Soezen over hartige soesjes
Hoi! Soezend op de bank dagdroomde ik in halfslaap over hartige soesjes. Ik schrok op en stoof de keuken in. Soesjes! Ja! Ik heb nog nooit soesjesdeeg gemaakt! Doen! Nu!
Feestje!
Dat kwam goed uit want er was een feestje ’s avonds en feestjes hebben hapjes nodig. Hartige soesjes werden het. Gevuld met een mousse van kikkererwten en hun geaquafabeerde nat. Aquafaba. Dat is opgeklopt kikkererwtennat. Dat wordt heel stijf, net zoals wanneer je slagroom opklopt, en dan kun je er mousse van maken, of ook meringue. Hier in dit recept wordt het een een moesje voor in je soesje. Okeeeee!
Harige soesjes?!
Ik checkte nog even of iemand een bus sojaslagroom had, of er één kon halen, dan kon ik ook een partij slagroomsoesjes maken. Niemand had een bus slagroom of ging er één halen, ik incluis:
Hartige soesjes!
Maar goed. Deze soesjes bijt je waanzinnig donzig krokant weg en hebben de smaak van een gevuld eitje, hoe compleet, lekker en ondubbelzinnig wil je je vegan borrelhapje hebben hè?! Dus kom, aan de slag, soes met me mee.
Details
30 stuks
15 minuten
30 minuten
Ingredienten
- Voor het soezendeeg:
100 milliliter water
100 gram plantaardige halvarine
100 gram bloem
1 snuf zout
1 theelepel bakpoeder
4 eetlepels maizena
8 eetlepels water
- Voor de vulling:
1 blik kikkererwten a 400 gram
1 theelepel zout
1 theelepel knoflookpoeder
1 theelepel gemalen kurkuma
1 theelepel gemalen mosterdzaad
2 eetlepels geurloze kokosolie
3 eetlepels edelgistvlokken
2 eetlepels olijfolie
1 eetlepel appelazijn
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 220°C
- Meng 100 milliliter havermelk, 100 milliliter water en 100 gram halvarine in een pannetje en breng langzaam aan de kook. Haal de pan van het vuur.
- Voeg 100 gram bloem, een snuf zout en een theelepel bakpoeder toe en roer tot er een deegbal of deegberg in de pan ontstaat. Bak de bal of berg nog een minuut of 2 op het vuur terwijl je blijft roeren.
- Meng 4 eetlepels maizena goed met 8 eetlepels koud water en schep dit mengsel lepel voor lepel en al roerend door het deeg. Je soezendeeg is klaar!
- Bekleed een bakplaat met bakpapier en gebruik een spuitzak om soesjes op het bakpapier te spuiten. Je kunt spiraaltjes draaien of doppen ploppen, wat je wil. Je kunt ook met een lepel of twee lepels hoopjes soes op de bakplaat vormen. Ik maakte zo’n veertig kleine soesjes in totaal.
- Bak de soezen in de voorverwarmde oven in een minuut of twintig af of kijk of ze al klaar en gaar zijn. Baktijd is afhankelijk van de grootte van je soezen. Ik maakte vrij kleine soesjes dus die waren in twintig minuten wel klaar. Laat de soezen afkoelen.
- Maak de vulling: laat eerst de kikkererwten uitlekken en vang het vocht op.
- Klop in keukenmachine of met een garde of handmixer het kikkererwtennat stijf.
- Pureer kikkererwten, zout, knoflookpoeder, kurkuma, mosterdzaad, kokosolie en edelgistvlokken en voeg tijdens het pureren de olijfolie en appelazijn langzaam toe.
- Als je een fijn papje hebt, spatel er dan de aquafaba doorheen.
- Druk met de spuitmond van de spuitzak een gaatje aan de onderkant van het soesje en spuit de mousse van onder af in de afgekoelde soesjes. Leuk hoe zo’n soesje zo opgeblazen wordt.
Hap, slik, weg! Zeg!? Wat doe jij hier in mijn keuken en blijf met je tengels van mijn soesjes af ja, die zijn voor vanavond grmbl! - Wil je je soesjes liever zoet? Koop dan een spuitbus sojaroom en vul de soesjes daarmee. Slagroomsoesjes. Eventueel meng je dan nog wat suiker door het beslag. Eventueel maak ik binnenkort zelf nog echte slagroomsoesjes met een chocoladelaagje of zo en dan schrijf ik het recept weer mooi uit hier, is dat een idee?
.
Als je hartige soesjesvulling overhoudt kun je die prima op toastjes en brood smeren of er dingen in dippen trouwens!
Doei!