Cupcakes van wortel en tijm voor bij de hoofdmaaltijd
Hoi! Oh jij winterpeen met je dieporanje bast, je groene loofkop en je gladde wortel. Wat moet ik toch nu weer met je aan dan? Hutspot, winterpeensoep, rauwkostsalade, wortelhummus, nasi, bami, wortelchutney, peenfrikandel, peenpuree, geroosterde peen, gebakken peen, gekarameliseerde peen……. zeg jij het maar? Hartige worteltaartjes? Ja, puik idee! En nog lekker ook. Hierzo:
Ingrediënten voor acht hartige cupcakes:
– 2 winterpenen
– 80 gram zelfrijzend amandelbakmeel
– de blaadjes van een paar takjes verse tijm
– 1 theelepel zout
– 1/2 theelepel knoflookpoeder
– geraspte nootmuskaat naar smaak
– 2 eetlepels gebroken lijnzaadjes
– 1 eetlepel appelazijn
– 100 milliliter olijfolie plus nog wat extra om in te vetten
– optioneel: basilicumkaaskruimels als topping (klik op klik voor een recept, allebei de kliks doen het, nee alledrie.)
Benodigdheden:
– 8 muffinvormpjes
– een muffinvorm voor in de oven
Bereidingswijze:
1. Verwarm de oven voor naar 180 graden Celsius.
2. Schil de winterpenen en rasp ze. Ik laat mijn keukenmachine het raspen voor mij doen, dat kan die.
3. Meng het amandelbakmeel goed met tijm, zout, knoflookpoeder, nootmuskaat en lijnzaadjes.
4. Voeg 1 eetlepel appelazijn en 100 milliliter olijfolie al roerend toe aan het meelmengsel en klop er met een garde een beslagje van.
5. Doe wortels en beslag in keukenmachine met hakmes en draai er een mooi gelijkmatig oranje beslag van. Dit kun je ook met een staafmixer doen.
6. Bekwast 8 papieren cakevormpjes met olijfolie en zet ze in de muffinvorm.
7. Vul de vormpjes met het beslag, zet de muffinvorm in de oven en wacht 18 minuten. Zet de oven uit en wacht nog tien minuutjes.
8. Haal de cakejes uit de oven en bestrooi ze desgewenst met groene klaterkaaskruimels (kruimels gehakt van verse basilicum, olijfolie, zout, knoflook(poeder), edelgistvlokken en amandelmeel).
Lekker hè? Worteltaart!
Doei!