Fussili aglio olio peperoncino e rosmarino con Dorieno!
Direct naar het receptCiao! Hoe lekker wil je deze pasta hebben? Heel lekker? Veel olio en veel ‘kaas’ gebruiken dan, lekker lekker, lekker vet! Ach nee maar serieus, wat heb ik veel pasta aglio, olio e peperoncino gegeten sinds ik vegan leef. Heerlijk vind ik het, plus het is in ieder Italiaans restaurant verkrijgbaar en bijna altijd vegan, mits er geen eieren in de pasta zijn verwerkt.
In dit recept voeg ik er ook nog rozemarijn aan toe, want LEKKER!
Aglio olio peperoncino e rosmarino, peperpoëzie
Ik heb het er vast al eens eerder over gehad, over mijn man en verse peper. Hij heeft altijd een sterk verhaal over de peper die hij snijdt tijdens het bereiden van een maaltijd. In geuren en kleuren roept hij dan vanuit de keuken hoe de huidige peper eruit ziet, smaakt, geurt en vooral: hoe scherp ie is. Van paprikalaf tot messcherp-de-tong-verwondend-pittig, alle nuances zijn al eens voorbij gekomen. En (stads)dichterlijk als ‘ie is, die echtgenoot van mij, het komt er altijd in poëtische bewoordingen uit. Ik zal hem eens voorstellen een dichtbundel over verse pepers te schrijven.
Genoeg over peper
Maar genoeg over die peper, de rozemarijn in dit recept verdient het niet verwaarloosd te worden. Hij komt uit mijn eigen tuin. I love it. Mijn kruid-gerelateerde dichtbundel zou gaan over rozemarijn. Jep.
Aglio,
olio,
peperoncino
is al een vers op zich.
Aglio,
olio,
peperoncino
rosmarino
is een gedicht
“Kaas” bij de fussilli aglio olio peperoncino e rosmarino
Ja natuurlijk kun je een zakje vegan strooikaas bij deze pasta serveren, lekker en lekker makkelijk ook. Toch raad ik aan edelgistvlokken in huis te halen en het beproefde vegan strooisel te maken waaraan ik al jaren geleden mijn hart, maag en smaakpapillen verloor. Lekkerder dan alle kaasachtige strooisels die ik ken, en de gist doet ook nog eens ongevraagd goede dingen voor je haren, nagels, botten en tanden. Haha, daar zit horror in, more to come….
Voor nu, het recept!
Fussilli aglio, olio, peperoncino
Course: pastaCuisine: ItaliaansDifficulty: facile2
porties15
minutes15
minutes30
minutesIngredienten
Fussilli voor twee personen (160 gram als je de verpakking volgt. Volg de verpakking niet de kliko in though, dat is claustrofobisch en gevaarlijk.)
2 tenen knoflook of meer als je dat wil
1 rode peper of meer of minder als je dat wil, proef ‘m eerst even. Vertel ook eens een verhaal over de peper of maak een pittig rijmpje.
1 tak rozemarijn, misschien wel uit eigen tuin
zout en zwarte peper
- Voor de “kaas”:
4 flinke eetlepel edelgistvlokken
4 eetlepels olijfolie
zout
knoflookpoeder
nootmuskaat
- Voor het slaatje:
4 trostomaten, gewassen en in stukjes gesneden
Een half potje kalamata olijven (of andere olijven, wat je wil!)
1 theelepel oregano
3 eetlepels balsamico
peper en zout naar smaak
Bereidingswijze
- Eeeeeeeeee!
- Maak fussilli olio aglio peperoncino e rosmarino con Dorieno!
- Pluk de rosmarino
- Snij peper in plakjes, knoflook in stukje en ris de rozemarijnblaadjes van het takje.
- Verhit een flinke laag olijfolie op laag vuur in een pan die op dat vuur staat, jawel!
- Leg peperoncino, rosmarino en aglio in de olie en roer af en toe.
- Zwaai naar je spiegelbeeld in de olielaag in de pan.
- “Kaas” maken:
- Maak kaas van 4 eetlepels edelgist, 4 eetlepels olijfolie, nootmuskaat, knoflookpoeder en zout naar smaak. Meng de ingrediënten goed door elkaar met een vork of vijzel de hele boel, dat is ook leuk.
- Terug naar de pasta:
- Kook ruim water voor de pasta.
- Blijf de knoflook, peper en rozemarijn omscheppen en roeren in de olie terwijl de pasta gaar kookt.
- Slaatje tossen:
- Maak ondertussen een slaatje als je dat wil, van tomaten, olijven, balsamico, oregano, peper en zout. Tos alles goed door elkaar.
- Ja de pasta weer:
- Giet de fussilli goed af en roer de pasta door de olie met de aglio, peperoncino en rosmarino.
- Schep op! (Dit is de lekkerste pasta ooit!)
- Smikkel!
- Vergeet niet om met de “kaas” te strooien.
Video
Tips
- Je mag ook nog ore