Hutskool

hutskool

Hutskool: stamppot zuurkool maar dan met wortels in plaats van aardappels. Of hutspot maar dan met zuurkool in plaats van aardappels.

Hoi! En ohoh! Geen aardappelen in huis! Wel zijn er zuurkool en wortelen in huis. Je raadt het al! Ik maak hutskool! Of nee, zuurpot! Of wacht, stamppot hutszuur? Hutskoolstamp? Zuurhutspot? Zuurspot? Zeg het maar!

hutskool

Met aardappelen in huis had ik nooit zo’n leuk recept gehad hier nu, zo zie je maar, elk nadeel is net zo goed een voordeel. Daarnaast heb ik worst in huis, vegan rookworst! Voordeel!

hutskool

Even koken hoor, wacht, ben zo terug. Oh! Nee je leest mee natuurlijk haha, klopt ook, daar draait dit hele blog om! Dus ja hier zijn ze wel, de ingrediƫnten! Voor twee personen.

Ingrediƫnten:

Voor de stamppot:
– 500 gram zuurkool
– 2 eetlepels ahornsiroop
– een klein appeltje, geschild en in stukjes gesneden
– 1 snuf kaneel
– 1 handje rozijnen
– 800 gram wortels, geschrapt en in stukken gesneden
– zout en peper naar smaak
Voor de saus:
– 1 eetlepel bakken zonder palmolie of olijfolie of een plantaardige margarine, waar je maar graag in mag bakken
– 2 tenen knoflook in hele kleine stukjes gesneden
– 2 centimeter verse peper, in kleine flintertjes
– een scheut balsamico
– 1 plantaardig bouillonblokje
– een eetlepel ahornsiroop
– 1 klein plakje kruidkoek, helemaal verkruimeld

Bereidingswijze:

1. Kook de zuurkool samen met 5 eetlepels water, 2 eetlepels ahornsiroop, de stukjes appel, kaneel en de rozijnen in een half uur goed garig en smakend.
2. Kook ook de wortels in dat halve uur goed garig en stampbaar.
3. Verhit je bakvet in een bakpan en fruit knoflook en peper.
4. Schenk een scheut balsamico bij de knoflook en peper, een glas water en het bouillonblokje. Roer goed door en laat even pruttelen.
5. Voeg de eetlepel ahornsiroop toe en de verkruimelde kruidkoek. Roer weer heel goed zodat alles oplost en er een mooi sausje ontstaat. Voeg eventueel extra water toe als de saus te dik wordt, of extra kruimels kruidkoek als de saus te dun wordt. Laat een paar minuten sudderen op een zacht vuurtje.
6. Giet de gare wortels af, stamp ze kapot en meng ze goed met de zuurkool en haar vriendinnen in haar pan.

I love it when a pan comes together.

7. Serveer de hutskool met de saus. Eet smakelijk!

Doei!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven