Frans pindakaasje. Ironie in de Huis aan Huis.

pindakaasje voor een betere wereld

Hoi! Mijn man noemt mijn blog vandaag in zijn maandelijkse column in de Huis aan Huis Enschede. In het kader van passie. Pal naast de column wordt geadverteerd door een slachthuis. Vind ik dat ironisch? Ja, kneiter. Kan ik er om lachen? Nou, ik grimlach. Ik hou van ironie maar dit doet toch ook wel een beetje pijn. Ach, leven en laten leven, was mijn eerste gedachte. Die uitdrukking vind ik in deze context zo mogelijk nog ironischer. Maar goed, het slachthuis dus, ik laat er liever niemand naartoe brengen. Daarom, en in het kader van verbeter de wereld begin bij jezelf, maakte ik een veganistisch pindakaasje.

Direct naar het recept

het uitgebreide recept

Het recept dat ik volgde is gebaseerd op het recept van een Frans cashewnotenkaasje van de website vegetus.nl. Dat kaasje werd, oh de non-ironie, gemaakt van cashewnoten. Ik gebruikte gezouten pinda’s, 150 gram. Die aardnootjes liet ik 9 uur lang in water overdaggen. Ja, je kunt ze vast ook laten overnachten, maar bij mij was het klaarlichte dag toen ik de noten liet spetteren en spatteren in een relatief groot en diep zwembad.

Na die negen uur waterpret heb ik het zwembad laten leeglopen. De door het water gerimpelde pinda’s bleven achter op de bodem van het bad. Ik deed er drie eetlepels sojayoghurt bij. Met de staafmixer heb ik dit alles knotsglad geragd.

pindakaasje

na 9 lange uren wachten…

Het bassin met de drab van pinda’s en yoghurt op de bodem heb ik afgedekt en 50 uur, ja echt, vijftig lange uren, laten staan. Het schijnt dat deze smurrie tussen de 24 en de 72 uren moet fermenteren (gisten). Ik heb haar dus braaf laten staan. Een volgende keer zal ik dat ook eens niet doen, ik houd u op de hoogte!

na 50 uren wachten.

Na die vijftig uren heb ik er vier flinke eetlepels geurloze kokosolie en twee ruime eetlepels edelgist doorheen gestaafmixerd. Proef even of er ook nog wat extra zout door moet, dat kan altijd natuurlijk.

pindakaasje

Daarna pakte ik een schaaltje met een vorm waarvan ik dacht, ja, dat is misschien wel een malletje waar straks een soort Frans kaasafgietsel uit te voorschijn kan komen! Dat malletje bekleedde ik met een gladje. Oh, een gladje, ja zo noemt mijn schoonmama vershoudfolie altijd. Op het gladje strooide ik flink wat sesamzaadjes.

pindakaasje

  Daarna ging het mengsel van pinda’s, yoghurt, kokosolie, edelgistvlokken en wat zout bovenop de sesamzaadjes in het kommetje met de kaascontourcompetenties.  

pindakaasje

nog maar een paar uur.

De vershoudfolie had ik zo ruim afgescheurd dat ik het pindakaasje to be helemaal af kon dekken met het gladje. En zo ging het kaaskommetje de koelkast in. Ik heb de boel daar deze keer in laten overnachten. Enkele uren in de koelkast schijnt ook al voldoende te zijn in deze fase van het kaasmaken.

pindakaasje

Nou, en de volgende dag stortte ik het pindakaasje op een aardig bordje en dat geeft dan het volgende resultaat:

pindakaasje

het wachten waard?

Ik sneed een plakje af en smeerde het op een stukje brood. Lekker wel, zeker, maar niet heel uitgesproken van smaak, dat neem ik even mee voor een volgende poging. Zoals je op de foto hieronder ziet heb ik er wat smaakmakers aan toegevoegd. Linksonder zie je de pindakaas, rechtsonder is een boterhamhelftje met de gepofte hummus van laatst.

Doei!

Frans pindakaasje.

Course: HapjesCuisine: GlanerbrugsDifficulty: niet moeilijk, wel tijdrovend
Porties

1

kaasje
Voorbereiding

9

hours 
Fermenteertijd

50

hours 
Bereidingstijd

20

minutes
Opstijftijd

240

minutes
Total time

59

hours 

20

minutes

Dit kaasje ontstaat door fermenteren – gisten – en neemt nogal wat uren, zelfs dagen in beslag. Het recept is niet moeilijk na te volgen, maar het duurt dus even voor je kunt smikkelen van het resultaat!

Ingredienten

 • 150 gram gezouten pinda’s

 • 3 eetlepels sojayoghurt

 • 4 eetlepels geurloze kokosolie

 • 2 eetlepels edelgistvlokken

 • sesamzaadjes

 • zout

Bereidingswijze

 • Doe 150 gram gezouten pinda’s in een afsluitbare bak, voeg water toe tot ze helemaal onderstaan en zet de bak 9 uren in de koelkast.
 • Giet de pinda’s af en voeg 3 eetlepels sojayoghurt toe.
 • Staafmix pinda’s en sojayoghurt tot je een glad papje hebt.
 • Laat het pinda-yoghurtmengsel tussen de 24 en de 72 uur afgedekt staan, buiten de koelkast. (Ik heb het zelf 50 uur volgehouden.)
 • Voeg 4 flinke eetlepels geurloze kokosolie en 2 ruime eetlepels edelgistvlokken toe aan het pinda-yoghurtexperiment en staafmix de hele boel weer. Proef even of je er extra zout doorheen wil.
 • Pak een schaaltje of bakje waar je wel een kaasvorm in ziet en bekleed de binnenkant met vershoudfolie. Gebruik wel zoveel folie dat je de kaas straks helemaal kunt bedekken.
 • Strooi rijkelijk met sesamzaadjes op de vershoudfolie in het bakje.
 • Stort de kaas in het bakje op de folie met de sesamzaadjes, druk stevig aan en bedek het kaasje helemaal met de folie. Zet de kaas minimaal 4 uur in de koelkast.
 • Open de folie, stort het pindakaasje op een mooi schoteltje en serveer bij de borrel, bij het ontbijt of zomaar even omdat het e.i.n.d.e.l.i.j.k. klaar is.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven