I’m dreaming of a White Christmascake.

Witte kerstcake, wie droomt er niet van?

Hoi! Misschien wordt het een witte kerst, misschien wordt het geen witte kerst. Waar je in ieder geval zeker van bent als je deze cake maakt voor bij de kerstkoffie, kerstbrunch of voor na het kerstdiner: het wordt een witte kerstcake. Ik droom al jaren van een witte kerstcake. Nu heb ik er eindelijk een. Het is nog niet eens kerstmis! Dat heb ik wel over voor de lezer hier die zo misschien wél verzekerd is van een witte kerstcake met kerstmis.  

De cake zit volgestouwd met kerstachtige verrassingen.   

Genoeg kerst voor een kerstcake?

Kers zit er in. Kers komt zo dicht bij kerst, ik reken het goed.  
Er gaan cranberries door de cake, als dat niet kerstig is.  
Whiskey, er gaat whiskey in de cake, een heel klein beetje maar. Bij kerst past best een klein borreltje. Door de verhitting verdwijnt de alcohol trouwens uit de whiskey dus wees niet bang voor lallende witte kerstcake-eters.  
Bovenop de cake gaat wit glazuur: icing. Nou icing, ice, iceskating, Christmas iceskating, dat doet honderd procent denken aan romantische kerstmisachtige taferelen. Het glazuur geeft de kerstcake ook het bovenaanzicht van een besneeuwde vlakte, een wit kerstlandschap.  

  De bloemetjes van snoeppapier die ik nog heb liggen bombardeer ik bij deze tot ijsbloemen. Mooi passend bij een koude, warme, witte kerst.

Ingrediënten witte kerstcake:

Droge bestanddelen van het beslag:
– 250 gram bloem
– 1 zakje bakpoeder (16 gram)
– 20 gram maïzena
– 150 gram fijne rietsuiker
– 1 snuf zout  

Natte beslagingrediënten:
– 150 milliliter sojavanillekwark (Alpro)
– 50 milliliter sap uit een potje kersen op sap
– 1 eetlepel citroensap
– 100 milliliter zonnebloemolie
– 20 gram geurloze kokosolie
– 1 eetlepel whiskey  

Wat er door het beslag heen gaat (behalve kerstgevoelens):
– 22 kersen uit een potje kersen op sap
– 50 gram gedroogde cranberries  

Wat er bovenop de cake gaat:
– 1 verpakking witte glazuur (125 gram, Dr. Oetker)
– een paar decoratiebloemetjes van eetpapier (Dr. Oetker)

  De bereidingswijze: 

  1. Verwarm de elektrische oven voor naar 175°C.
2. Meng 250 gram bloem met een zakje bakpoeder, 20 gram maïzena en een snuf zout. Laat 150 gram fijne rietsuikerkorreltjes als kerststerretjes door de bloem zweven en meng alles weer goed.  
3. Mix in een andere kom of beker 150 gram sojavanillekwark met 50 milliliter sap uit een potje kersen op sap, roer er een eetlepel citroensap, een eetlepel whiskey en 100 milliliter zonnebloemolie goed doorheen. Smelt 20 gram geurloze kokosolie en klop deze ook goed door de vloeibare bestanddelen heen.
4. Schep de droge bloembestanddelen met een spatel of pannenlikker bij de vloeibaarheden en roer en schep om tot je een mooi gelijkmatig, vrij stevig maar luchtig beslag bereikt. Spatel 50 gram gedroogde cranberries en een stuk of 22 uitgelekte kersen door het beslag.  

  5. Vet een cakevorm (28 cm) in en doe het beslag in de vorm.   
6. Bak de cake 60 minuten op het rooster in het midden van de oven, zet dan de oven uit en wacht nog een minuut of zeven. Zet dan de ovendeur open en wacht weer een minuut of zeven. Haal de cake dan pas uit de oven. Laat de cake buiten de oven helemaal afkoelen.  
7. Stort de afgekoelde cake uit de vorm en leg hem dan op een cakeschaal of wat voor ondergrond je dan ook in gedachten hebt voor je kerstgebak.  

  8. Bereid het glazuur volgens de aanwijzingen op de verpakking en verspreid het over de cake. Als je wil kun je de icing nog wat uitsmeren met een mes.  
9. Druk de eetpapieren ijsbloemetjes in het glazuur en wacht een half uur.   
10. Snijd de cake aan en tast toe! 

Doei!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven