Feuilleton De Maaltijd, deel I
Hoi! Amuse van rode bietenmousse
“Mmm wat een fluwelen ontploffinkje geeft dit op je tong zeg, wat is het?” “Nou, dat is opgeklopte kokosroom met rode biet, chaikruiden, verse peper en zout.” “Chaikruiden?” “Ja, je weet wel, kruidnagel, kardamom, nootmuskaat, kaneel, gember.” “Oh! En dat knapperige?” “Geroosterd hazelnotenkruim!”
De amuse viel in de smaak. Alleen opa vroeg zich af waarom hij een muizenhap paarse kledder kreeg opgediend in een poppenkommetje.
Dit is het begin van een verhaal. Ook het einde van een verhaal want meer van het verhaal heb ik niet. Misschien nog niet, misschien nooit niet. In ieder geval kwam ik deze flard van een verhaal tegen in mijn notitieboekje en ik dacht: nou ja, die amuse ga ik maken ook dan! Dus hier, het recept. Wie weet wordt het nog vervolgd. Het verhaal, en misschien ook het recept. Een kookfeuilleton. Dat je in spanning wacht op de volgende aflevering. Kan iemand opa uitleggen wat een amuse is en helpt dat of trekt de rest van de gasten de functie van een amuse ook in twijfel? Wat wordt de volgende gang? Wie zitten er eigenlijk aan tafel? Waar gaat het naartoe? Zoveel vragen.
Ahem. Oké, de ingrediënten:
– 500 gram voorgekookte bietjes inclusief vocht
– 1 blik kokosmelk dat een nacht op de kop in de koelkast heeft gestaan
– kruidnagelpoeder
– gemalen kardemom
– gemalen kaneel
– 5 gram verse gember
– 1 eetlepel agavesiroop
– eetlepel balsamico
– 1 eetlepel appelstroop
– 1 flinke hand vol (hazel)noten
Het recept voor de amuse van rode bietenmousse:
1. Snijd de bieten in stukken en warm ze op in hun eigen vocht.
2. Pureer de bieten met alle kruiden en specerijen, de gember, de agavesiroop, de balsamico en de appelstroop.
3. Schep het dikke deel van de kokosmelk (de room) uit het blik en klop het op.
4. roer de kokosroom door de bietenmousse.
5. Hak de hazelnoten in kleine stukjes en rooster ze een minuut of drie in een droog pannetje op een hoog vuurtje.
6. Schep de bietenmousse in kleine glaasjes of kommetjes en strooi hazelnotenkruim eroverheen.
Dit is heel veel amuse, ik denk dat je aan acht, misschien wel tien, personen een minihapje kunt serveren met deze hoeveelheden. Wij zijn met zijn tweeën dus er volgt nu bonus receptuur voor een verrassende tweepersoons rijstschotel waarbij je de overgebleven bietenmousse en notenkruimels goed kunt gebruiken:
Bonus ingrediënten:
– 2 eetlepels olijfolie om in te bakken
– 1/2 verse rode peper in kleine stukjes (of meer of minder al naar gelang je verlangen naar vurig})
– 5 gram vere gember, geschild en in kleine stukjes gesneden
– 400 gram gewassen en gesneden spitskool
– 180 gram plantaardige kipstukjes
– rijst voor twee
Recept rijstschotel:
1. Bereid rijst voor twee personen.
2. Fruit de peper en de gember even aan in twee eetlepels hete olijfolie.
3. Bak de spitskool 3 minuten op hoog vuur mee en zet dan het vuur op een middentemperatuur, bak nog een paar minuutjes door.
4. Voeg de kipstukjes toe en eventueel wat zout, laat de stukjes even alle kanten van de pan zien.
5. Voeg de bietenmousse toe en warm en roer alles goed door.
6. Serveer de rijst met de spitskoolbietensaus erbovenop en strooi wat hazelnotenkruim over de borden.
Doei!