Gevulde speculaas

gevulde speculaas

Gevulde speculaas, mannen met baarden en noodnummers

Hoi! Het is bijna speculaasavond. Tijd om een Sinterklaas te vullen. Nee nee, specuhelaas, we vieren Sinterklaas en we vullen de speculaas. Gevulde speculaas.

Speculaas vullen. En ook wel bouwen, vouwen en een beetje kneden en boetseren. Vullen waarmee? Met amandelspijs natuurlijk.

Pas op! Je huis gaat heerlijk geuren. Dat lokt mannen met baarden die van hun cadeaus af willen. Bij mij wel in ieder geval. Hou dus wat speculaas apart en haal een borreltje in huis voor die brutale baardmans met cadeaus. 

Als je niet gediend bent van mannen met baarden in je huis, verstop de speculaas en tref anti-inbraakmaatregelen, leg een knuppel klaar en/of zet een val. Hou telefoonnummers van hulpdiensten bij de hand. Het heerlijk avondje is gekomen.

gevulde speculaas

Ingrediënten:

Speculaas:

– 200 gram zelfrijzend bakmeel
– 2 eetlepels (koek- en) speculaaskruiden
– 100 gram donkere basterdsuiker
– 125 gram plantaardige margarine
– 1 snuf zout
– 2 eetlepels plantaardige melk  

Amandelspijs:


– 200 gram amandelmeel
– 90 gram poedersuiker
– 1 eetlepel maizena
– 2 eetlepels gesuikerde citroenrasp (uit een plastic bakje bij de bakproducten in de supermarkt)
– 2 eetlepels citroensap  

gevulde speculaas

  Bereidingswijze:  

1. Schud de speculaaskruiden en het meel door een zeef in een kom.  
2. Meng de basterdsuiker er goed doorheen.  
3. Snijd de margarine in kleine blokjes en kneed ze door het deeg. Dit kan met je schone handen, maar het gaat sneller en wordt gelijkmatiger met de deeghaken van een mixer. Voeg een snuf zout en twee eetlepels plantaardige melk toe en kneed tot een samenhangend deeg.  
4. Het deeg blijft wat kruimelig, ondanks mijn gebruik van het woord ‘samenhangend’ hierboven, dat is niet erg. Rol twee ongeveer gelijke ballen van het deeg en wikkel de ballen in vershoudfolie. Leg de ballen in de koelkast en laat ze daar een uur speculeren over wat er toch allemaal gaat gebeuren met ze.  

De spijs:  

5. Doe amandelmeel, poedersuiker, citroenrasp en twee theelepels maizena in de keukenmachine en draai deze ingrediënten met het hakmesje goed door elkaar. Voeg aan het einde van het proces, terwijl de machine blijft draaien, 2 eetlepels citroensap toe.   6. Kneed een worst of bol van de amandelspijs en leg bij de speculaasballen in de koelkast.

En terug naar het deeg:

 7. Haal de bakplaat uit de oven en bekleed deze met bakpapier. Verwarm de oven voor naar 175°C  
8. Als het speculaasdeeg een uur in de koelkast heeft gelegen, haal het eruit. Bestuif je schone aanrecht (of een grote plank) met wat meel en rol de eerste bal uit tot een plak van ongeveer 22 bij 15 centimeter, zoiets, wat lukt, doe het op gevoel, maak een plak die goed aanvoelt en die ook nog een beetje bij elkaar blijft als je ‘m verplaatst naar de bakplaat.  
9. Leg de deegplak op de bakplaat. Met behulp van een grote spatel als je die hebt. Druk eventueel uit elkaar gevallen deeg (ja daar had ik mee te maken, die dingen gebeuren) weer aan elkaar met schone handen.

Spijs komt er weer bij:

10. Je kunt de amandelspijs proberen uit te rollen tot een dikke plak van dezelfde grootte als de speculaasplak. Leg deze plak bovenop de deegplak.
Lukt dit niet? Geen nood, verkruimel en verdeel de amandelspijs gewoon gelijkmatig over de plak speculaas die al op de bakplaat ligt.   
11. Bedeegrol de tweede speculaasbal tot een zelfde maat plak als de eerste en de spijsplak en leg deze bovenop de spijs. Het kan allemaal wat kruimelig en rommelig worden, dat klopt, ik heb zelf de gevulde speculaas op de bakplaat met mijn schone handen nog wat in en aan elkaar gevouwen en geboetseerd. Doe dat gewoon lekker en don’t worry, het komt uiteindelijk wel in één stuk de oven uit!  
12. Schuif de bakplaat in de oven, net iets onder het midden, en bak de speculaas 40 minuten. Haal eruit, laat afkoelen en begin te smikkelen!  

Doei!  

gevulde speculaas

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven