Gepofte kruidkoek en nostalgisch studentikoken met ketchup, mosterd en room.

Hoi! Ik had een flashback naar champignonroomsaus. Die maakte ik veelvuldig in kleine zolderwoninkjes in Haarlem dan wel Amsterdam. Toen ik nog studeerde was dat. Smaak aangevende aandachtstrekkers bij dit studentikoken waren ketchup en mosterd.

Dus dat! Met gekookte koolraap. En rucolasalade. En na: koffie koekkruiden met gepofte kruidkoek. Soort van palindroomachtige, die laatste zin. Maar ook soort van helemaal niet.

200 gram paddenstoelen (ik heb een zak mix van kastanjechampignons, shiitake, nameco, rode paprika, ui en tijm.

Lekker luxe, had ik tijdens mijn studententijd nooit. Of toch? Ik weet het niet eens meer joh! Wat is nameco trouwens? Ah, het is een bundelzwam, ook wel goudkopje genaamd. Trosjes kleine paddenstoelen met een glimmend goudgeel kopje. Wilt u dat ik nog meer over deze bundel zwam? Hah,hah,hoh,hoh, ik stop al.)

350 gram koolraap in repen (ja, ook gesneden en gewassen in een zak terechtgekomen nog vóór hun aankomst in de supermarkt! Ik ben nog niet helemaal fit weet je, en gemak dient zeker wel de onfitte mens!)
125 gram sojakookroom
1,5 eetlepel ketchup (zonder dier)
1,5 eetlepel mosterd (zonder dier) (ja, er zitten gewoon best heel regelmatig dierlijke ingrediënten echt overál in! Ik mijd e-nummers, hoewel ze niet allemaal dierlijk zijn hoor, zie hier een handig uit te printen overzichtje voor in je portemonnee: handig uit te printen overzichtje voor in je portemonnee.)
olijfolie
peper
zout

Die koolraap moet je gewoon in water op het vuur zetten en zo’n tien a twaalf minuten laten koken.

De paddenstoelen bak je in olijfolie, ook zo’n tien a twaalf minuten. Zout erdoor. Room erdoor. Vuur lager. Ketchup en mosterd erdoor roeren. Even heel zacht laten smoren.

Het is al klaar. Oh ja, de salade. 75 gram rucola mengen met anderhalf a twee eetlepels olijfolie, peper en zout. Wat stukjes zongedroogde tomaat,  artisjokkenharten, paar gehalveerde cherrytomaatjes erdoor, wat paranoten roosteren en shisss-beng! Salade.  

Bordje opmaken deel 1:

en deel 2:

En lekker eten maar. Ik eet in mijn eentje en laat een klein beetje over voor mijn man. Die komt laat thuis en krijgt dan de munchies. Als je dit gerecht met zijn tweeën wil besmullen kun je beter wat meer van alles maken. Of maak er pasta, rijst, couscous en aardappels bij. Oh. Ik bedoel “of” in plaats van “en”. Anders heb je weer te weinig saus en koolraap voor al die koolhydraten.

Na het eten zet ik cafeïnevrije koffie en pof ik een plak kruidkoek met een smak sojaboter erop in aluminiumfolie gepakt vijf tot tien minuten op de hoogste stand in de oven. Een lepeltje koek- en speculaaskruiden gaat in de koffie.

Doei!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven