Gebraden venkelhandjes

Direct naar het recept
gebraden venkelhandjes

Wakker worden met nog geen gebraden venkelhandjes?

Hoi! Mijn man werd vanochtend zo wakker, met venkelhanden. Dus ik zeg tegen die man van mij dus ik zeg “hé meneer Vegaan met die Banaan laat die nog niet gebraden venkelhandjes maar eens even wapperen dan!” Maar niks hoor, neen. Hij kan zijn tanden niet poetsen, hij kan niet gitaarspelen, hij kan geen radslag maken, hij kan geen vliegtuig besturen, geen chirurgie bedrijven, geen ui snijden, niks.

gebraden venkelhandjes

Afhakken maar, die handjes!

Het hele huis in rep en roer natuurlijk, de kat in de gordijnen, mijn man radeloos. Nou kan hij volgens mij sowieso geen radslag maken dus dat is niet zo erg. Ik stel het huis gerust, negeer de kat en stof mijn hulpverlenende ninja skills af. Weg met die onhandige venkelhanden, hijaaaaaaaaaaaaaaa! Tsjop tsjop! Ik heb ze eraf gehakt, zeg maar dag met die handjes.

gebraden venkelhandjes

Hop, ik heb gelijk inspiratie. En ui, knoflook, een gedroogd chilipepertje en zongedroogde tomaten zoals je ziet.  Ik ga die handjes eens even lekker braden. Met mijn man gaat het goed ja, dank je. Met mij ook. De kat vermaakt zich prima in de gordijnen. Daar heb ik geen foto van.

Braden maar, die venkelhandjes!

Ik verhit wat zonnebloemolie in een braadpan en bak de venkelhanden er in aan, beide kanten een minuut of drie. Dan gaan de uisnippers erbij. Ik snijd de knoflook en de peper fijn en doe ze ook in de pan. Een minuut of vijf doorbakken, omdraaien en omscheppen later smoor ik de vuurvaste handjes en hun smaakmakkers met twee eetlepels appelazijn. De vier inmiddels in stukjes gesneden droge tomaten strooi ik er ook bij. Dit alles suddert een minuut of vijf.

Dan gaat er 100 milliliter kokend water bij plus een bouillonblokje. Ik roer tot de bouillon helemaal is opgelost, zet het vuur op een laag pitje, doe de deksel op de pan en laat de boel sudderen. Na een kwartier doe ik er nog eens 100 milliliter kokend water en een eetlepel edelgistvlokken bij. Ik meng de boel tot de vlokken zijn opgelost en sluit de pan weer. Nog minimaal een kwartier en dan zijn de handjes gaar.

gebraden venkelhandjes

Ik heb er pasta bij gemaakt, van die penne die van rode linzenmeel is gemaakt. Daar draai ik de saus doorheen en ik leg de venkelhandjes erbovenop. Leuk gezicht hè? Raar? Niet raarder dan onherkenbare dierenbillen denk ik zo.

Mijn man laat de muis van de venkelhand liggen, misschien voor de kat, misschien omdat ie ‘m te stronkig vindt. Ik eet hem wel op, lekker knapperig is ie. In ieder geval eten we allebei de vingers erbij op. Een salade van ijsbergsla, rode bietjes en pompoenpitten zou ik er zeker bij aanraden.

Doei!

Ingrediënten:
– 2 venkelhanden
– 1 ui
– 4 zongedroogde tomaten
– 2 kleine tenen knoflook
– een gedroogd chilipepertje
– 1 plantaardig bouillonblokje
– 1 eetlepel edelgistvlokken
– 2 eetlepels appelazijn
– zonnebloemolie

Gebraden venkelhandjes

Course: hoofdgerechtCuisine: DoriensDifficulty: goed te doen
Porties

2

personen
voorbereidingstijd

10

minutes
bereidingstijd

55

minutes
totaaltijdje

1

hour 

5

minutes

Ingredienten

 • 2 venkelhanden

 • 1 ui

 • 4 zongedroogde tomaten uit een potje olie

 • 2 teentjes knoflook

 • 1 gedroogd chilipepertje (verse mag ook, of gewoon zwarte peper, wat je lekker vindt!)

 • 1 plantaardig bouillonblokje

 • 1 eetlepel edelgistvlokken

 • zonnebloemolie (maar olijfolie of andere olie en ook plantaardige bakmargarine of een combinatie werkt heel goed.)

 • 2 eetlepels appelazijn (of andere azijn als je geen appelazijn in huis hebt. Maar pas op, geen schoonmaakazijn hoor!)

Bereidingswijze

 • Snipper de ui, snij de knoflook in kleine stukjes, net als de zongedroogde tomaatjes en de peper.
 • Was de venkelknollen en snij een stukje van de stelen af, verwijder het loof en snij ook een klein stukje van de onderkant af.
 • Verhit twee eetlepels olie in een braadpan en bak de twee venkelknollen erin aan, beide kanten een minuut of drie.
 • Doe de uisnippers bij de venkel, schep even om en laat even bakken.
 • Voeg ook knoflook en peper toe en schep alles goed om. Laat de boel een minuut of vijf goed doorbakken terwijl je blijft roeren.
 • Schenk twee eetlepels appelazijn in de pan en doe de zongedroogde tomaatjes erbij. Roer weer goed en laat 5 minuten pruttelen.
 • Giet 100 milliliter kokend water in de pan en verkruimel er een bouillonblokje overheen. Roer tot de bouillon is opgelost, zet het vuur op een laag pitje, doe de deksel op de pan en laat de boel een kwartier sudderen.
 • Schenk weer 100 milliliter kokend water in de pan plus een eetlepel edelgistvlokken. Meng alles tot de edelgistvlokken zijn opgelost en doe de deksel weer op de pan.
 • Laat alles nog minstens een kwartier pruttelen en dan zijn de gebraden venkelhandjes wel klaar en gaar!

Tips

 • Serveer met pasta, of met aardappelen, of met frietjes, of met heerlijk vers brood dat je door de jus kunt halen voor een zompig effect!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven