Gyros van seitan met allerhande bijgerechten. Tapas gyros.

Hoi! Kijk toch eens even waarmee ik moet werken dan vanavond in de keuken. Dat is toch geen leven zo? Moet ik die ui, die courgette en die paprika ook nog in stukjes snijden of zo zeker?! Man, ik wil gewoon even rust aan mijn kop of zo, moet ik gaan koken! Ngggghhhh blèrgh! Ja kan me niet schelen dat die gyros al kant en klaar is, schrale troost, doe mij maar schalen troost, schalen door iemand anders bereid overheerlijk veganistisch voedsel mmm!

Oké ik maak wel een knoflooksausje dan, wacht, vier eetlepels lupineyoghurt, twee eetlepels veganistische salademayonaise (ja kant en klaar uit een Duitse supermarkt meegebracht laatst), oh neeeeeeee, moet ik die twee tenen knoflook ook nog heeeeeeeeeel fijn gaan lopen hakken, wát een werk man, maar oké dan, oh hé, wacht, best zen, tsjop tsjop tsjop, knoflook bij de saus, zout en zwarte peper erbij malen, goed roeren en dan verder de smaken het werk laten doen.

Mmm gyros, daar past nog wel een ander dipje bij, wacht, ik hak een half uitje en een klein niet al te scherp groen pepertje in piepkleine stukjes en die schep ik door elkaar. Dan nog tien cherrytomaatjes fijngehakt erdoor gerold gevolgd door een dikke eetlepel ketchup en flinke snuffen kurkuma en komijn, wat zeezout om het af te maken en ik begin er zowaar een beetje lol in te krijgen.

Courgette moet grillen. De grillpan gaat met een ingeoliede bodem op het vuur. Zucht. Moet ik die courgette weer in schijven snijden. Snij snij snij snij snij, booooooooring! Oké klaar, in de grillpan, hop, grillen. Ja, ik hou ze in de gaten en draai de plakken af en toe om, en om, en om, zucht, terwijl ik ondertussen verder ga met de andere ingrediënten.

Oh ja, daar ligt nog een half uitje, die hak ik dan ook maar aan mootjes. Ja, de paprika oooook ja, prrrrrrrr! Olijfolie in een pannetje op het vuur, ui aanbakken, vadouvan, cayennepeper en sesamzaadjes erbij, dan de paprika, ik laat ze maar even gaarbakken in hun oneigen vet.

Want natuuuuuuuuurlijk moet ik ook nog iets met die linzen doen ja! En die courgette in de gaten houden. En mijn man vragen of hij er pitabroodjes bij wil. En of hij de tafel kan dekken. Tjeeeee wat een logistieke onderneming is dit eigenlijk. En die linzen verwarmen zichzelf niet. Oh jawel, toch, in hun eigen vocht, vermengd met een plantaardig bouillonblokje en flink wat komijn. Blij dat in ieder geval íets zichzelf kan vermaken hier vanavond.

Huuuuunghhhh alles weer nalopen, courgette nog niet zwart, nee, mooi, paprika nog niet kapotgegaard, nee, maar ik blus ‘m maar wel af met een riante scheut rijstazijn. Kneep agavesiroop erbij, goed doorroeren en vuur op standje warmhouden. Jee dat ik dit allemaal nog trek zeg. Goed dan, ik bak de kant en klare gyros van seitan even op in wat olijfolie en tos nog wat cherrytomaatjes met wat olijfolie, peper en zout door een handvol rucola.

Mijn man heeft pitabroodjes geroosterd en de tafel gedekt. Ik doe alle vermoeiendheden in leuke schaaltjes en kijk verbaasd naar het resultaat.

Maf. Het kost wat maar dan heb je ook wat, blijkbaar. Die toch ietwat negatieve energie van me is gelukkig niet in het eten gaan zitten. Het smaakt heerlijk en ziet er vrolijk uit.

Doei!

Ingrediënten voor twee personen:
– 200 gram veganistische gyros van seitan (uit het koelvak van een Duitse supermarkt)
– 1 pot linzen
– pitabroodjes
– 1 courgette
– 1 paprika
– 1 doosje cherrytomaatjes
– 1 ui
– 2 tenen knoflook
– 1 klein vers pepertje, niet te scherp
– handvol rucola
– olijfolie
– rijstazijn
– agavesiroop
– ketchup
– veganaise
– lupineyoghurt (of andere plantaardige yoghurt)
– 1 plantaardig bouillonblokje
– sesamzaadjes (eetlepel ofzo)
– gemalen komijn
– kurkuma
– knoflookpoeder, oh, vergeten te melden, dit poeder ging samen met wat peper en zout over de gegrilde courgette
– vadouvan
– cayennepeper
– zwarte pepermolen
– zeezoutmolen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven