Kastanjekoekjes

Kastanjekoekjes

Herfst in de Harz inspireert tot fluwelen kastanje koekjes

Hoi! Nou ja zeg, zo’n herfst in de Harz, het inspireert me wel hoor. Ik kook, ik bak, ik blog, ik teken en ik bewerk foto’s dat het een lieve lust is. En een lieve lust is het. Kunst om de kunst, maken om het maken, lekker losgaan. Hoppa!

De bevrijding van de kastanjegezichtjes

Zo keek ik net na het eten recht in de ingevallen gezichtjes van een heleboel van die gekookte en vervolgens vacuüm verpakte kastanjes. Ik dacht jee wat zielig, ik moet jullie bevrijden. En ik knipte het plastic los. Open. Los is in dit geval ook correct en niet alleen een Twentse uitdrukking: Het kunststofje plopte los en de kastanjegezichtjes die eruit rolden zogen zichzelf weer vol met leven.

Ik maak daar direct weer een einde aan, geïnspireerd als ik ben door kaalvallende bomen, dode bladeren en verdronken paddenstoelen.

Bereidingswijze kastanjekoekjes:

(De ingrediënten vind je onderaan dit bericht)
1. De kastanjes verkruimel, druk en kneed ik tot een deegje.
2. Ik rasp de helft van een klein geschild appeltje en snijd de andere helft in kleine stukjes.
3. Een theelepeltje gemalen kaneel, een grote eetlepel kandijsuiker, een hand vol rozijntjes en een eetlepel zonnebloemolie gaan samen met alle appelsubstanties door het deegje en ik kneed en boetseer er een flinke rol van.
4. De rol snijd ik in tien plakjes en die plakjes leg ik weer op een bakplaat bekleed met bakpapier.
5. De heteluchtoven is inmiddels voorverwarmd naar 190 graden Celsius. De bakplaat kan erin.

Kastanjekoekjes

Tijdverdrijf tijdens het wachten op de fluwelen kastanjekoekjes

Tomtiedomptiedom, wat zal ik nu weer eens gaan doen? Oh ja, bloggen over kastanjekoekjes terwijl ik op ze wacht. Zouden ze wel lekker smaken? Dat zien we zo wel, ik haal ze uit de oven, na zeventien minuten is dat. Afkoelen maar koekies, blog ik verder, oh wacht, waarover nu dan? Oké, ik zet thee. Voor bij de koekjes zo. En ik knuffel wat met mijn man in de tussentijd.

Ja zeg, ze zijn verrukkelijk, de koekjes. Lekker zacht ook. Fluweelzacht. Ze smelten op je tong. Kastanjekoekjes. Doe mij er nog maar een. Of twee. Of…

Kastanjekoekjes

Kastanjestalagnieten

Ik krijg ze niet makkelijk mooi op de foto, ach, je kunt niet altijd alles hebben. Ze lijken een beetje op de stalagnieten die ik gisteren in een druipsteengrot zag. Maar alleen qua gezicht hè, alleen qua gezicht.

Doei!

PS Bij het ontbijt at ik een kastanjekoekje met aardbeienjam, alsof het koekje een scone was, aanrader!

Ingrediënten:

Ingrediënten voor tien koekjes, nou ja dat aantal hangt ook af van hoe groot je de koekjes maakt, je kunt er van deze hoeveelheden ingrediënten ook meer of minder maken, in ieder geval hield ik er tien koekjes aan over:
– 250 gram voorgekookte kastanjes
– een appeltje
– 1 theelepeltje gemalen kaneel
– 1 eetlepel kandijsuiker
– een handje rozijnen
– 1 eetlepel zonnebloemolie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven