Hoi! Flespompoen. Daar is ‘t mij om te doen. Hak in stukjes maar die oen. Snijd er gelijk een ui een teen een pepertje bij. Die bakken met zijn allen blij, in de hete olijfolij. Strooi er flink wat kruiden bij. Deze, netjes op een rij:
Marmite? Marmite ja! Twee theelepels met een berg. Bouillon is op maar da’s niet erg.
Een glaasje rood loopt in de pan. Een liter water, gekookt en wel, gaat hier zeker bij nog dan. Laat maar pruttelen, bubbelen, borrelen. Je mag er ook wat koek door morrelen.
Spoel de kidneybonen af en bak ze heet en bak ze straf in olie en dezelfde kruiden af. In een pan. Dan.
Pureer de soep. Soep? Ja het wordt soep. Erbij mag nog een kop havermoutmelk, lekker, lief en gezond voor elk. Mens en dier hier. Roer maar om, proef ‘m goed, kruid of zout wat meer en zak de bonen erin neer.
Flespompoensoep, fles bier, glaasje wijn. Oh wat smaakt die herfst weer fijn. Serveer er brood bij zo je wil, maar ook zonder werd mijn maagje stil.
Doei!
Ingrediƫnten voor twee oenen:
– 1 flespompoen
– 1 ui
– 1 teen knoflook
– 2 gedroogde pepertjes
– 2 theelepels Marmite
– 1 glas rode wijn
– 1 plak kruidkoek
– 1 glas havermoutmelk
– 120 gram kidneybonen uit pot
– olijfolij
– speculaaskruiden
– kardemom
– kurkuma
– komijnpoeder
– gemalen kruidnagel