Fondue. Soepfondue. Met gouden kikkers en rijstmie.

Hoi! Gisteravond gingen we uit in eigen huis. Thuiskroeg. Thuisrestaurant. Thuisdisco. Het was een dolle boel, een zotte zaterdag, een rake reutemeteut. Wat we aten? Fondue. Soep fondue. Fondue soep. Wel zo gezellig. Lekker lang tafelen. Ik zal eens even mooi stap voor stap uitleggen hoe we de bouwstenen voor dit dipfestijn uiteindelijk allemaal in de soep lieten lopen.

Gelukkig heb ik aantekeningen gemaakt gisteravond. En foto’s. Kleurige op mondkostelijkheden ingezoomde stilleventjes. Veel plaatjes zijn met flits vastgelegd. Dat is omdat we dineerden bij kaarslicht. Romantisch. Boeiend ook.

Het begon allemaal met een blok tofoe. Tweederde deel van dit blok sneed ik in kleinere blokken, van zo’n twee bij twee centimeter. Die maat doet er verder niet toe. Uit de losse pols shakete ik wat kleurige, geurige, goed-voor-het-humeurige smaakophalers over de tofoe. Kardemom, komijn, knoflookpoeder, cayennepeper, citroengras en zout dwarrelden neer op de hoe? Op de tahoe!

Er gingen nog twee eetlepels ketjap manis en één eetlepel Japanse rijstazijn bij en tijdens de rest van dit stappenplan heb ik de tahoeparten zo nu en dan eens omgeschept zodat alle smaakvechtertjes goed op alle blokjes konden timmeren.

De volgende stap die ik nam had te maken met knoflooksaus. Ik hakte de dikke teen van een knoflookbol in heeeeeele kleine stukjes. Deze flintertjes gingen in een mix met sojayoghurt, peper, zout en een theelepel citroensap. Slim van me trouwens, dat ik die saus in zo’n vroeg stadium al brouwde. Zo was er nog genoeg tijd voor de knoflook om de yoghurt te laten opgloeien van smaak.

Stap drie draaide volledig om een bijgerecht. Deze goudkleurige kurkomijnkikkers waren niet voorbestemd om in de fondue te belanden. Uiteindelijk zijn er toch een paar in de soep terechtgekomen. Dat hou je niet tegen, het blijven kikkers.

Ik trok een blik kikkererwten open en liet de kikkertjes goed uitlekken. Ik geloof dat ik ze zelfs nog voorzichtig droog gedept heb met keukenpapier. In een ovenschaal gerold liet ik ze glibberen door een eetlepel sesamolie. Een eetlepel sesamzaadjes en een eetlepel amandelmeel paneerden de erwtjes. Zoals de naam van dit gerecht al suggereerde gingen er kurkuma en kardemom doorheen.

Huh? Haha! Vergissing. Meneer komijn had blijkbaar betere dingen te doen. Geen komijn te zien hier. Kurkuma en kardemom dus! Kurkemomkikkers! Of Kardumakikkers. Dat zijn treffendere namen voor dit bijgerecht.

Zout, cayennepeper en wat bruine basterdsuiker maakten de smaak af. Ik hou er van hoe bruine basterdsuiker zich beweegt. Als je ergens een schepje van deze suiker neerlegt dan krioelt het bergje altijd even na, als een mierenhoopje.

Een kwartiertje in een tot 200 graden Celsius voorverwarmde oven met de besmakelde gouden kikkererwtenprinsjes. (Die link gaat naar een hummusrecept inclusief sprookje voor als iemand daar behoefte aan heeft.)

Bij welke stap ben ik aanbeland? De volgende. Voedselvariant vier is weer een saus. Een pittige mangosaus. Ik verhitte wat van mijn eigengemaakte currypasta in een beetje olijfolie. Een half uitje in snippers ging er bij. Dan een halve mango in stukken. Even rondgebakken dit alles. 4 theelepels witte wijn erdoor en wat speculaaskruiden en zachtjes laten sudderen. Toen alles was malsgekookt heb ik de staafmixer erop gezet en er een goede, eerlijke puree van gemaakt.

Oesterzwammen heb ik voor de zekerheid heel even dichtgeschroeid in een pan met wat hete olijfolie erin. Ik dacht dat ze zich dan niet direct helemaal vol zouden zuigen met soep tijdens het fonduen.

En dan de soep, ook wel stap zes van dit plan. Weer fruitte ik wat van die currypasta van me aan in wat olie. Je kunt in plaats van die currypasta ook gewoon ui, knoflook en verse peper (aka de backing flavours) aanbakken trouwens. Dit geldt met terugwerkende kracht ook voor stap vier. De andere helft van het uitje van stap vier ging versnipperd bij de currypasta. Dan een blik kokosmelk erbij gegoten, drie bouillonblokjes en een liter water. Even laten trekken en de fonduefundering was klaar.

Stap zeven nog even! Twee eetlepels ketchup, vier eetlepels passata en twee theelepels mosterd mengen met alle kruiden die ook bij de allereerste stap kwamen koekeloeren, weet je nog, hoe? De tahoe! Zie hier alle drie de sausjes gezwierig op een rijtje:

Hier de tofublokken:

De gouden kikkertjes:

Oh! Vergeten! Wat chinese koolbladeren wassen en in de lengte in drieën verdelen, sugarsnaps wassen en met wat rijstmie (is het rijst, is het mie? Kiezen hoeft niet meer!) en de oesterzwammen op een mooie schaal leggen! Stap acht, wie had dat nou nog verwacht?!

Stilleven met sugarsnap en mangosaus:

Stilleven met soep, oesterzwam, sugarsnaps, peper en rijstmie:

Stilleven met Chinese kool, zwiersausjes en lepel:

Stilleven met levendige fondueactie:

Maar we lieten dus al die ingrediënten gedoseerd in de soep lopen, visten ze eruit met vorken, schepnetten, spatels en spaghettilepels en aten ze op nadat we ze door de sausjes veegden. Soms schonken we ook wat soep met vulling in een kom voor onszelf en slurpten de lekkernijen al lepelend naar binnen. Ja ja je kunt wel zeggen dat wij gisteravond professionele fondudes waren! Boy we had fon, dudes!

Doei!

Ingrediënten voor twee fondudes:
voor de tofoeblokjes
– Tweederde blok tofoe
– kardemom
– komijn
– knoflookpoeder
– cayennepeper
– kurkuma
– citroengras
– ketjap manis
– rijstazijn
voor de knoflooksaus:
sojayoghurt
– dikke teen knoflook
– theelepel citroensap
– peper
– zout
voor de goudkikkers:
– 1 pot kikkererwten
– sesamolie
– sesamzaadjes
– amandelmeel
– zout
– kurkuma
– kardemom
– bruine basterdsuiker
– cayennepeper
voor de mangosaus
– halve mango in stukken
– half uitje
– currypasta
– olijfolie
– witte wijn
– pittige speculaaskruiden
voor de bouillon
– currypasta
– olijfolie
– half uitje
– blik kokosmelk
– 3 bouillonblokjes
– zout
voor de tomatensaus
– tomatenketchup
– passata
– mosterd
– alle kruiden en specerijen die ook voor de tofoe gebruikt werden
voor de oesterzwammen
– oesterzwammen
voor, onverwacht, stap acht
– sugarsnaps
– Chinese kool
– rijstmie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven