
Een recept zonder naam
Direct naar het receptHoi! Ik marineer stukjes aubergine, bak ze met ui, verse peper, knoflook en Chinese kool, kook rijst erbij en bak vegan kipstukjes bruin. Alles pruttelt, bruist en geurt weer alsof ik weet wat ik aan het doen ben. En nu? Nu is het klaar. Lekker, geurrijk en naamloos. Een recept zonder naam met gemarineerde aubergine.
Enkele naamsuggesties
Gemarineerde aubergine terrine, gewoon omdat het rijmt? Mh, het gerecht zit niet in zo’n schaal, zo’n terrine, en alle lagen van zo’n gelaagd gerecht als een terrine zijn in dit geval wel heel erg chaotisch op elkaar gelegd, vind je niet?
Klaas Barend van der Hoefsenveenhuizen. Lekker random wel. En misschien is het wel leuk voor iemand die Klaas Barend van der Hoefsenveenhuizen heet dat er ook een gerecht met zijn/haar/hen naam bestaat. Met gemarineerde aubergine nog wel, wie kan dat nou zeggen hè?!
Dorien ten Cate-Buddeke komt ook als optie naar boven nu. Gewoon omdat ik dan kan zeggen dat er een gerecht met mijn naam bestaat. Met gemarineerde aubergine nog wel! Ik hou deze even in mijn achterhoofd.
Rijst met gemarineerde aubergine en Chinese kool dan? Correct, wel een beetje saai. Maar zo weten de mensen waar ze aan toe zijn.

In olie met kruiden en specerijen getrokken langwerpige vrucht met gekookte graansoort, plantengeslacht en soja- /tarwe-eiwit-stukjes. Te lang als naam, vind ik.
Of zo’n naam met een heel verhaal erachter. Dat er in een Glanerbrugse keuken een rijstolielek was waar die aubergine in donderde en dat iemand erachter kwam dat rijstolie met aubergine, sojasaus, suiker, knoflook en gember smaakt naar tweehonderd-gedeeld-door-hoge-bergen-met-een-blauwe-waas-van-dekbedovertrekken. En dat het gerecht dan ook heel toepasselijk Triempadorelapom heet. Ik hou op.
Gemarineerde aubergine Dorien
Lees hieronder maar gewoon het recept na en/of kijk de kookvideo die er ook weer bij geplaatst is!
Doei!
Gemarineerde aubergine
Course: HoofdgerechtCuisine: Aan de Aziatische kant, denk ikDifficulty: Niet moeilijk, makkelijk dus.2
porties15
minutes20
minutes392
kcal35
minutesIngrediënten:
1 aubergine
2 tenen knoflook
3 eetlepels sojasaus
2 eetlepels bruine basterdsuiker
1 eetlepels rijstolie
gemalen gember (of verse, geperst of heel fijn gesneden)
Een halve Chinese kool
Stukje verse peper
1 ui
Rijst voor twee
(Rijst)olie om in te bakken
Eventueel peper en zout
Bereidingswijze
- Breng ruim water in een pan aan de kook voor de rijst.
- Pers de knoflook, doe in een schaal. Giet 3 eetlepels sojasaus erbij. Schep er 2 eetlepels bruine basterdsuiker doorheen. Een eetlepel rijstolie en even flink schudden met het potje gemberpoeder. Zodanig dat het gemberpoeder terechtkomt in de marinade. Goed roeren. Dat alles. In die schaal.
- Snij de aubergine in kleine stukjes en meng goed door de marinade. Zet weg terwijl je:
- Een halve Chinese kool in stukken snijdt en wast. Een stukje verse peper verflintert. Een uitje snippert.
- Rijstolie verhit in een pan, daar de ui en peper in fruit.
- Een ander pannetje verhit. En daar ook olie in verhit.
- Dan mag de gemarineerde aubergine in de pan met ui en peper. Lekker roeren en doorbakken maar.
- In dat andere pannetje kun je dan de kipstukjes lekker krokant en bruin bakken.
- Doe de rijst in de pan met inmiddels kokend water en bereid volgens de gebruiksaanwijzing of zoals jijzelf altijd rijst berijst, bereidt.
- Doe de Chinese kool bij de aubergine en meng weer goed. Lekker even laten meebakken.
- Je mag altijd nog extra kruiden met peper en zout als dat nodig is maar hoeft niet.
- Giet de rijst af en dien op. En eet op.