Blauwe bessenjam

Blauwe bessenjam

Jam la vie! Blauwe bessenjam.

Hoi! Hou je van het leven? Probeer dan eens op te houden met het leven te eten dat ook van het leven kan houden. Stap voor stap kan dat. Alle stappen zijn belangrijk en goed. Koop eens vleeswaar waar geen dier in zit, of melk niet van koe. Doe hummus op je brood in plaats van dierenkaas. Of eet een boterham met jam. Jam zonder gelatine of kleurstoffen, die toevoegingen zijn nergens voor nodig. Zo’n jam kun je in de winkel kopen. Zo’n jam kun je ook heel gemakkelijk zelf maken. Blauwe bessenjam bijvoorbeeld.

Jamperiode

Ik doe dat soms, als ik bijvoorbeeld in een jamperiode zit. In die periodes heb ik veel zin in jam. Buiten die periodes eet ik helemaal geen jam. Dan eet ik hummus en pindakaas, chocoladevlokken en plantaardige vleeswaren of vegan kaas met mosterd en/of augurk op mijn brood. Die belegjes hebben geen periodes, die kan ik altijd wel eten. Maar voor jam, en ook voor appelstroop trouwens, heb ik periodes. Zou het aan de zuurheid liggen? Soms ben ook ik een zure bes. Altijd maar heel kort, gelukkig. Meestal merkt alleen mijn man dat. En anders: sorry. J’aime la vie!

Omdat ik ook in een ijstijd zit, dat is net zoiets als een jamperiode maar dan met ijs, heb ik mijn zelfgemaakte jam over gekocht frambozensorbetijs gekieperd. Aanrader.

Géén blauwe tandenjam!

Ik heb blauwe bessen in huis die zo uit het knuistje helemaal niet zo lekker zijn. Daar maak ik jam van. Je zou kunnen zeggen dat ik mezelf zo in een jamperiode dwing. Dat kan. Ik kan mezelf tot veel dingen dwingen dus zeker ook tot het eten van jam. Gelukkig is deze jam erg lekker en worden je tanden er niet donkerpaars van. Er is een bosbessenjam op de markt waar je van die rode wijn-tanden van krijgt ja, pas op hoor! Ik at die op kantoor. Wenkbrauwen werden hoog opgetrokken. Pas toen ik in de spiegel keek zag ik waarom.

Ingrediënten voor blauwe bessenjam:

– 300 gram blauwe bessen
– 3 eetlepels citroensap
– 4 ruime eetlepels fijne rietsuiker

Bereidingswijze:

1. Breng de blauwe bessen in 200 milliliter water aan de kook, doe dan de deksel op de pan en laat de bessen in 30 a 40 minuten zachtjes inkoken. Roer af en toe.
2. Voeg citroensap en rietsuiker toe  en laat nog een kwartier flink koken, terwijl je alles goed blijf doorroeren.
3. Laat tien minuten afkoelen en doe de jam in een schoon potje.

Doei!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven