Doei! En zet de boel op tafel. Oh. Verkeerd om. Kan ik eens proberen. Het recept achterstevoren beschrijven:
*Strooi de reepjes van de paprikahoedjes, een handje pompoenpitten en drie eetlepels schijfjes van zwarte olijfjes over de linzenschotel. Roer een eetlepel olijfolie en wat extra zout door het linzengepruttel in de pan.
Nee. Te verwarrend, ik begin van voren af aan. Ik heb een asteriskje gezet hierboven. Kun je straks beneden bij het volgende asteriskje de alinea hierboven invullen, snapski? Als niet, stuur maar een faxki.
Linzen, ga je wassen! Ze stribbelen tegen, de smeerbatsers. Ik spoel ze af in een zeef. Daarna kieper ik ze in een pan met ruim water en een bouillonblokje. Aan de kook en dan twintig minuten badderen. Dat vinden ze dan wel weer lekker ontspannen.
De groene aspergetips hebben wel zin in een badje en laten zich gedwee drie minuten rondbubbelen in een pannetje kokend water. Afgieten en hopen dat ze zich rustig houden.
A man, wat een del die melk. Eerst sans gêne slettebakken met een theelepel citroensap, een theelepel kurkuma, een theelepel gedroogde tijm, een halve theelepel zout, een eetlepel edelgistvlokken
en een theelepel agar agar poeder. Dan die hele orgie laten omkloppen door een handmixer en als klap op de vuurpijl de hele uitspatting twee minuten laten pruttelen op kookpunt. En ik in de tussentijd maar snel snel die twee rode puntpaprika’s onthoeden en uithollen.
Snel elke paprika rechtop met de opening naar boven in een kopje gezet. Net op tijd. Daar komt de lichtekooisoep al aan geheupwiegd. Uit haar pannetje vleit ze zich sensueel in de twee paprika’s.
Ik beloon de brave aspergetips door ze in de twee paprikahottubs te steken. Wel jammer voor ze dat ik de hottubs nu in de koelkast zet. Afkoelen en opstijven zal ze, die dame van lichte zeden met haar in twee paprikapunten gespleten persoonlijkheid.
De loomgekookte linzen sommeer ik de zeef in en ik druk een groot deel van het vocht met behulp van een ijverige soepopscheplepel door de zeef in een pannetje. Dat is dus gewoon soep in dat pannetje. Voor morgen. Voor de lunch. Ik schud er nog wat kruiden in, komijn-, kurkuma-, kaneel- en cayennepeperpoeder, wat extra zout, en ik giet het in een pot. Morgen warm ik dit op een maak ik het af met wat olijfolie en lekker brood om erin te dippen.
Terug naar de linzen! Daar gaat een blik tomatenblokjes, een scheut citroensap, cayennepeper, komijn, kruidnagel, kaneel en zout bij. Zachtjes laten smaaktrekken.
Gedopte sugarsnaps koken ook nog drie minuten in water. Sla wordt gewassen en gedroogd. Wacht, ik raffel dit verder even af. Ik begin er net weer echt pret in te krijgen namelijk, dat bloggen, maar dat moet ik nu niet verpesten door te lang door te zwetsen. Twee eetlepels olijfolie, een eetlepel (basilicum sinaasappel citroen-) azijn en een eetlepel vlierbloesemsiroop door de slabladeren mengen. Zwarte peper en zeezout erdoor. Sugarsnaps, frambozen, bosuiringetjes en stukjes kokosnoot erover uitstrooien en er losjes doorheen tossen. Tada, salade.
* (zie boven)
Hoi!
P.S. Die met door gestolde amandelmelk in paprika vastgezette aspergetips aten we gewoon uit de hand kijk zo:
Mijn man denkt dat dit een briljante gezonde festivalsnack is. Ik denk het ook. Voor een klein festival. Twee-, hooguit dertigpersoons. Ik hou niet zo van mensenmenigten. Prima als dat wederzijds is.
Ingrediënten voor twee:
– 250 gram rode linzen
– 1 plantaardig bouillonblokje
– 100 gram aspergetips, groene
– 100 milliliter amandelmelk
– citroensap
– kurkuma
– gedroogde tijm
– zout
– agar agar
– edelgistvlokken
– 2 zoete rode puntpaprika’s
– komijnpoeder
– cayennepeper
– kaneel
– 1 blik gepelde tomatenblokjes
– gemalen kruidnagel
– olijfolie
– (basilicum sinaasappel citroen) azijn
– vlierbloesemsiroop
– 8 frambozen
– 50 gram kokosnootvlees in kleine stukjes
– 1 bosuitje in ringetjes
– zwarte olijfjes in schijfjes
– pompoenpitten
– peper