Bloemkoolragout

Bloemkoolragout

Heb je wel eens een bloemkool gewonnen?

Hoi! Laatst won ik een bloemkool. Echt waar. op de markt, bij de fruitkraam. Ik kocht fruit en mocht vervolgens een lootje trekken. Waarschijnlijk hadden ze iets te vieren. Dat een appel eindelijk wel eens ver van de boom viel, of een kers ‘m van de taart gepeerd was, ik weet het niet, ik trok een lootje en daarop stond: “1 bloemkool”. Die bloemkool mocht ik ophalen bij de naastgelegen groentekraam. “Ik win normaal nooooooit iets!”(Dat zeggen mensen altijd als ze een prijs winnen, leerde ik van een collega.)  

Ik maakte die dag een bloemkoolpastasaus een veganistische mac&cheese waardig. Ik serveerde de saus over spaghetti: ik kookte mijn prijsbloemkool (ik win normaal echt noooooit iets hoor) helemaal kapot gaar en pureerde haar met drie eetlepels edelgistvlokken, 1 theelepel zout, nootmuskaat (10x heen en weer raspen), en flink wat gemalen laurier, knoflookpoeder en gemalen mosterdzaad. Deze saus ging probleemloos over de spaghetti en belandde in geen tijd in onze magen. Spag&cheese.   

Bloemkoolragout met champignons in paprikavormige ragoutbakjes

  Vandaag maak ik ongeveer zoiets maar ik noem het een bloemkoolragout met champignons in paprikavormige ragoutbakjes. Maar ik maak er ook nog penne rigate bij, anders hou ik saus over. Ts, yeah right, alsof ik hier in huis ooit iets over hou van het avondeten (ik hou normaal noooooooit iets over). Nee maar goed, wel fijn als er genoeg vulspul is om in de saus te verdrinken. Hier gaan we, het recept.  

Ingrediënten bloemkoolragout met penne rigate:

– 1 halve bloemkool, gewonnen, gekregen, geplukt, gevonden dan wel gekocht
– gesnipperde ui
– 1 fijngesneden teen knoflook
– pepertje in kleine stukjes
– 2 a 3 eetlepels olijfolie waar je in mag bakken
– 1 tak verse rozemarijn, uit mijn tuin bijvoorbeeld
– 250 gram champignons,in plakjes gesneden
– 2 eetlepels edelgistvlokken
– 1 theelepel zout of meer
– nootmuskaat naar smaak (10 keer heen en weer raspen bijvoorbeeld)
– 1 eetlepel sojaboter
– 100 milliliter amandelmelk
– 2 paprika’s, onthoofd en schoongesneden en gemaakt van binnen en van buiten  

Bereidingswijze:

1. De halve bloemkool gaat in roosjes verdeeld in een pan water koken tot ze zacht is.

2. Een ui in snippers, een teen knoflook in stukjes en een pepertje in flinters bak ik in twee eetlepels olijfolie fruitig tot ik er een tak verse rozemarijn en 250 gram in plakjes gesneden champignons bij doe.

3. Dan bakt de boel nog even door tot slinkende champignonschijfjes aan toe zeg hé potverdikkeme de bloemkool is echt supergaar en zacht nu, ik giet haar af.

4. In de keukenmachine ermee, samen met de rest van de ingrediënten (edelgist, zout, nootmuskaat, sojaboter, amandelmelk).  

Bloemkoolragout

 5. Pureren maar, en hop, door de champignons in de pan geroerd.   

Bloemkoolragout

6. De twee paprika’s laat ik even opwarmen in een hele hete oven. Mijn oven staat op 250 graden, nog niet zo lang, en daar gaan de paprika’s zo’n tien minuten in.

7. Als er wat begint te blakeren haal ik de paprikavormige ragoutbakjes uit de oven, schep ik in elk bakje wat bloemkoolragout met champignons en doe de dakjes weer op hun paprikahuisjes.

8. De rest van de ragout meng ik goed door gare en afgegoten penne rigate.  

Onze kat is lichtelijk teleurgesteld in de paprikavormige bakjes. De naamgeving is dan ook enigszins verwarrend. De bakjes zijn inhoudelijk ook van paprika. Hoewel de inhoud van de bakjes qua vorm dan weer uit bloemkoolsaus bestaat. Dat heeft poes kats niet door.  

Bloemkoolragout

 De in ragout verdronken penne rigate kan kats goedkeuring gelijk wegdragen. Maar poes draagt liever de pasta zelf weg en eet ‘m op. Maar ja, zij mag noooooooit iets.   Doei!    

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven