Herfstsoep van bieten en appel met in balsamico gekarameliseerde walnoten


(Let op: helemaal onderaan dit hele verhaal, na de “Doei!”, vind je een overduidelijke en stapsgewijze bereidingswijze van deze herfstsoep!)

Hoi! Ik maak een bietensoepje met een onbespoten appeltje en wat in balsamico gekarameliseerde walnoten erin. Dat komt zo ik kreeg een hele emmer walnoten en een zak appels uit iemands eigen boomgaard cadeau. Alweer? Jep, alweer, ik gelukkige.

De dingen die ik nodig heb:
– 500 gram voorgekookte bietjes in stukjes en hun sap
– 1 ui in stukjes
– 1 appel, geschild en in stukjes
– wat blaadjes verse rozemarijn
– 13 walnoten, gekraakt, van schil en vel ontdaan
– 1 plantaardig bouillonblokje
– olijfolie om in te bakken
– geurloze kokosolie
– 2 eetlepels dikke balsamico
– gemalen kruidnagel
– pittige speculaaskruiden
– zwarte peper
– zout

Soeppan! Waar ben je dan? We spelen verstoppertje. Maar zo’n soeppan is goed te vinden achter dat kleine blokje plantaardige bouillon. Alleen kon ik dat blokje eerst niet vinden, zo weggedoken achter die dertien walnoten. Was die pan alsnog heel goed verstopt eigenlijk. Huh? Ja. Zo werkt mijn logica.

Zoeken naar de olijfolie nu, de pan telt tot tien, een hoge temperatuur verstopt zich onder de pan. Uitgeteld tikt de soeppan een flinke sleuf olijfolie af, ze zag haar direct, op de plank naast de balsamico. De olie wordt heet van woede en grijpt ui en rozemarijn van achter de slecht verstopte bietjes vandaan. De smaakmakers sissen in de hete olie en spelen van de weeromstuit een minuut of drie tikkertje met elkaar.

De stukjes onbespoten boomgaardappel vergeten enthousiast dat er verstoppertje wordt gespeeld en duiken het tikkertjesspel in. Tikkie jij bent ‘m appelbrokje! Gilt een uisnipper. Na weer drie minuten melden de bietenstukjes buut vrij! in de soeppan en slepen hun sapje met zich mee het tikvermaak in.

Het al eerder gevonden bouillonblokje duikt samen met een halve liter gekookt water popelend het speelterrein in. Het wenkt een flinke snuf gemalen kruidnagel erbij. Ik tel tot tien en er is niets en niemand meer te zien. Het deksel ligt op de pan en alles en iedereen pruttelt een half uurtje over dat ze zo goed verstopt zijn met zijn allen zo.

Heb ik even tijd voor wat serieuzere zaken. Ik verhit een eetlepel kokosolie in een klein koekenpannetje. Daarin willen de walnoten wel even lekker zwemmen op een hoog vuurtje. Niet te lang, dan branden ze aan, ook niet te kort. Vlak voordat ze dreigen aan te branden druppel ik er flink wat dikke balsamico overheen. Ik roer goed, strooi met zout en pittige speculaaskruiden naar smaak, roer nog wat beter en haal het pannetje weer van het vuur.

De soeppan heeft geen zin meer in verstoppertje spelen en baalt ook van de afgedwaalde tikkertje-spelers in zijn bolle buik dus ik verlos hem van het gekwetter en gegil en staafmixer de hele club net zo lang totdat er een heel crèmig soepvloeisel ontstaat. Zelfs de pan is onder de indruk van het diep paarse resultaat dat er in zijn bast klotst.

Ik schenk de soep in twee borden, verdeel er wat van de gekarameliseerde walnoten over en roep Wie niet weg is is gezien, ik kom! en mijn man en ik vallen aan op deze overheerlijk kleurige en geurige herfstsoep.

Doei!

Stapsgewijze bereidingswijze:

1. Verhit olijfolie in een soeppan en fruit ui en rozemarijn ongeveer 3 minuten.
2. Voeg de appelblokjes toe en bak deze 3 minuten mee.
3. Doe de bietjes en hun sap in de pan, plus 1/2 liter gekookt water uit fluitketel of waterkoker.
4. Verkruimel een bouillonblokje boven de soeppan en roer de soep goed door. Voeg een snuf kruidnagelpoeder toe.
5. Sluit de soeppan af met een deksel en laat de soep een half uurtje pruttelen op een zacht vuurtje.

Ondertussen in een klein koekenpannetje:

6. Verhit in een klein koekenpannetje een eetlepel geurloze kokosolie. Leg de walnoten in de hete olie en bak ze een minuutje of 2 terwijl je blijft omscheppen.
7. Blus de walnoten af met dikke balsamico. Roer alles goed door en kruid de boel met zout en pittige speculaaskruiden naar smaak.
8. Roer nogmaals goed door en haal het pannetje van het vuur.

Terug naar de soep in de soeppan.

9. Haal de soeppan van het vuur en pureer de soep glad met een staafmixer.
10. Verdeel de soep over twee soepborden.
11. Verdeel de gekarameliseerde walnoten over de twee borden soep en eet smakelijk!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven