“Gehaktballen” met gebraden broccoli

gehaktballen

Familiegeschiedenis

Hoi! Ik zag vandaag mijn pa’s geboortehuis. En ook mijn pa’s allertweedste thuis ooit, waar ie tot zijn achtste heeft gewoond. Op de bosberg tegenover dat laatste huis ben ik even als een klein jongetje in een boom gaan spelen. Net als mijn vader vroeger, denk ik dan.

Nostalgie, gehaktballen!

Nostalgische ervaringen vragen om traditionele maaltijden. Ik maak gehaktballen van erwten en wortels en braad broccolirozen alsof het slavinken zijn. Pastinaken nemen een aardappelrol aan. Wat ik vergeet is de groente. Hoe plantaardig is dat?! “Aardappels”, “vlees” en “vlees” voor twee dus vandaag.

“Vlees”: gehaktballen, ingrediënten:

– de helft van een flinke wortel
– 125 gram uitgelekte doperwtjes uit een pot
– de helft van een (witte) ui
– 1 plantaardig bouillonblokje
– 2 theelepels gedroogde tijm
– 1 eetlepel appelmoes

Bereidingswijze gehaktballen:

1. Als je zoveel geluk hebt als ik dan is er een man in je leven die de halve wortel schilt en in heeeeele kleine stukjes snijdt.

Ik bevind me in een prachtig en knus vakantiestulpje – midden tussen bomen vol kwinkelerende fladderwezentjes – met een klassiek ingericht keukentje. Daar horen geen nieuwerwetse hakmolentjes of staafmixers en trouwens ook geen vaatwassers (snik!) bij. Daar hoort een welwillende want vrij vierende echtgenoot bij die wel zin heeft in een zennige activiteit als het fijnsnijden van, bijvoorbeeld, een halve peen. Mooi.

2. Ik snipper intussen de halve ui en gooi er al dra de wortel, erwtjes, tijm en de appelmoes bij.

3. Het bouillonblokje verkruimel ik eroverheen en ik kneed al deze rakkertjes met mijn schoongewassen handen tot een zompig drabje.

4. Dan draai ik er drie ballen van, dat blijkt prima te lukken.

5. Ik zet de temperatuur van het minioventje op 180 graden, vet het bakplaatje in met olijfolie, zet de ballen voorzichtig op de plaat, schuif de plaat in de oven en laat deze er de komende drie kwartier in staan.

Tijd om de broccoli te gaan braden.

“Vlees”: braadbroccoli, ingrediënten:

– 1 stronk broccoli
– de andere helft van de (witte) ui
– 2 theelepels gedroogde tijm
– 1 plantaardig bouillonblokje
– 1 klein blikje tomatenpuree
– 7 zongedroogde tomaatjes uit een potje olie
– 1 theelepel knoflookpoeder
– olijfolie
– zout
– zwarte peper

Bereidingswijze braadbroccoli:

1. Ik trek alle broccoliroosjes van de stronk, schil en snij de stronkaanzet in stukken en was alles goed.

De stronk kan ook in zijn geheel gebraden worden maar daar is mijn vakantiebraadsleetje net iets te krap voor denk ik.

2. De halve witte ui had ik tijdens de bereiding van de ballen stiekem al gesnipperd dus die braad ik alvast even aan in wat olijfolie. De tijm gaat erbij.

Het geurt allemaal goed bij het vogelorkest dat buiten hard zijn best doet om het publiek te ontroeren.

3. Dan gaat de broccoli in de braadpan. Flink aanbraden op hoog vuur, vijf minuten, zoiets, en dan blust een theekopje heet water het groengebraad wat af.

4. Het bouillonblokje verbrokkel ik erboven, de tomatenpuree en het knoflookpoeder gaan erdoor en ik meng alles goed.

5. Zeven zongedroogde tomaatjes en nog een kopje heet water later gaat het deksel op de pan en laat ik dit sterk braadstaaltje een minuut of twintig op laag vuur sudderen. Kan ik mooi de pastinaardappels klaarmaken.

“Aardappels”: pastinaardappels, ingrediënten:

– 400 gram pastinaak
– de andere helft van de wortel
– zout
– zwarte peper

Bereidingswijze pastinaardappels:

Ha, daar is ie weer, de man die het vlees kwam snijden.

1. Hij schilt de pastinaken en snijdt ze in stukjes.

2. Dit doet hij ook met de andere helft van de wortel, op zijn eigen initiatief.

Ik vind het een goed idee. Anders blijf je maar zitten met zo’n halve peen. Tijdens je vakantie. Bij lieflijk gekwetter. Tussen de bomen. In een snoezig huisje. Dan valt zo’n oranje halve net-niet-vergeten-groente toch een beetje uit de toon als je er niets mee doet. Beter eten we ‘m op.

3. Koken in water de stukken witte en oranje wortel, zo’n minuut of twintig, dan afgieten en  bestrooien met zout en zwarte peper naar smaak.

Alles is wel klaar nu.

Ik strooi nog met wat zout en peper over het broccoligebraad, haal de ballen uit de oven en zet de boel op tafel.

Een klein half uurtje lang kan het vogelkoor ons gekauw en gesmak niet overstemmen. De fluitpilootjes waarderen ons kaakconcert en gooien wat kleingeld in onze ukelekoffer. Ukelele? Ja we zijn op de fiets op vakantie, dan is een ukelele  formaattechnisch praktischer dan een gitaar. De dwarsfluit is ook mee maar daar reageren de vliegeniertjes niet op, fluiten is aan hen. Fluiten is aan mij. Minimaal twee kanten aan ieder verhaal. Welke vogels?

Mmm lekker, vlees, vlees en aardappels. Maar wat een gekrakeel daarbuiten zeg, sst, wees eens stil, we hebben vakantie ja! Morgen een fluitstrijd met de vogels?

Doei!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven