Gebakken aardappels met roergebakken en rauwe andijvie.

Hoi! Had ik dus zo’n hele krop andijvie in de lengte in dunne slierten gesneden voor een frisbittere salade, hingen al die repen over de rand van mijn grootste slaschaal met de benen eruit. In het midden van de kom vormden ze ook nog eens een flinke andijviealp. Dus ik riep: “wil pakweg de helft van het chichorëische gebladerte ophoepelen uit mijn slabassin!?” Ik werd hier geïnspireerd door mijn pa, die iets soortgelijks altijd uit het openstaande raam van de auto schreeuwde als we vroeger met ons gezin in de file stonden. Net als toen hielp mijn uitroep geen centje dus ik greep zelf twee handen vol andijviestroken en donderde ze terug in de slacentrifuge waarin ik ze even daarvoor had gewassen en gedroogd. Ja pap, zo kan het ook.

Even iets anders, ik was al bezig geweest met de voorgekookte bakaardappeltjes. Die lagen te bakken in een lepel of anderhalf zonnebloemolie waarin eerst wat gedroogde rozemarijn had liggen sissen. Daar moest geroerd en omgeschept worden, regelmatig. Dus dat. Je weet zelf ook best.

Basilicumblaadjes, sap van een halve citroen minus één scheutje, een teen knoflook, verse peper, een à twee eetlepels olijfolie en wat zout draaide ik in het staafmixermolentje tot een slasaus. En de saus sloeg. Op de in de slakom achtergebleven andijvie welteverstaan. Slaat nergens op. De puntpaprika in lange dunne stroken gesneden mengde ik er ook doorheen en het geheel bestrooide ik met de verbrokkelde walnoten. Sla klaar. Triangel.

Nieuwe pan op het vuur gezet, scheut olijfolie erin gegoten, ui erbij, even gefruit, de van de alp getrokken andijvie erin en een beetje goed roergebakken maar. Dat dus. Je weet zelf best. Flink wat knoflookpoeder en Italiaanse kruiden erover gedwarreld, wat zout en peper en voilà, nog een andijvievariant.

Voor bij de aardappels maakte ik een sausje van een geschilde (duh) avocado met een eetlepel olijfolie,  een scheut citroensap (jaha daar is ie toch, de scheut) en peper en zout. Ook in het molentje van mijn charmante staafmixer. Charmant ja.

Aldus was de maaltijd af en riep ik mijn man aan tafel, zette de televisie aan, schepte mijn bord vol, deed even het felle licht aan om foto’s te maken, gooide mijn bord weer leeg, haalde en frietje en schreef een blogpost. Nee grapje hoor. Ik riep mijn man niet aan tafel. Die zat al in de snackbar. Nee maar nu serieus, het andijvieduo met gebakken aardappels smaakte heel erg lekker. Geloof je het nog? Ik wel. Haha.

Doei!

Ingrediënten:

– 600 gram voorgekookte bakaardappeltjes
– zonnebloemolie
– rozemarijn
– zout

– 1 krop andijvie
– 1 lange zoete puntpaprika
– 1 greep walnoten, verbrokkeld
– de blaadjes van de helft van een basilicumplantje
– olijfolie
– 1 halve citroen
– 1 stuk verse peper naar keuze
– 1 teen knoflook
– 1 ui
– knoflookpoeder
– gedroogde Italiaanse kruiden
– zout

– 1 avocado
– 1 scheut citroensap
– 1 eetlepel olijfolie
– peper
– zout

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven