5 keer met cayennepeper, nootmuskaat en gedroogde oregano
– zout, ik liet mijn molen weer zo’n 15 keer rondknarsen

Recept:
Week de walnoten minimaal een werkdag in ruim water.

Nine to five, for walnutcheese devotion
You would think that I would deserve a fair promotion

Ja nee, flauwer wordt het inderdaad niet meer. De afgegoten walnoten dus maar snel flink met dat zout bestrooien, yoghurt, kokosolie en knoflookpoeder, nootmuskaat en cayennepeper erbij voegen en blenderen maar. Daarna pak je een kaasvormig bakje. Van mij mag je zelf weten wat kaasvormig precies betekent. Dat bakje bekleed je met doorzichtige keukenfolie. De folie bestrooi je met de oregano en daarbovenop stort je de walnotenkaas. Pak maar in en laat een paar uur opstijven in de koelkast. Als je meer kokosolie hebt kun je dat gebruiken, dan stijft de  kaas harder. Als je er klaar voor bent kun je de folie van het kaasje vouwen en het dingetje op een aardig bordje storten. Dat kan dan ook weer lekker interessant naast die mand met stokbrood gezet worden.

  3. Zongedroogdetomatenhummus met rozemarijn  Ingrediënten: – 1 pot kikkererwten – 2 eetlepels tahin (sesampasta, pindakaas is ook een optie) – 1 halve pot zongedroogde tomaten in olie – 2 knepen citroensap uit zo’n koddig nepcitroentje – 1 teentje knoflook  – 1 stukje verse peper naar keus en smaak  – blaadjes van een takje verse rozemarijn – 2 eetlepels sesamzaadjes – zout – zwarte peper   Recept:  Blender, mix of keukenmachineer alle ingrediënten tot en met de rozemarijn. Voeg eventueel wat extra olijfolie (uit de pot tomaatjes) en/of kikkererwtenvocht toe. Als je xanthaangom hebt kun je daar ook nog een klein theelepeltje van gebruiken voor wat extra viscositeit. Niet nodig maar het sjiekt mijn blog wat op hè. Rooster de sesamzaadjes en roer ze samen met wat gemalen zeezout en zwarte peper door de hummus. Doe weer in een belangwekkende pot en zet lekker interessant bij die mand met stokbrood.  

  4. Saliepesto (andere dan die waarover ik laatst schreef trouwens) Ingrediënten: – 50 blaadjes verse salie  – 4 eetlepels amandelmeel – 6 eetlepels olijfolie  – 1 teentje knoflook  – 1 centimeter verse, geschilde laos – cayennepeperpoeder naar smaak – 2 eetlepels edelgistvlokken  – zout naar smaak    Gewoon alles weer kapot stampen met een apparaat naar keuze totdat er een pestostructuur ontstaat. En dan weer in een elegant potje geschept en lekker interessant naast die mand.  

Gelukkig kreeg ik op mijn feestje een nieuw vijzelstel. Ik beloof plechtig dat ik de volgende keer met beleid en geduld, in logische volgorde en volgens een weloverwogen protocol mijn kazen en pesto’s in deze fantastisch mooie vijzel zal bereiden in plaats van zo rücksichtslos met de staafmixer in de weer te gaan.

Doei!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven